Dansk produceret hacks til din vintergolf

Hvad er hack eller bio hacking?
For mig er et hack at tage mere kontrol og ansvar over min krop, hoved og eget liv ved at forsøge, at optimere kroppen og biologien med hjælp fra videnskab, teknologi og personlige eksperimenter – det gælder ganske simpelt om at finde frem til hvad der er mest effektivt og hvad der fungerer bedst for dig. Rationalet er, at man med videnskab og eksperimenter med sig selv som forsøgsperson, kan gøre sig selv til en bedre version både på golfbanen og selvfølgelig også udenfor banen. De ”Bio hackere” som inspirerer mig, bruger ofte nyeste teknologi til at indsamle og bearbejde data og de bruger resultaterne til at få mere energi, blive stærkere, tænke hurtigere og ganske enkelt leve smartere og sundere. Det vil jeg her beskrive i min tredje Pro Tips artikel, i Danmarks bedste golf medie, Golfbladet. Jeg vil dele hvilke hacks jeg selv bruger og ekspenterer med og håber det vil inspirere og motivere dig til at udforske præcis hvilke golf hacks, der bedst kan hjælpe dig til både at spille bedre golf, leve smartere og sundere.

Joken på 1ste tee har i mange årtier været at spørge sin modstander: ”..trækker du vejret ind eller ud i dit tilbagesving”? For at sikre at ens modstander tænker i sit sving og dermed helt sikkert får ham/hende til at spille dårligere. Det er ikke særlig god stil, men faktisk et rigtigt godt spørgsmål, for jeg tror på at vi kan vinde meget ved at træne vores vejrtrækning, øge vores lunge kapacitet samt forstå hvornår kroppen er mest effektiv.
Der er en vigtig baggrunds historie til min artikelserie, da jeg hvert år på denne tid ser spille grupper og klubber i klubben blive mindre og mindre når banerne går over til restriktioner imod golfbil, el-vogn etc. Dette fjerner muligheden for mange til at komme rundt på banen og de mister derfor kontakten til deres venner og følelsen med deres spil, der for nogen har være flere gange om ugen. Jeg har dagligt haft min gang i golfklubber gennem mere end 30 år og når foråret kommer, kan jeg se stor forskel på golfspillere der har spillet hen over vinteren og dem der desværre var nødt til at blive hjemme. Så jeg håber at jeg kan inspirere dig til at forlænge din sæson, så du ikke går glip af oplevelser med vennerne pga fysikken, men kan fortsætte med at nyde verdens bedste spil.

I dagens pro-tips skitserer jeg, hvordan dit vejrtrækningsmønster kan påvirke dit golfsving, hvordan dine vejrtrækningsmuskler ændrer den kinæstetiske sekvens, kraft i svinget og endda påvirke dine følelser. Du bemærkede måske også at man kunne høre flere af topspillerne bruge deres vejrtrækning til dette års Masters? – det var lidt lettere at høre nu hvor turneringen desværre blev spillet uden publikum. Hvis du vil høre mere om hvordan jeg har opnået mere frihed i mit sving og få mere indsigt i den mere logiske måde at trække vejret på i svinget, som jeg tidligere ikke var bevidst om, så læs med her:

Hvor meget er du villig til at investere for at forbedre din golf? Som golftræner er det et meget spændende spørgsmål. Du har sikkert trænet på rangen, måske taget lektioner i din klub og søgt på YouTube uden det helt store held med at forbedre dit spil og lykkedes med at opnå et lavere handicap. MEN hvad nu hvis noget af ”det” du mangler er en helt grundlæggende ting, for at vi mennesker kan fungere og at dette var det samme, som kunne gøre en stor forskel for at opnå bedre spil og et lavere handicap? Hvad nu hvis det er så simpelt, som at lære at trække vejret, både mere og bedre? Du kan blive bedre til at trække vejret både imellem slagene for at blive mentalt klar til næste krævende slag eller med så stor lungekapacitet, at du ikke bliver træt eller forpustet op ad bakkerne på runden. Noget der kunne sikre du er effektiv i svinget for at lave dit bedste tilbagesving og bedste gennemsving for både retnings stabilitet og fart i svinget for mere længde. Svaret for mig har været at træne mine åndedrætsmuskler og dermed øge min lunge kapacitet!
”..Jeg trækker da vejret, når jeg spiller golf!”.. Det gør du, men hvordan trækker du vejret og hvor meget har du at gøre godt med? Hvor mange liter er din lungekapicitet?

Lad mig spørge dig: trækker du vejret rigtigt for optimal ydeevne i dit sving? Topatleter indenfor andre sportsgrene er meget beviste om at vejrtrækningen er et af de vigtigste værktøjer der påvirker deres succes. Måden de trækker vejret på ved f.eks. slag i karate eller boksning ville slet ikke være effektivt, hvis vejrtrækningen var modsat og hvis man tillægger at vejrtrækningstræning træner kroppens holdning indefra. For mit eget vedkommende har det betydet at den øverste del af min rygsøjle er blevet rettet ud gennem åndedræts træningen og nakken har derved bedre betingelser for at bevæge sig i mit sving. Jeg har altid undret mig over nakkestøtternes placering i min bil, da mit hoved altid har været for langt fremme, men idag sidder jeg mere lige op og ned, dvs. op ad nakkestøtten og brystpartiet er samtidigt blevet løftet, så træningen har faktisk øget min rotations mulighed fra 71 til 86 grader i mit tilbagesving! Det giver mig et længere sving, som både er lettere at svinge ned fra i timing og samtidig skabe fart fra 1857 grader i sekundet målt på mine hænder til 2028 dvs. meget større hastighed i svinget som bliver til længere carry på bolden.

