Blot tre kvarter i bil eller tog syd for Barcelona ligger en af de ældste golfbaner i Spanien. Club de Golf Terramar fra 1927 har givet sig selv et gennemtænkt ansigtsløft, der gør banen sværere for topspillere men samtidig mere spilbar for andre. De mange nye tiltag modvirker også uheld på omkring banen og sikrer vandforsyning til den smukke, gamle bane.
Foto: Lise Kloch

– Vi er i høj grad en medlemsbaseret klub, men samtidig har vi store turneringer samt turister og konferencegæster, der gerne vil spille golf, siger Tomás González om det landskab, han navigerer i som golfmanager i den catalanske klub Terramar.
Terramar ligger nærmest klæbet til stranden i den billedskønne, historiske badeby Sitges. Tilbage i 1920’erne blev der tænkt store tanker i det driftige Catalonien, og Sitges var ingen undtagelse. Terramar-komplekset skulle være Cataloniens svar på den franske Riviera, med racerbane, Versailles-lignende parker, et flydende casino ude i havet og andet ferielegetøj for eliten. Nogle af de store armbevægelser forblev dog oppe i luften. Men her snart hundrede år efter vækker golfbanen opsigt med sin smukke placering ud til havet. Hul 17 green mellem træerne

Tour for fjerde år i træk

Terramar emmer af golfånd og tradition. En tradition af nyere dato er Estrella Damm Ladies Open. I begyndelsen af oktober blev Ladies European Tour-turneringen afholdt for fjerde gang i streg på den sceniske bane på kanten af Middelhavet. Svenske Maja Stark vandt.
Da GOLFBLADET besøgte Terramar i november, var der ved første øjekast ikke meget Europa-tour over fairways. Brune pletter og utæt vækst flere steder gjorde det svært at forestille sig topgolf blot en måned inden. Det skulle dog vise sig at være et øjebliksbillede.
– I oktober gensår vi på store dele af banen, forklarer Tómas González om banens sæsonrytme.
Som tidligere greenkeeper kender han hver en krog af banen og de lokale vækstbetingelser.
– Den årlige overgangsfase er det, du ser nu, på grund af det paspalum-græs, der går i dvale på denne tid af året. Så Terramar er i virkeligheden to baner, med to typer græs til to sæsoner.

Græstæppe i vinterhi
Den ene af dem er den invasive paspalum. Den trives godt i saltholdige omgivelser som her på kanten af havet. Ulempen er, at den går i vinterhi i oktober og efterlader greens afhængige alene af det underliggende hvenegræs. Derfor har man som del af den omfattende omlægning af banen taget en ny og innovativ sort af paspalum i brug, som er mere hårdfør til vinteren.

Mikroklima bag bjergene
Således oplyst og beroliget begiver vi os ud på en bane, der faktisk snarere er hele tre baner i en. De første fire huller har havet som bagtæppe, de næste fem er domineret af træer og jernbanen, hvor et enkelt eller to tog i timen lister sig forbi. Hullerne 10 til 13 er den del af banen, der virkelig har fået et ansigtsløft. Især visuelt dominer den nyanlagte kæmpesø. Ud over tydelig forhindring fungerer den banens vandreservoir, så man slipper for at vande med saltvand eller vand fra det lokale rensningsanlæg.
– Ud over sikkerhed og spilbarhed, så er bæredygtighed den tredje søjle i vores omlægningsprojekt. Vi har i 25 år søgt om tilladelse til at lave vores eget vandreservoir, og det er nu langt om længe lykkedes, siger Tómas González.
Banen er smukt afgrænset med palmerække langs hul 4 ud mod Middelhavet.

Ikke Costa del Sol
Han forklarer det tunge lokalbureaukrati med, at golfsporten i Catalonien indtil for ganske nylig blev anset som elitært. Modsat på Mallorca og Costa del Sol er golfen ikke tænkt ind i den catalanske turiststrategi.
– Banerne i Catalonien ligger ikke klos op ad hinanden. Til gengæld er de forskelligartede, nogle ved havet, nogle i skoven og andre i bjergene.
Uanset årstid emmer Terramar af golf, som det blev spillet i gamle dage. Sitges ligger i ly af Garraf-bjergene og har et mildere mikroklima end Barcelona, som vi forlod i silende regn. Her er vejret pludselig gunstigt.

