Henriette Schødt, Cafë Aakær og hendes familie er en uundværlig del af dagligdagen i Odder Golfklub

Da Henriette Schødt søgte og fik jobbet som forpagter af Odder GKs café for godt 25 år siden, var det for at trappe ned. Hun arbejdede i Nykredits Alliancegruppe, der undersøgte, om kriseramte hoteller kunne reddes eller køre videre. Et job med uhyggelige arbejdstider, der samtidig krævede dyb indsigt i drift og økonomi.
Samtidig havde hun og hendes mand allerede 4-årige Mai, mens Kristoffer var på vej. Hvordan kunne det at starte en café være at trappe ned?

Beskeden start … og dog
Henriette fik frie tøjler af den daværende formand, for klubben havde ingen café i et klubhus med lille og frivillig service.
Hun kendte branchen indefra. Som skolepige havde hun været opvasker og køkkenmedhjælper, og siden havde hun uddannet sig som tjener og receptionist. Først på Motel Latour, et finere spisested, og da det blev solgt, gjorde hun sin uddannelse færdig på Hørning Kro, der var betydeligt mere folkelig.
Hun vidste derfor, hvordan man skal tilpasse sig sit publikum, og hvordan man kan forløfte sig, så hun startede Odder GKs Café med et lille, forsigtigt menukort med alt til rimelige priser. Da hun samtidig sørgede for ’altid’ er have åbent, dvs. 11-22 i sæsonen og 11-16 resten af året, blev cafeen vel besøgt, men indtjeningen var mildest talt lille i de første fem år.

Børnene blev klubprojekter
At det kunne lade sig gøre skyldes dels, at hendes mand, der var uddannet som kok, gav et nap med, når han havde mulighed for det; dels, at hendes to børn hurtigt blev adopteret af medlemmerne. Utallige af dem madede Kristoffer, kørte ture med ham i barnevognen eller legede med Mai, som i dag er vokset op og er ved at overtage ansvaret for cafeen, mens Kristoffer som uddannet elektriker godt kan løse et og andet problem.
Børnene har indtil videre produceret tre børnebørn, som naturligvis også holder til i cafeen, når de kan.

Café Aakær
Henriette ville gerne udvide med publikum ude fra, men opdagede, at det var et handikap at have golf i navnet. Da klubben ligger på godset Åkærs jorder, omdøbte hun til Café Åkær, og det viste sig at være genialt.
Medlemmerne var for længst begyndt at afholde familiefester, jubilæer etc. hos hende. Nu gjorde hele egnen det, og det vrimlede ind med lokale ikke-golfspillere. Der blev brug for ekstra personale, som altid er timelønnet, så man kan have personale efter vejr og tilstrømning.
En ting er sikkert: Da det er klubbens medlemmer, der har gjort hendes café mulig, er der aldrig lukket for medlemmer. De har altid et lokale til sig, uanset hvor stort et selskab der er i nabolokalerne.

Trofaste hjælpere
Pga. cafeens atmosfære og fair behandling af alle er den blevet et foretrukket sted for unge at få fritidsjob, og de hænger fast, til de evt. skal flytte fra Odder pga. job eller uddannelse, dvs. fra 15-23 år. Hendes nevø William har hjulpet til under hele sin opvækst – lønnet, fra han blev 15, og han arbejder nu for fuld kraft i køkkenet.
Også ældre som Heidi Pedersen har været fast inventar i årevis, så alle i klubben kender hele personalet, som på deres side kender alle medlemmer. Derfor kommer medlemmer også i lokalerne, selv om de ikke skal spille golf. Atmosfæren er simpelthen en del af det, der kitter klubben sammen og bl.a. gør, at de professionelle, som du kunne læse om i forrige nummer af GOLFBLADET, ikke søger væk, og at greenkeepere og kontorpersonale også dagligt indtager deres frokost her.

Rustik stil

Når nu Henriette og hendes familie er i cafeen i størstedelen af deres liv, insisterer hun på, at alt skal indrettes i hendes ånd. Bygningen er almuerød udvendig, og inde har alle møbler et gammelt, rustikt præg.

Sponsorship

Medlemmerne bruger ofte cafeen, og hun er desuden med som sponsor af Café Aakær Turnering, en juleturnering og en del af budgettet til den talrige elite.
Intet under, at hun blev fejret energisk af såvel nuværende som tidligere medlemmer, da hun i november havde 25 års jubilæum.
Henriette er lykkelig over, at Mai nu er ved at overtage den daglige ledelse, så hun måske kan spille golf også i sin egen klub. Det har hun hidtil kun gjort på udebane.
– … og hvem ved. Måske følger mine børnebørn Rosa, Jens og/eller Hugo efter. Cafeen og familien er jo fuldt integreret og kan ikke undvære hinanden, lyder fremtidsdrømmen fra Henriette.

Forrige artikelTrump og PGA slutter fred
Næste artikelI 2021 skabtes en ny Jeppe Kristian
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.