Fodboldlandsholdets tidligere anfører Daniel Agger har været golfspiller i mange år, og benytter sin position til at hjælpe børn gennem velgørenhed.

Til sommer er den tidligere anfører for det danske fodboldlandshold, Daniel Agger, for tredje gang vært for et stort velgørenhedsarrangement, som han kalder for Golf & Galla.
Arrangementet finder sted 4. juni med golfdelen i Køge Golf Klub og galladelen på Hotel Crowne Plaza i Ørestaden. Arrangementet er sponsoreret af Bucherer Danmark og indtægterne går til støtte til Børns Vilkår og Red Barnet. Velgørenhed er en hjertesag for den nu 37-årige tidligere fodboldstjerne, der i dag er cheftræner i den ambitiøse 1. divisionsklub HB Køge.
GOLFBLADET mødte Daniel Agger i Køge til en snak om hans engagement i velgørenhed, om livet efter en aktiv fodboldkarriere og naturligvis om golf.
For Daniel Agger er også en habil golfspiller, om end der er lidt langt mellem runderne nu, hvor trænerjobbet tager det meste af hans tid.
Hvorfra kommer incitamentet til at bidrage til velgørenhed som du gør?
– Det begyndte da jeg stadig var i Liverpool, fortæller Daniel Agger. – I England er det mere almindeligt end herhjemme, at sportsstjerner og andre kendte driver et velgørende fond og gennem det bidrager til at hjælpe de svage i samfundet. Det er vel omkring ti år siden, at jeg stiftede Agger Foundation, og jeg gjorde det fordi jeg følte at jeg havde overskud til det og var i en position, hvor jeg ville være i stand til at gøre en forskel. Jeg har selv fået en masse hjælp da jeg var barn, men det er ikke fordi jeg føler at jeg skylder nogen noget. Jeg er bestemt ikke kommet sovende til noget, men jeg beundrer meget de mange engagerede mennesker, de ildsjæle, som ved frivilligt arbejde er med til at skabe nogle gode rammer for børn. Foreningslivet er desværre på retræte i Danmark, fordi det er svært at finde folk nok, der er villige til at yde en frivillig indsats.
Velgørenhed fylder meget for Daniel Agger, og det er, siger han, kun en lille del af Agger Foundations arbejde, der er offentligt kendt.
– Det meste af det vi gør foregår i det skjulte. Jeg har ikke behov for at sole mig i anerkendelse, og går derfor stille med det meste. Vi støtter et projekt Lær for Livet, og Red Barnets Plads til alle-projekt. Ved juletid arbejder vi på at skaffe midler så børn, der kommer fra familier, hvor man ikke har så meget, også kan få gaver. Børns Vilkår har Børnetelefonen, hvor børn, der har det svært, kan ringe ind og få hjælp. Og vi arbejder nu på at samle penge ind til at Børnetelefonen kan være åben døgnet rundt og ikke kun mellem kl. 8 og 16. Det er blandt andet det projekt, pengene fra Golf & Galla i år skal gå til, siger han

Agger Foundation har allieret sig med Bucherer Danmarks administrerende direktør Claire Hansted, der er trådt til som sponsor for det eksklusive velgørenhedsevent 4. juni.