Havhullerne
Som en gammel snu rad luller Terramar allerede på hul 1 spilleren til at tro, at banen er nem. Der står jo kun et enkelt mellemstort træ på hullet. Men det står på en lusket måde midt i det hele og fylder meget i tankerne. Vi når til green og skuer tilbage mod den prægtige udsigt over havet.
Havhullerne ligger i starten. Hul 2 løber tilbage mod havet. Tætte gran- og nerietræer både skræmmer og skærmer af i venstre. Men de formår ikke at dække for den tætte bebyggelse lige bag dem. Sikkerhed på banen er en hjørnesten i den omlægning af Terramar, som har været 15 år undervejs.

Sikkerhed på banen i højsædet
– Siden begyndelsen for 100 år siden har Terramar har altid været tæt forbundet med bebyggelse. Mange af vores medlemmer bor klos op af banen, og der er desuden en del gående mennesker, forklarer Tómas González.
På hul 2 har man derfor øget sikkerheden ved at lægge nye bunkers i venstre, så spilleren naturligt vil slå bolden mod højre og væk fra folks terrasser.
På de næste to huller er det med at finde kameraet frem. Det svære men gudeskønne hul 3 vender direkte mod havet. Det er et af de få huller på banen med en dyb og kompleks green. Fjerde hul er det sidste havhul, langt og indrammet af en palmerække langs venstre side ud mod havet, med driving range til højre og smukke klipper bag green. Det hele akkompagneret af havets lette brusen i ørerne.

Modig omlægning
Golfmanager Tómas González har været i klubben, siden han begyndte som caddie i en alder af 12. Som klubbens mand har han haft et hav af roller i klubben gennem årene, greenkeeper, juniorkoordinator og administrator. I de seneste år har han stået i spidsen for en fordobling af klubfaciliteternes størrelse, med træningscenter og børnepasningsordning. Den indeholder også en omlægning af banens hul 10 og 13, ommøblering af 51.000 kubikmeter jord og genplacering af 45 bunkers.

Master plan
Det hele har været del af den master plan, som González omtaler nærmest som en bibel. Og det er ikke tilfældigt. En medlemsorienteret klub som Terramar drives ikke nødvendigvis som en forretning, der skal trække greenfeespillere til. Derfor kan medlemmerne hurtigt komme til at fylde lidt for mange gode ideer og forslag.
Den risiko var den britiske golfentreprenør Ebert & Mackinsey opmærksom på, da de i 2011 blev hyret ind til at lave de nye huller. Firmaet forlangte at kunne arbejde uden indblanding fra klubbens repræsentanter og medlemmer. Sporene skræmte fra andre projekter i Spanien, hvor medlemmerne ikke er meget for nye ideer udefra.

Familieklub
– Vi er og har altid været en familieklub. I dag er både mor og far på arbejdsmarkedet, og børnene har aktiviteter i løbet af ugen. Så golfbanen spiller en vigtig rolle for at samle familien i weekenden.
At klubben er familievenlig, betyder dog ikke, at den er for enhver type familie. Indskud for familieoverhovedet ligger på 45.000 euro, hvorefter man kan nøjes med 8000 for ægtefællen og 4000 per barn. Kontingentet ligger på 500 euro i kvartalet for voksne og omkring 100 euro per barn.
Arbejdet med juniorer og spillere af egen avl har altid været en kerneprioritet i klubben. Det arbejde kulminerede i 1991, da Terramar vandt EM for klubhold.
– Vi er ikke en af de klubber i Spanien, der skriver kontrakter med spillere for at få bedre hold. Som familieklub satser vi på vores egne fra klubbens akademi, siger Tómas González og fremhæver klubbens målrettede juniorstrategi med børn helt ned til 3-årsalderen.
– Tidligere ventede vi til de var 5 år gamle eller 6. Men i dag går livet så hurtigt, at det gælder om at få dem i gang, inden andre aktiviteter stjæler al tiden.

