Årets sjette golftekniske spørgsmål lyder således: ”Hvordan bliver jeg bedre til at spille i vind”?

Hvis du kigger på hvilken som helst amatør – eller professionel turnering, så vil du se at scores bliver væsentligt dårligere/højere på dage med kraftig vind i forhold til dage med næsten ingen vind. Så mentalt kan du godt indstille dig på, at det typisk vil være en del slag sværere på banen på blæsende dage. Et nyt forbedret handicap er derfor ret sjældent på dage med megen vind. Faktisk så bliver alle fem dele af golfspillet påvirket, i.e. det mentale, course management, putting, korte spil og det lange spil. Der er en del ting, som det kan være godt at have styr på og forståelse for, hvis du ønsker at blive bedre til at spille i vind.
Nedenfor har jeg opremset en række ting vdr. course management, teknik og valg af kølle, som du med fordel kan være opmærksom på og have viden om, når du skal ud og spille i blæsevejr. Det vil med sikkerhed gøre dig bedre rustet til at klare en blæsende runde, hvis du har kendskab til følgende:

Course management i vind

1. Tjek evt. vindretning på DMI hjemmefra med vindretning, styrke, om den skifter retning i løbet af dagen og evt. stød? Du kan så overveje, hvordan du spiller de forskellige huller fra tee på vej til banen, og overveje køllevalg samt hvilke huller der bliver krævende og hvilke du kan vinde lidt på.
2. Der kan være afdrift på bolden pga. vinden, som betyder at du vil skulle sigte mere højre/venstre på alle slag i spillet, hvis der er kraftig vind fra siden medmindre du er virkelig god til at kurve dine slag. Lav en course management plan inden runden, som tager højde for ofte mere skæve slag i sidevinden, så måske mere konservativt køllevalg, hvis muligt?
3. Hvordan undgår du en høj score (få points)? Plan A er at holde din bold i spil, så vælg en konservativ plan på de huller, hvor der er ”dead spots” (områder hvor din bold er væk eller out). Vinden øger jo din afdrift, så sørg for der er plads til dine ikke 100 % slag, så de ikke flyver/løber i problemer.
4. Skal/bør du spille hullerne til deres sædvanlige par? Nogle par 4 huller kan du med fordel spille som par 5 huller og omvendt afhængig af om der er mod eller medvind, da du så mentalt ikke føler dig så presset på de lange modvinds huller.
5. På skovbaner er et vindkort vigtigt, hvis du ikke kender banen. Det er et kort, hvor du tegner vindretningen hen over banes layout, så du har estimat på vindretningen på alle huller. Det kan være svært, at vurdere vindretningen over trætoppene og der er ofte ikke vindmøller i syne, hvor du kan læse vinden. Lavt hængende skyer, der driver hen over trætoppene kan nogle gange give dig en vis indikation. Ved at kaste lidt løst græs op kan du nogle gange også få en i indikation om både vindretning og styrke.

Tekniske omstillinger i vind

6. Skal du stå anderledes, når du slår? Din balance vil blive udfordret, som gør det mere svært at svinge med fuld power. Især på dage med vind der kommer i stød vil din balance blive testet. Typisk vil en bredere stance i alle facetter være at foretrække og evt. lidt mere kort og kompakt sving, da det vil hjælpe dig med at opnå lidt mere kontrol og bedre balance. Spil bolden tilbage i stancen for at delofte jernet/køllen lidt (hænderne kommer mere foran), som gør det lettere at slå bolden lavt. Stinger/punch slaget slås på denne måde (kort holdt gennemsving).
7. Jo mere spin du har på din bold jo længere har bolden potentiale til at blive ”hængende” i luften og derfor påvirkelig i længere tid af vinden. Vælger du at bruge et jern mindre (f.eks. 7 jern i stedet for 8 jern) kan du typisk nedsætte dit spin på bolden med ca. 1.000 rpm og bolden “borer” sig herved mere gennem vinden. En draw har typisk mindre spin end en fade med samme kølle, så en draw er at foretrække i modvinden, hvis du vil holde den lavt. Holder du bolden ved jorden er der typisk mindre vind, og på skovhuller kan det være en fordel, at spille under trætoppene da vinden typisk er meget mindre her. Vær dog opmærksom på lokale vindvariationer pga. korridorerne mellem træerne.

Valg af kølle i vind

8. Hvordan vælger du det rigtige jern i med/mod/side vind? Du kan med fordel omregne vindstyrken til ½, 1, 2 eller 3 jerns mod eller medvind. En 5 m/s vind vil typisk svare til et jerns med/mod vind. Ofte vil f.eks. 2 jerns modvind kun svarer til 1 jerns medvind pga. at medvinden har en tendens til at trykke bolden ned i sin bane, hvorimod en modvind skubber bolden opad så den helt kan stalle, og under ekstreme forhold kan du slå bolden bag over hovedet med en tilpas sundet og høj bold.
9. I en kold vind er luftmolekylerne tættere sammen og derved møder bolden mere modstand i sin fremdrift og flyver heraf kortere, derfor spilles slagene længere i koldt vejr. Samme som at spille i stor højde eller varme, hvor luften er ”tyndere” og boldene flyvere længere.
10. Vinden påvirker din bold – og svinghastighed. Både dit skaft og bolden møder mere eller mindre vindmodstand, som enten giver mere eller mindre længde på dine slag.
11. Skal du tage flaget ud, når jeg putter i vind? Det korte svar er JA, hvis du putter i modvind eller flaget står og rokker i hullet, da den så har en tendens til at slå bolden ud af hullet.

Forrige artikelGolfbladet – Oktober 2020
Næste artikelTo holes-in-one på samme runde