Mens Alicante og Solkysten har mange baner, er Valencia kendt for få baner men af høj kvalitet. Campo de Golf El Saler bør med på alles ”bucket list”. Det er ikke bare noget, Golfbladet siger. Det er noget, de bedste spanske spillere i nyere tid siger.
Engang i 1960’erne kørte golfbanearkitekten Javier Arana gennem den lavvandede Albufera-naturpark syd for Valencia. Han så en golfbane, der ikke var der endnu. Det var den så i 1968, og her mere end et halvt århundrede efter kan vi takke designeren med tilnavnet ”El Maestro”. Det sumpede men alligevel strandnære landskab lægger jord til den risdyrkning, som danner rygraden i en ægte valenciansk paella. Vand er der med andre ord rigeligt af, i området mellem ferskvandslagunen Albufera og middelhavskysten. Det tænkte Arana i hvert fald. Det samme gjorde romerne, da de i sin tid udså regionen og dens huse af mudder og strå, barracas, som et helt enestående sted.

Spiloplevelsen og sandet
El Saler-banen er vitterlig enestående. Den ene spanske top-pro efter den anden, har kaldt den for yndlingsbanen i et land, der immervæk huser omkring 450 golfbaner. Så hvad gør El Saler til noget særligt?
Lad os begynde med spillet. Store og bølgende greens med roll-off til vildfarne bolde sikrer, at vores elskede spil her er skåret helt ind til benet: Solide, lange slag belønnes, og det samme gør sikkerhed og kreativitet i det korte spil. Det gælder også putting, så vær ikke skuffet over et tre-putt hist og her.
Lander du i sandet, er det en sand nydelse at slå ud af. Det er som om, alle typer sand er samlet i El Salers bunkers. Det er en smule ler-tung, så du tør slå til bolden. Samtidig er der noget strandsand over den, takket være banens kystnære beliggenhed. Frem for alt er det fair at slå fra og ligge i, hele året rundt. Og bunkerkanterne ligner nogen, der bliver skåret syleskarpt til hver eneste morgen. Bortset fra altså når de ikke gør. El Saler har i de senere årtier fået kritik for ikke altid at være i topstand. Faktisk er den dyppet i diverse rankings over verdens bedre golfbaner.

Vindretning i alle retninger
Men uanset hvor mange eller få midler, El Saler kan bruge på vedligeholdelse, er layoutet i top. Javier Arana har en særlig måde at udfordre spillerens øje på, for eksempel ved placering af træer. Tag bare Aloha Golf og Guadalmina på Solkysten. Også her på El Saler er der tale om de tyndstammede og bredkronede pinjetræer, som er Middelhavsregionens oprindelige.
Uanset om man er her for at spille turneringsgolf eller få sig en hyggerunde, mens man bor på Parador-hotellet, der er anlagt sammen med banen, er der en test i vente. Ikke to huller peger i samme retning. Så du bliver aldrig rigtig klog på vinden på dagen. Og vind er der rigeligt af, med stranden og havet lige ved siden af.

Sig hej til havet
De første 4-5 huller er flankeret af træer langs fairways. Men de kæmpemæssige greens inviterer til at slå lige med en tryg fornemmelse i kroppen. Først på 5. green møder man havet, hvor en blæst direkte imod gør banen længere, end den er på papiret. Hul 8 er det eneste hul, der løber langs stranden. Her har mesteren forskudt teestederne, så man nærmest kan dyppe hælen, mens man slår ud. Eller tåen hvis man svinger venstrehåndet.

Javier Arana tænkte i bæredygtighed. Han så sit mesterværk som ”fundet” i den særegne Albufera-naturpark. Nærmest som en golfbane, der er fundet på stranden. Nogle af hullerne er ægte links, med sandholdigt underlag ud til havet. Og med vind ind fra det. Andre ligger indpakket med træer langs de brede men alligevel bedrageriske fairways. Tag en baneguide med ud, og kig godt på tegningen inden du sender bolden af sted.

Opdelte greens
Greens er ikke bare store. De er som regel delt ind i minimum to niveauer. Og vi taler ikke bare for og bag, men side til side. Mulighederne for pinplaceringer er uendelige. Hul 17 er kongeeksemplet. Green fylder halvdelen af det relativt korte par 3-hul, der har en smuk blomsterbusk og Middelhavet som baggrund. Den green kan man bruge en halv eftermiddag på at blive klog på, inddelt i fem hovedzoner og lige så drilsk som vindretningen kan gøre banen som helhed.

Noget af det bedste ved El Saler er restauranten og udsigten. Nyd synet af indtil flere af de huller, du har nydt med golfkøllerne, mens et køligt glas hvidvin skyller den veltilberedte paella ned, som kendetegner Valencia og omegn.

Forrige artikelVanvittig afslutning sikrer Rahm sejren
Næste artikelHøjgaard-brødrene til Callaway Golf