Før Airofit træning

Efter Airofit træning
Fra K motion målinger

I en alder af 50 kan vores lungekapacitet være reduceres med så meget som 50 procent. Dette betyder, at jo ældre du bliver, jo sværere er det for dine lunger at trække vejret ind og holde luft. Når vi indånder mindre ilt, modtager vores krop og celler også mindre ilt, hvilket tvinger vores hjerte til at arbejde hårdere for at pumpe ilt gennem kroppen for at opnå det samme arbejde som vi kunne opnå som yngre. Så måske er det faktisk ret godt, at man bliver senior i golf som 50 årig, så man naturligt spiller en kortere bane, MEN hvad med at ”hacke” denne udvikling og give din krops muskler samme energi, som da du var yngre? Du kan træne din lunge kapacitet til yngre end din alder, så du kan øve dig på at nå frem på et par 5 hul i kun to slag! Min egen erfaring med åndedræts træning har været helt magisk og den vil jeg gerne dele med dig. Systemet hedder Airofit og er en dansk opfindelse som kan reducere ind og udåndingen igennem et mundstykke, som du har i munden og som ”taler” med din telefon igennem BlueToth. Du ser “live” i en gratis Airofit app på din telefon, din vejrtræknings kvalitet og du tester din kapacitet. Når modstanden er hård, lærer kroppen at gøre det bedre. Åndedrætstræningen med Airofit systemet er både sjov, hård og motiverer mig til mere træning og ikke mindst muligheden for at øge min lunge kapacitet.

Små ændringer i åndedrættet kan resultere i store forbedringer fysisk og mentalt. Åndedrættet er automatisk og under ubevidst kontrol. Det centrale ved dette er, at vejrtrækning er en af de eneste dele i dit autonome nervesystem (som styrer din krops stressrespons), som også kan styres bevidst. Dette er vigtigt i golf, for hvis din krop er under stress, kan det ændre den måde du trækker vejret på, som åndedræt ved indånding eller udånding og vejrtrækning. Disse ændringer i dit åndedrætsmønster kan ændre bevægelsesmuligheden både i dit golfsving og især ved putning.

Skuespillere anvender bevidst vejrtrækningen til at få en emotionel reaktion frem, for derved at virke mere overbevisende i deres skuespiller præstation, sagt med andre ord, kan vores vejrtrækning styre vores følelser hvilket påvirker vores evne til at kontrollere stress – de fleste spiller golf på en følelse, for at begrænse stres i svinget. Hvis du vil tage kontrol over dit sving, din krop og dit spil vil jeg anbefale dig at træne dine vejrtrækningsmuskler.
Mellemgulvsmusklen (Diafragma) er, hvor 70% af din vejrtrækning skal komme fra. Problemet opstår når vi er bekymrede, triste, bange eller vrede og jeg har bestemt set alle disse følelser på golfbanen, så ændrer vi vores åndedrætsmønster og anvender mellemgulvet mindre. Den gode nyhed er at som enhver anden muskel i kroppen kan denne styrkes og trænes. Derfor er netop denne muskel vigtig, for når præstationsniveauet stiger, øges stress og den kan vi ”tæmme” indefra.

Teknikken: Indånding hjælper med at øge dit indre tryk og aktivere din core stabilitet (thoraxmobilitet, dit ribbensområde), som er vigtigt for at generere kraft gennem din kerne og vil hjælpe med kraftoverførsel fra din underkrop og op gennem torso til dine arme, hvilket er bedst at gøre i tilbagesvinget. Udfordringen med vejrtrækning i golf, som let sker når du svinger, er at man holder vejret. Sker dette spænder du dine muskler, som stopper eller begrænser bevægelsesmuligheden, her svinger du svagest og langsomt. Kan du derimod ramme en eksplosiv udånding i nedsvinget, inden køllen udløses mod bolden, så er kroppen mest effektiv for både fart og præcision.

Det ideelle åndedræt i et golfsving er at du har indånding i tilbagesvinget og kraftig udånding halvvejs i nedsvinget, men jo større lungekapacitet du kan bygge op og jo bedre sus du kan have på ind og udånding jo mere effektiv kan du gøre kroppen og det er denne måneds GOLF HACK! Jeg har selv oplevet effekten af min træning fra 1.8 liter i lunge kapacitet til nu mere end 4 liter. Resultatet giver mig mere overskud i slutningen af runden og det er svært at måle værdien af, men det føles fantastisk og som en ekstra energi bonus udover min oplevelse i svinget. Jeg har ikke tænkt at den kedelige gæst, Corona skulle have spalte plads i mine Pro tips artikler, men jeg tror på at jeg er bedre stillet med +4 liters lunge kapacitet i forhold til mit udgangspunkt på kun 1.8 liter, hvis jeg skulle bliver smittet… og det er endda et resultat jeg har opnået på bare 5 ugers træning! – nu har jeg trænet i 10 uger og jeg vil ikke undvære min daglige 2-6 minutters AiroFit golf hack træning en eneste dag!
Hvor lang tid skal du træne dine vejrtrækningsmuskler? Din Airofit app styrer din træning og med bare 2-6 min. om dagen gør du en stor forskel. Programmet du træner efter er skræddersyet til dine ønske, behov og forudsætninger. Find ud af hvad der fungerer bedst for dig, så når din krop har brug for at arbejde på højeste ydeevne, bliver det ikke maksimeret med stresshormoner og spændinger i kroppen. Så træk lige vejret ,-) det er her vi spiller vores bedste golf!