Maribo Sø Golfklub kandiderer til titlen som ’Danmarks hyggeligste’. Både medlemmer og gæster bliver forkælet.

De forstår virkelig at hygge om folk i Maribo Sø Golfklub. I golfklubben midt på Lolland, med flere huller aldeles vidunderligt beliggende ud til søen, der har givet navn til klubben, hersker en helt specielt god stemning. En stemning, der kommer både de 642 medlemmer – tallet er stigende – og de mange greenfee-gæster til gode. For det første er der imødekommenheden fra personalet på kontor og proshop, og som greenfee-spiller føler man sig særligt velkommen, når Jens Ødegaard fra Mandagsdrengene står klar med ’Baneservicebilen’ ved 6. green og byder på en øl, en vand, et glas kold hvidvin, en varm kop kaffe eller et stykke chokolade – på klubbens regning!

Han er en hyggelig fætter, der kender alt og alle i klubben og vist nok har været med lige siden starten for 30 år siden.

Klubhuset er indrettet i en smukt restaureret, gammel landejendom med den hyggeligste gård, som man kan sidde i når vejret er godt, og driller vejret, så har man fået indrettet et flot lokale med udsigt og plads til over 100 mennesker indendørs. Der er ingen restaurant, for som min lokale vært på turen, Niels Gram, der er medlem af bestyrelsen, fortæller, så er det svært nok at få restauranterne inde i byen til at løbe rundt, og man vil hellere have at medlemmerne føler at de er ’hjemme’ i klubhuset end at de er ’ude og spise’. Mad kan leveres på bestilling for større grupper og den ordning fungerer fint. Da jeg besøgte klubben stod Kirsten og bagte pandekager til alle ude i gården – mere end 200 fik hun bagt og langet ud til de glade juniorer og hvem, der ellers kom forbi. Og skulle man have lyst til en dram, så kan man søge om foretræde til klubbens unikt indrettede ’herreværelse’ i en af længerne. Et rum indrettet med Chesterfield møbler, malerier på væggene og et barskab. Man har tilladt at man må ryge i ’herreværelset’ med behørig hensyntagen til gæsterne.

Servicevogn
Udefra er klubhuset noget af det mest charmerende og forholdene i klubben er i det hele taget gode. Fin træningsbane, en lille par3 bane, som begynderne kan boltre sig på. Begyndere, der får en billig introduktion til spillet, en lille proshop, som klubben fra denne sæson selv driver med assistance fra den nye pro, Thomas G. Larsen, der også passer på medlemmerne i Halsted Kloster og efterskolens golflinje-elever samme sted.
Banen er charmerende og ikke mindst på bag9 en smuk oase, hvor man ikke hører andet end fuglenes kvidren i træerne, og måske får koncentration forstyrret af en majestætisk havørn, der cirkler over banen.

Klubben blev stiftet i 1989 – altså for 30 år siden – som Golfklubben Maribo Sø, med støtte fra det lokale Hotel Hvide Hus og anlagt for forsvindende små midler efter tegninger og anvisninger af Torben Starup-Hansen. Man startede forsigtigt ud med ni huller, men kort tid efter var der behov for 18, og så anlagde man de sidste ni. Der er blevet foretaget visse ændringer hen ad vejen. 1. hul er blevet forlænget til et middellangt par5, hvor en lille sø beskytter green, og vinklen på det korte 6. hul er ændret 90 grader, så man i dag skal slå over vand på det fine hul, der fra det bagerste af fem teesteder måler 153 meter, og fra de korteste blot er 92 meter. Det er ved denne green, at vi møder Jens med servicevognen.
Det, der i dag spilles som for9 var tidligere bag9, men da man for nogle år siden vendte banen fik man en hel stribe fordele. Dels slutter man i dag med et par5 i stedet for med et par3, man undgår også at skulle spille tre par5-huller træk, hvilket er tilfældet hvis man begynder på 10. hul, og så får man lov at afslutte runden med de afgjort smukkeste og helt fredelige huller nede omkring søen. Her er det en sand lise at gå og nyde naturen, og samtidig ligger her et par rigtigt fine golfhuller. 12. hul, par3, helt ned til vandet, 11. og 14. hul, der begge doglegger rundt om den samme sø og et flot par5, 15., der ser lettere ud på papiret end det er i virkeligheden.

Flyet ved søen
Der knytter sig en spændende historie til 11. hul, for da banen var taget i brug var der ældre medlemmer, som mente at kunne huske, at et tysk bombefly styrtede ned mod slutningen af 2. Verdenskrig på marken tæt ved den sø, man skal over i drivet. Man forfulgte historien, gravede det omtalte sted og fandt flyet. Omkring det fandt forskellige genstande, såsom pilotens soldatermærke og andre ejendele, som blev overbragt til hans familie hjemme i Tyskland. Selve flyet er blevet registreret og dele af det ligger stadig under jorden lige der i doglegget, hvor så mange forhåbninger om en god score også er bristet for golfspillerne.

Det var Torben Starup-Hansens ønske, at Maribo Sø-banen skulle være en ’naturbane’, men med årene har den nærmest udviklet sig i retning af at være en parkbane. Banen er relativt bynær, hvilket kan aflæses i den store, aktive juniorafdeling, og siden banen blev anlagt er nye bydele rykket tæt på banen på de første ni huller, og det har klubben naturligvis nydt godt af. Medlemsskaren er som i alle danske golfklubber overvejende ’moden’, men man er faktisk inde i en positiv medlemsudvikling, og økonomien er sund.
Banen er i vældigt fin stand. Da vi besøgte den var det ’veterandag’ og den dag bliver greens aldrig klippet, hvilket betød, at de nok var en anelse langsommere end ideelt – altså bortset fra for veteranerne, der foretrækker dem langsomme – men de rullede jævnt og godt. Fairways synes at være kommet sig helt over sidste sommers tørke, og banen spiller ganske lang fra det små 5900 meter, der er standard klubtee. Det lader til at være en klog beslutning, at have hele fem længder at spille banen fra – 62, 59, 54, 51 og 41, så er der en passende længde for alle.

Fakta
Maribo Sø Golfklub
Refshale Byvej 22, 4930 Maribo. Tlf.: 5478 2655. maribogolf@maribogolf.dk. www.maribogolf.dk.
18 huller, par 72. Længde: 6.188-4.086 meter (5 teesteder; 62, 59. 54, 51 og 41).
9huller, par3 bane.
Greenfee: 400 kr. (alle dage, inkl. rangebolde).

Faciliteter:
Proshop √, Café ÷, Øl/sodavand/kaffeautomat √, Udlejning af golfbil √, Par3 bane √, Omklædning/bad √, Overdækket driving range ÷, Hjertestarter √, Herreværelse √.

Forrige artikelLucas og Joachim i Nedbank Challenge
Næste artikelNyrestensplaget Oosthuizen gav opvisning – flot start af JB
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.