Kendte gæster og top underholdning

Hvorfor er det lige golf, du og dit fond benytter som springbræt? Hvorfor ikke for eksempel fodbold, som jo er det du kendt for?
– Fordi golf kan noget som fodbold ikke kan. Golf kan samle folk på en anden måde end fodbold. Alle kan være med, uanset om man er ung eller gammel, god til det eller rigtig dårlig. I golf kan deltagerne selv være aktive, siger Daniel Agger, som naturligvis selv spiller med 4. juni.
Konceptet ved Golf & Galla er, at deltagerne bor på Hotel Crowne Plaza i København, og lørdag morgen samlet kører i busser til Køge Golf Klub, hvor der er morgenmad og tid til opvarmning inden turneringen går i gang. På hvert hold spiller en VIP med tre gæster, og om aftenen er der så gallafest med underholdning og præmieoverrækkelse på Crowne Plaza. VIP’erne vil være kendte fra sportens og kulturens verden, blandt andre nogle af dem, som Daniel Agger selv har spillet fodbold med i Liverpool og på landsholdet.
Og underholdningen er bestemt også fra øverste hylde.
– Jeg vil ikke løfte sløret for hvem, der kommer og spiller med og optræder. Dels er alt ikke helt på plads endnu, dels vil vi gerne offentliggøre navnene løbende. Men de tidligere år har det været kunstnere som Phlake, DAD, Anders Matthesen og Suspekt. Gulddreng kom også forbi, og Pernille Rosendal. Jeg tror godt at jeg kan love, at det bliver lige så godt i år, hvis ikke endnu bedre, siger Daniel Agger og holder kortene lidt ind til kroppen.
Men hvordan er det lige med hans eget forhold til golf? Daniel begyndte faktisk at spille golf allerede inden han kom til Liverpool, og så afliver han lidt myten om at alle professionelle fodboldspillere spiller en masse golf i deres fritid.
– Jeg ved godt, at det er en gængs tankegang, at professionelle fodboldspillere alle sammen spiller golf, men sådan er det ikke. Dengang jeg selv spillede på landsholdet, var vi meget få der spillede, men det er rigtigt at generationen inden, dengang Bo Johansson var landstræner, spillede ret meget. De fik jo også hele tiden lov til det. Sådan var det bestemt ikke under Morten Olsen, siger han og smiler.
– Vi var heller ikke så mange, der spillede, da jeg var i Liverpool. I hvert fald ikke særligt ofte. Men mange af dem, jeg spillede med, er så begyndt på det bagefter. Jeg begyndte selv i en ung alder fordi jeg fik en skade, og lægen fortalte mig, at det eneste jeg kunne gøre mens jeg restituerede, var at spille golf. Så det gjorde jeg.
Men du er blevet ret god til det ikke sandt?
– Hvad du putter ind kommer også ud. Sådan er det i al sport. Hvis du træner, og arbejder på at dygtiggøre dig, så bliver du også bedre. Men golf handler om dit bundniveau, og om stabilitet. Så derfor vil jeg ikke sige, at jeg er en ’god’ golfspiller. Jeg har gået nogle fantastiske runder, men jeg er alt for ustabil.
Når du taler om ’fantastiske runder’, hvad mener du så?
– I dag vil ’en fantastisk runde’ for mig være et par stykker over par, men jeg har også mange gange gået under par. Topniveauet var der ikke noget at klage over, siger han, og fortæller, at han ikke har spillet golf siden i sommer, men at han måske nok godt kan spille til en fire-fem stykker.
Livet efter fodbold
Daniel Agger er medlem af den meget eksklusive golfklub La Zagaleta i Spanien, hvor han og hans kone, Sofie Munthe Agger, har boet siden han indstillede sin aktive fodboldkarriere for godt fem år siden.
De har også en bolig herhjemme, hvor familien har opholdt sig siden Daniel i juli sidste år tiltrådte jobbet som cheftræner for den ambitiøse 1. divisionsklub HB Køge. Ved siden af trænerjobbet ejer han kloakfirmaet KloAgger, og så driver han sammen med sin kone et byggefirma i Spanien.
– Du tager fejl, hvis du tror, at jeg har tilbragt de seneste år som en slags ’pensionist’ i Spanien. Jeg har aldrig haft så travlt før som jeg har nu, og det er blandt andet også derfor at golfspillet er blevet sat lidt på stand by, siger han.
– I de seneste år har vi bygget huse i Spanien. Det har taget fart efter jeg indstillede min aktive karriere. I alle de år jeg spillede, har min kone bakket mig op i min karriere, så nu er det hendes tur. Hun er god til forudse fremtidens designtrends og designer både huse og møbler.
– Vi gik i gang lige efter jeg stoppede, så jeg har ikke som mange andre sportsfolk følt et tomrum efter karrieren. Når jeg sagde ja til at blive træner i HB Køge, var det først og fremmest fordi jeg synes det er et spændende projekt, og fordi jeg er et sted i livet hvor det er nu jeg skal gøre det, hvis det skal være. Er man væk fra fodbolden i nogle år, så mister man følingen med sporten, for ligesom golf udvikler fodboldsporten sig hele tiden og man skal følge med. Hvis jeg ikke får prøvet trænerjobbet af nu, vil det være for sent, siger Daniel Agger med et diskret smil på læben.


