De 9 let kuperede huller på Mensalgård snor sig smukt omkring marker og mose ved landsbyen Gudmindrup i Odsherred. Her er hyggen i højsædet, også når banen skal vedligeholdes. Dét gør medlemmerne selv.

Mensalgård golfklub kender jer rigtigt godt. Det var her jeg for omkring 20 år siden meldte mig ind og spillede i to sæsonen, og med et vaklende sving forsøgte at få bolden nogenlunde rundt på banen, som dengang bestod af 9 huller.
Hul 1 var altid lidt nervepirrende, fordi det ligger lige op ad klubhusets terrasse, hvor der som regel sidder folk og følger med. De venter spændt på om man kan slå over åen, der ligger før green på det 108 meter lange åbningshul. Og på venstre side er søen, som opfanger de meget skæve slag. Dengang brugte jeg et 8-jern for at være nogenlunde sikker på at se en tør bold.
”Men man kan jo også lave en ”stille Werner” på hullet. En ”stille Werner” er naturligvis opkaldt efter et klubmedlem og består i at man lægger op før åen.

Greenkeeper blev baneejer
Jorden hvor golfbanen ligger tilhørte oprindeligt Poul Echberg, som dengang var greenkeeper i Odsherred Golfklub, som er naboklub. Han synes, at det kunne være spændende at anlægge et par golfhuller på sin landbrugsjord og gik bare i gang uden rådgivning fra golfbanearkitekt. Historien lyder, at Poul Echberg sådan lidt for sjov anlagde et par golfhuller, og så kom der et par stykker mere, og pludselig var der en bane med 9. huller, som han naturligvis selv passede og plejede.
Mensalgård begyndte som en pay-and-play bane, og siden blev Mensalgård golfklub etableret og 9-hullers banen blev DGU-rated.
Baneanlæg, klubhus og maskiner har i de omkring seneste 10 år tilhørt medlemmerne. Det skete i forbindelse med at det tidligere selskab, som ejede anlægget, gik konkurs. Medlemmerne købte hele herligheden af Nykredit for 4,5 mio. kroner.

Kræver lige slag
De 9. huller måler 2.078 meter fra gul tee og 1.915 meter fra rød, og da man som regel spiller to runder á 9 huller, bliver banens længde 4.156 meter og 3.830 meter fra henholdsvis gul og rød.
De korte huller har nu også udfordringer at byde på. Det gælder om at slå lige slag med driveren, for at undgå at lande bolden ude på en af markerne, eller på en af de tilstødende fairways, der resulterer i out-of-bounds. Det gælder ikke mindst på det smalle hul 2, et par4-hul på 260 meter fra gul tee (234 rød).
Hul 5 har et godt og udfordrende layout og er banens længste hul med 438 meter fra gul tee (392 rød). Der en god plads på fairway, så driveren kan komme i sving. Bunkeren som ligger på tværs af fairway er i spil med et drive på omkring 190 meter fra gul. Det er en god idé at placere drivet til venstre for fairway-bunkeren, og er slaget langt, så vil gode spillere kunne slå direkte ind til pinden. Men pas på! Den store bunker i forkanten af green opsnapper mange bolde, og bliver approach-slaget for langt, så er den out of bounds.
Hul 6 er et kort par3-hul, der spiller op ad til en stor green, mens Hul 7, et kort par4-hul, går dogleg og kræver to præcise slag mod pinden. Greens er let ondulerede og noget langsomme, men egentlig ok!
Afslutningen – hul 9 – er et pragthul og uden tvivl signaturhullet. Fra tee til pinden har man 351 meter fra gul (332 m rød), og det er måske ikke langt, men udfordringen er at slå et solidt drive op ad bakke. Kommer man over bakketoppen er der stadig omkring 150 meter ind, mens indspillet til en stor green også kræver et godt slag for at undgå vand i både for- og bagkant.

Medlemmerne gør det hele
De 9 huller på Mensalgård samt den lille øvelsesbane bliver udelukkende passet af frivillige blandt klubbens medlemmer, og selv om de lægger et kæmpe arbejde i det, er det naturligvis vanskeligt at opnå topkvalitet.
Banen er anlagt på tidligere landbrugsjord, og giver lidt for gode betingelser for at kløver og andre ukrudtsplanter kan brede sig. Men så kan man glæde sig over en meget beskeden greenfee på blot 150 kr. på hverdage og 200 kr. i weekenden.
Mensalgård er kendt for et godt klubliv, og et sted, hvor man går mindst lige så meget op i at hygge sig som at spille golf. Som greenfee spiller føler man sig altid velkommen, og som medlem bliver man hurtigt en del af sammenholdet, grillaftenerne og festerne.

Mensalgård Golfklub
Strandvej 25
4573 Højby
www.mensalgaardgolfklub.dk

Greenfee
Hverdage kr. 150 Kr.
lørdag-søndage og helligdage kr. 200 Kr.

Forrige artikelEn vanvittig golfsøndag…
Næste artikelDet’ bar’ golf
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.