Passebækgaard golfbane ved Gilleleje i Nordsjælland er stedet hvor mange første gang har prøvet golfspillets charme. I år fylder stedet 50 år.

I 50 år har Passebækgaard golfbane været en rugekasse for nye golfspillere i Nordsjælland og Københavnsområdet. Utallige har slået deres første ubehjælpsomme golfslag på den smukke ni hullers bane lidt udenfor Gilleleje, når de i selskab med en lidt mere erfaren udi golfspillets mystik har besøgt banen, der næsten altid har været Pay & Play.
I dag er der en golfklub tilknyttet banen. Det har der været i 28 år, for DGU’s regler om handicap var ikke helt forenelige med blot at spille på en Pay& Play-bane, men trods golfklubbens tilstedeværelse er det stadig en af de få baner, hvor alle og enhver kan komme og spille.
– Sådan synes vi at det skal være. Golf er for alle på Passebækgaard, siger stedets ejer siden 2014, Claus Lundbæk.

I begyndelsen var ni hullers banen faktisk Gilleleje Golfklubs første bane. Her startede den golfklub, som i dag har sin bane blot et par kilometer væk i fugleflugtslinje. Kirsten og Anders Svendsen boede på Passebækgaard, der havde været i familiens eje i generationer, og det var dem der anlagde golfbanen. Da Gilleleje Golfklub flyttede til Ferle, beholdt ægteparret banen og lavede den til Pay & Play. Senere overtog deres børn den, og det var Torben Svendsen og hans søster, Anne Grethe, der drev anlægget frem til 2014.
Claus Lundbæk har siden overtagelsen foretaget talrige investeringer i banen og omgivelserne. Tydeligst er naturligvis det nye klubhus i direkte forbindelse med træningsbanen, som rummer proshop, klublokaler, kontorer og omklædning. En stor, flot og funktionel bygning.

Golfklubbens restaurant ligger stadig i det gamle klubhus i en af Passebækgaards længer direkte ud til 9. green, og her starter fra denne sæson et nyt restauratørpar som forpagtere. Et koncept, som Claus Lundbæk og golfklubbens formand, Arsalan Kharazmi, har store forventninger til.
Baneejer Claus Lundbæk (t.v), golfmanager Malene Frandsen og klubbens formand Arsalan Kharazmi foran det fine relativt nye golfhus.

– Man har i mange år spist godt på Passebækgaard og det har vi tiltro til, at man stadig vil kunne når sæsonen kommer i gang, siger Claus Lundbæk. Da GOLFBLADET er forbi, er man stadig i gang med at gøre klar til sæsonen – i restauranten – for banen er fuldt spilleklar med for årstiden forbløffende gode fairways, teesteder og greens.

En forbedret oplevelse
Til de øvrige forbedringer hører, at Claus Lundbæk har fået plantet 1.200 træer og buske, med en ambition om at skabe en endnu mere defineret parkbane, og man har lavet flere nye teesteder, blandt andet på 1. hul, så man starter lige uden for klubhuset. På den måde kan personalet lige holde øje med at der ikke er nogle, der snyder sig til en gratis omgang.
På 8. hul, der i forvejen var et både langt og udfordrende par5-hul, vil man i dag blive overrasket over at finde den sidste af tre søer i forlængelse af hinanden, som er en del af banens drænings-og vandingsanlæg. Søerne opsamler vand, der så benyttes til vanding, og det er vel at mærke lunkent vand, for ikke at ’stresse’ græsset. Det er klubbens chefgreenkeeper, der sammen med sine folk, har udført arbejdet som altså udover den praktiske funktion både giver en visuel oplevelse og øger sværhedsgraden yderligere.
Både baneejer og klubformand er rigtigt glade for tingenes tilstand i jubilæumsåret. Kun på ét punkt kunne de godt tænke sig fremgang; medlemstallet.
– Vi har lidt over 200 medlemmer, og det er faktisk markant færre end da jeg overtog banen, siger Claus Lundbæk. – Til gengæld har vi de seneste to år oplevet en massiv fremgang i antallet af greenfee-gæster. Fra 3.400 i 2019 til 6.400 i det første corona-år, 2020, og 6.300 sidste år.
– Det er meget erfarne golfspillere fra naboklubberne, der kommer her med venner, som skal spille Pay & Play, kan vi se. Men vi har fået et øget antal meget dygtige spillere med lave handicaps, der kommer fordi banen er meget mere udfordrende, end mange tror, siger Arsalan Kharazmi. – Jeg tror, at en af årsagerne til at vi har færre medlemmer, end vi gerne ville have er, at her kun er ni huller. Mange tænker fejlagtigt, at det så ikke er en udfordring, men det er det, siger han.

Jubilæumsaktiviteter
Og her kan vi kun give formanden ret. Banen spiller for det første ganske lang – op til 3.100 meter fra hvid tee for ni huller. Selv fra ’Gul’ og ’Rød’, som det næsten kuriøst stadig hedder på Passebækgaard er banen lang, og læg dertil nogle udfordrende drives, og de gode og kuperede greens, så opstår der en sværhedsgrad en god bid over middel.
– Mange som har spillet Passebækgaard for 10-15 år siden som Pay & Play inden de kom ind i en golfklub, vil blive positivt overraskede over forbedringerne, siger Claus Lundbæk. – Vi har fjernet en masse rough for at højne spilletempoet og skabe en bedre golfoplevelse. Allerede inden min tid blev de mest kuperede greens gjort mere ’spilbare’, og de mange træer og buske indrammer hullerne bedre. Det er mit ønske at skabe en rigtig god golfoplevelse både for nybegynderen – som kan spille en kort bane fra ’Grøn’ tee – og for den dygtige spiller med lavt handicap.

På selve jubilæumsdagen 5. august er der bl.a. Trick Golf Show med Karsten Maas og en stor reception hvor alle er velkomne, og dagen efter inviterer man til jubilæumsmatch med kendisser og venner af huset.
Lav sol over 9. hul set fra terrassen. Et ganske udfordrende par3 at slutte af med.

Medlemsskaren er ganske moden i Passebækgaard, selv i forhold til andre golfklubber, men også her vejrer man morgenluft. Golftræneren Claus Foss er ansat af banen til at undervise medlemmerne og han starter golfhold op for både voksne og børn i april måned. Især børnene er Claus Foss’ speciale, og både baneejer og klubformand håber at flere børn og juniorer vil trække forældrene til og give endnu mere liv i klubben og på banen. Ambitionen er at nå op på 400 medlemmer og det mener ingen af dem er urealistisk.

Det at Passebækgaard kun har ni huller er både en fordel og ulempe. Det er klart, at nogle foretrækker en klub med 18 forskellige huller, men omvendt så er ni huller rigeligt for de fleste. Det betyder, at det ikke behøver at tage en hel dag at spille golf, og vil man spille 18 kan man jo bare gå den to gange rundt. Udfordringerne er rigelige til at det aldrig bliver kedeligt.

Fakta
Passebækgaard Golf
www.passebaekgaard.dk
shop@passebaekgaard.dk
Greenfee: 9 huller: 275 kr., 18 huller 420 kr.
Medlemskab: 5.000 (Nordsjællands billigste). Jubilæumstilbud. Melder man sig ind som ny spiller inden 5. august 2022 er årskontingentet på 4.500 kr.
9 huller: par 36. 3.097 meter/2.881 meter/2.657 meter.

Forrige artikelLIV Golf Series – så kom navnene!
Næste artikelKlovnen er vild med golf
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.