Afslappet forhold til golf

Da Daniel Agger spillede i Liverpool FC besøgte han af og til nogle af de klassiske baner i området; The Open banen Hoylake, Formby og Southport & Ainsdale. Hans favorit i England er formentlig Hillside. I Danmark var han oprindeligt medlem i Vallensbæk, da han begyndte at spille, men i dag er han et af de blot 160 medlemmer af La Zagaleta på Costa del Sol.
Anlægget består af to baner, som altid er i ypperlig stand.
– Der er ingen starttider, man går bare ud når man vil, og den bedste af banerne, Old Course, er udelukkende forbeholdt medlemmer, mens man kan være heldig at få lov som gæst at spille den nye, fortæller han, og tager sin mobiltelefon frem.
Alle golfspillere elsker at vise billeder af smukke baner, og Daniel Agger er ingen undtagelse.
– Mit favorithul er 12. hul, et dogleg højre par4, siger han og viser et smukt billede taget fra midt i fairway efter et perfekt drive. – Og her er 9. hul. Det er også smukt. De har lige bygget en ny driving range, og når vi har turnering, så ruller greens 13,5 på stimpmetret. Det er dog lidt for hurtigt for medlemmernes smag, men greens er altid helt fantastiske og hurtige, siger han og viser en lille video fra golfbanen.

– Ha-ha, du kan se at jeg ikke går så højt op i dresscode. Altså jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have at folk tager en pæn t-shirt på og ikke stiller op som drengene her – de spiller i øvrigt slet ikke golf, men dyrker fodbold, karate og basketball – men hvis man vil have at golfsporten skal være mere mainstream, skal man nok slappe lidt af med alt for mange rigide regler. Jeg har besøgt klubber i England, hvor jeg er kommet ind og er gået ud igen med det samme fordi man skulle have lange, hvide strømper på eller noget, og jeg kan faktisk huske, at jeg også en engang forlod Simon’s efter en turnering, vi havde spillet deroppe, fordi de ikke ville have at jeg havde min kasket på eller noget i den retning. Jeg kunne ikke drømme om at lave ballade over det, jeg tog bare stille og roligt hjem. Misforstå mig ikke. Jeg synes det er helt ok at holde fast i golfsportens traditioner, men man skal nok ikke gå så højt op i hvordan folk er klædt, siger Daniel Agger.
Selvom han ikke spiller så ofte længere, kan hans konkurrencementalitet ikke holdes nede. Han vil gerne spille godt, når han spiller, men han siger, at han er blevet bedre til at acceptere de dage, hvor det ikke rigtigt kører.
– Jeg er blevet b-e-d-r-e til det. Ikke god til det, siger han.

Billedtekster:
1: Daniel Agger stiftede sit fond for ti år siden, mens han stadig var aktiv fodboldspiller. Hans mission er at hjælpe børn og unge.
2: Siden Daniel Agger indstillede sin aktive karriere som fodboldspiller, har han sammen med sin kone etableret et byggefirma i Spanien.
3: I sommer tiltrådte Daniel Agger som cheftræner i HB Køge, der har ambitioner om at rykke op i Superligaen.
4: Der bliver ikke så meget tid til at spille golf længere, men Daniel Agger vil selv spille med 4. juni i Køge Golf Klub, ligesom han gjorde det ved de to tidligere Golf & Galla arrangementer i 2017 og 2019 på Royal Golf, og hvor der blev samlet store beløb ind til bl.a. Red Barnet.

Golf & Galla
Golf & Galla afvikles 4. juni i Køge Golf Klub med gallafest på Hotel Crowne Plaza i København. Arrangementet er sponsoreret af Bucherer Danmark og støtter organisationerne Børns Vilkår og Red Barnet.

Man kan søge om at få et af de 24 hold, der består af en VIP og tre golfspillere, og man får i samme forbindelse et bord til otte personer ved gallamiddagen, hvor der vil være et omfattende underholdningsprogram. Prisen for deltagelse er 38.000 kr. ex. Moms, og inkluderer overnatning på Crowne Plaza.
– Det er et arrangement i den dyre ende, men når man ser hvad man får for det, er det meget attraktivt og det vigtigste er, at man bidrager til at støtte børn og unge, der har det svært, samtidig med at man får en fantastisk dag ud af det, siger Daniel Agger. Han tilføjer, at det bliver mere udbredt og desværre også nødvendigt med eksklusive velgørenhedsarrangementer som dette i Danmark. I England og USA har det været almindeligt i mange år.

Forrige artikelTiger spiller Masters!
Næste artikelHistorien bag… The Masters
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.