Trætte skovhuller
Tilbage på banen kommer vi ind på den mørkere og mindre billedskønne del af banen. Skovhullerne 5-9 har en vis charme med nåletræer, palmer hist og her og i ny og næ et bumletog, der glider forbi. Men fordi en bane er gammel og charmerende, skal den stadig vedligeholdes. På denne del af banen har buggy-stierne sprækker og er ujævne, hegnene omkring banen er dårligt vedligeholdt, og nogle af bænkene er mosbefængte.

Robust klubøkonomi
Terramar synes ellers have råd til at ordne den slags. Takket være klubbens sunde økonomi og høje indskud kunne man overholde planen, både gennem finanskrisen, naturlig medlemsafgang i 2010’erne og senest coronakrisen.
– På ti år mistede vi i gennemsnit 35 medlemmer om året, mest på grund af dødsfald. Vi nåede bunden med 850 medlemmer, men økonomien klarede det heldigvis.
Med aktuelt 1040 medlemmer er Terramar næsten oppe på maksimal kapacitet igen.

Sløj baneservice
Vi blev lovet, at servicen var en af attraktionerne på Terramar. Den gode service synes dog at være blevet inde i klubhuset denne fredag eftermiddag, trods fint vejr og fuldt hus på banen. Det lille café-skur på 10. tee er smukt men glimter i dag mest ved sin lukkethed, og klubhuset ligger desværre lige et par stenkast for langt væk fra 9. green og 10.tee.

Allestedsnærværende sø
Men mødet med det nyanlagte hul 10 med den store og faretruende sø får hurtigt tankerne væk fra ganen og mavesækken og tilbage på golfen. Tre unge fyre spiller foran os. De har taget turen på 2,5 timer op fra Valencia og skal til at slå ud på det spritnye søhul.
– Ved du, hvor man skal slå hen her? spørger den ene.
Jeg svarer, at jeg er her for første gang men har hørt om dette hul. Alle tre valencianere vælger den sikre men lange vej i højre. Uanset hvor man ender, er andetslaget hen over vandet drabeligt, og der er ingen vej udenom for højhandicapperne. I Terramars seneste medlemsblad beder klubbens baneansvarlige på forhånd medlemmerne om tålmodighed med det nye og svære hul.

Slotsruin
De nye huller 10 til 13 smyger sig ikke bare omkring den nye sø, men også omring den smukke slotsruin Can Pere Pau. Da handelsmanden Alex Vidal Quadras i 1850’erne vendte tilbage til hjembyen Sitges efter mange års tobakshandel de latinamerikanske kolonier, havde den fine familie brug for en sommerresidens. Ikke mindst havde de brug for at sætte aftryk på hjembyen. Den prominente Barcelona-arkitekt Elias Rogent blev sat til at bygge denne terningeformede landejendom. Mange år senere skulle den sætte sit præg på golfbanen.
Ny sø og vandreservoir omkring slotsruinen Can Pere Pau.

Fair rul på de nye greens

Den danske Ladies European Tour-spiller Linette Littau Durr Holmslykke var med i Estrella Damm Masters på Terramar i oktober.
– Man kunne godt mærke, at det nok var gået lidt stærkt med de nye huller og greens, siger den unge spiller fra Vejle Golfklub.
Hun bemærkede sand på fairways og langhårede greens. Men tour-arrangørerne vægter fair rul højere end hurtige greens, pointerer Linette Littau Durr Holmslykke.
– Heldigvis spillede de nye huller som de første på runden, så det blev ikke så afgørende for turneringen. Det skal nok blive godt, når alle greens bliver nogenlunde ens.

Fakta
Club de Golf Terramar
Adresse CALLE Carretera del Golf, s/n
08870, SITGES
BARCELONA
CATALUÑA
Par 72
Længder i meter 5033m (rød), 5360m (blå), 5860m (gul) 6193m (hvid)
Øvrige faciliteter Padeltennis, fodbold, tennis, fitness, børnepasning
Banens udvikling 1927: 9 huller (F.W. Hawtree, m.fl)
1971: Udvidelse 18 huller
2021: Omlægning ved Ebert & Mackinsey
Priser Green fee hverdag: 85 Euro
Leje af golfsæt: 42 Euro

Forrige artikelSmørum spiller EM for hold fra torsdag
Næste artikel68-årig korsoraner fik jackpot