Old Course i Rø er stadig en fantastisk golfoplevelse, og en populær destination for mange tusinde golfere.

Rø Golfbaner hedder selskabet, der ejer og driver de to golfbaner i Rø på Nordbornholm. På loftet oppe oven på den lille hyggelige proshop, sider Carsten Hæstrup og en kollega og passer butikken, som de har gjort det i mange, mange år – gennem gode og dårlige tider. Klubhusfaciliteterne er yderste spartanske; to skurvogne opstillet mellem parkeringspladsen og shoppen. Restauranten er ikke klubbens egen. Stenby Mølle drives af en lokal restauratør, og servicerer medlemmer og gæster i rustikke, men hyggelige omgivelser. Selvom Rø Golfbaner er et kommercielt drevet anlæg, er det ikke de ydre forhold, der trækker. Det gør derimod de to 18 hullers golfbaner – samt en par3 bane – der udgør det fine anlæg og danner rammen om to golfklubber, der deler faciliteterne.

Der er dels den gamle Nordbornholms Golfklub, hvor medlemmerne frit kan spille på begge baner, og så den nye Gudhjem Golfklub, hvis medlemmer kun har fri adgang til New Course, og skal betale greenfee hvis de vil spille Old Course.
Med et årligt kontingent på 1.850 kr. er Gudhjem Golfklub Danmarks billigste ’ikke flex’-medlemskab, og man har lavet venskabsaftaler med en del udenøs klubber, så man kan spille billigere greenfee. Ikke alle i Golf-Danmark er vist lige begejstrede for den ordning, men indtil videre fungerer den.
Medlemskabet i Nordbornholms Golfklub koster 5.100 kr. og henvender sig primært til faste indbyggere på øen, der har lyst til at udnytte fordelen ved at have begge baner at spille på.
”Vi har nu gennem ti år haft denne konstruktion med to klubber, og den fungerer vældigt godt. Mange lokale, der nedtrapper golfen lidt, skifter til Gudhjem, og det betyder at vi fastholder dem længere end vi ellers ville have gjort,” siger Carsten Hæstrup, som også er glad for at banerne har haft et par gode sæsoner.
”2019 har været en rigtigt god sæson. Vi ligger på index 110 i forhold til sidste år, og den var, trods tørken, også en meget god sæson. Vi klager bestemt ikke,” siger han.

Meget forskellige baner
Det gør hverken medlemmer eller gæster heller ikke. Banerne er flotte, og stemningen er hyggelig, så mange gæster udefra kommer igen og igen, år efter år.
Den mere lokalt funderede Nordbornholms Golfklub har godt 300 aktive medlemmer, som flittigt bruger banerne i Rø. Den dag vi besøgte klubben, var ikke færre end 51medlemmer af Herreklubben tilmeldt den ugentlige torsdagsmatch på Old Course, og de kunne glæde sig over en bane, der står i virkelig fin stand. Især greens var fremragende; jævne og hurtige. Enkelte greens, der har ligget en del i skygge, var lidt medtagede, men der er fældet træer så lyset nu kan komme ned og skabe vækst. De fleste greens var dog aldeles fremragende og der var i hvert fald ingen problemer, der hvor hullerne var skåret.
Old Course åbnede over to omgange i henholdsvis 1987 og 1989, og adskillige af hullerne er meget spektakulære med store synlige klippeformationer, der flere steder er i spil – kun en enkelt gang drillede klippestenene på min runde, da et wedge-slag ind til green på 8. hul blev et par meter for kort og bolden blev slået 30 meter væk.

De første par huller på Old Course er ret ordinære, men fra 3. hul og frem er det det ene smukke, og sjove, golfhul efter det andet. Banen er ikke specielt lang, og flere steder bør man lade driveren blive i bag’en, blandt andet på par5-hullet 5., hvor en lille bæk krydser fairway og høje træer er i spil i dogleg’et. En hybrid fra tee, et 7.-8.-jern op over træerne og en wedge til green er måden at spille hullet på, hvis man ikke kan flyve sin driver 230-40 meter. Efter en stribe charmerende huller i det smukke, klippefyldte skovlandskab slutter man af med to lange, men lidt kønsløse, par4 huller og de fleste vil uanset hvad der står på scorekortet have haft en dejlig golfoplevelse.

I 2005 åbnede Rø Golfbaner sin New Course, som er designet af Line Mortensen, der i den periode lavede en del fine baner herhjemme. Rø Golfbaners stifter, Carl Aage Reuss, havde opkøbt et par af de omkringliggende gårde for at udleve drømmen om at Bornholm kunne få en mesterskabsbane, der med en betragtelig længde kunne udfordre selv de bedste. De sidste ni huller er anlagt i et nedlagt stenbrud og er overordentligt udfordrende. Her skal man både kunne slå langt og lige, og det er en hård nyser. Undertegnede får tildelt to slag mere på New Course end på Old Course, og dem er der brug for.
De første otte huller er ikke specielt interessante. Der er en fantastisk udsigt over Østersøen fra det flotte 4 hul, og på 6. hul er der både klipper og et gammelt stendige i spil, men ellers er det mest bare lange, brede huller, og hverken på Old eller New Course er der mange bunkers, så greenområderne på New Course virker lidt for ordinære for en bane, der ellers er anlagt med store ambitioner. Ikke desto mindre, så lyder meldingerne, at de unge langtslående er vilde med banen – og bag9 er virkeligt spektakulære.

Rø Golfbaner kan ikke klare sig alene på medlemskaber, så greenfee-spillere er en helt afgørende del af forretningen. Man nyder godt af de 30 golfhuse, der er opført langs med 9. hul på New Course, hvoraf centret selv ejer og driver de otte. Der er en høj udlejningsprocent af husene, og der er i det hele taget mange turister på Bornholm i sommerhalvåret. Centret har stor succes med at sælge ugekort med fri golf på begge baner for 1.000 kr. Sidste år omsatte man mere end en halv million kroner på ugekort, og kunderne har taget godt imod konceptet med ’god og billig golf’, siger Carsten Hæstrup. Spiller man bare tre runder kan ugekortet betale sig, og gæsterne bruger desuden penge på buggyleje, i proshoppen og i Stenby Mølle restauranten, fortæller forretningsføreren.

Fakta
Rø Golfbaner
Spellingevej 3, 3760 Rø. Tlf.: 5648 4050. carsten@roegolfbane.dk www.roegolfbane.dk.
2 x 18 huller. Old Course: par 71. Længde: 5.369 – 4.664 meter (2 teesteder; gul, rød). New Course: Par 72. Længde: 6.469-5.095 meter (4 teesteder; hvid, gul, blå, rød). Greenfee: 350 kr. alle dage. Ekstra runde samme dag: 100 kr. Ugekort: 1.000 kr.

Faciliteter:
Proshop √, Restaurant √, Par3 bane √, Udlejning af golfbil √, Omklædning/bad √, Overdækket driving range ÷, udlejning af huse på golfbanen √

DEL
Forrige artikelEuropa vandt sindsygt Solheim Cup drama
Næste artikelGolfbladet – September 2019
Avatar
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.