Søren Müller har brugt syv år på at opfinde og få godkendt en ret genial putter.

I nogle måneder har Søren Müller, tidligere headpro i bl.a. Harekær og Ishøj, gået og holdt på en hemmelighed. I foråret fik han nemlig omsider den endelige godkendelse af Royal & Ancient i Skotland af den putter, han har opfundet, og som han gennem mere end syv år har udviklet på, rettet til og justeret indtil den blev accepteret af de høje herrer i R&A.
Nu er han klar til at sende Danish Golf Designs første putter på markedet, og det er ikke en hvilken som helst putter. Konceptet er faktisk ret genialt, og bærer tydeligt præg af, at Søren Müller har tre forskellige kasketter på: Han er dels golfspiller, dels uddannet PGA-træner og så er han forsker.
”Jeg indrømmer gerne, at jeg er en nørd,” siger han, mens han viser sine forskellige modeller og prototyper frem for GOLFBLADETs udsendte i sit hjem uden for Roskilde.

45-årige Søren Müller havde en fremragende amatørkarriere, hvor han i en årrække var blandt Danmarks allerbedste spillere. Især de år, han repræsenterede Holbæk, var succesfulde. Så blev han professionel, spillede nogle år på Sunshine Tour og Challenge Tour, men måtte erkende, at han ikke var god nok – det var paradoksalt nok, især puttningen, der var hans helt store problem. Han uddannede sig i stedet til golftræner, og var bl.a. cheftræner i Skjoldenæsholm og Harekær inden han besluttede at droppe trænergerningen og i stedet studere på Aalborg Universitetet i København.
”Det var mens jeg var træner i Harekær, at jeg fik ideen til putteren. Jeg vidste fra lærebøgerne, hvordan de forskellige putter-typer fungerer; en Face-Balanced putter, går lige tilbage og lige frem, en Toe-Hang putter, har lidt større bue i svinget, men når jeg så kiggede på hvordan helt almindelige golfspillere putter, så jeg, at det ikke fungerer sådan i virkeligheden. Det er rigtigt, hvad alle lærebøgerne siger, men virkeligheden fungerer bare anderledes. Derfor gjorde jeg det til en vane at fjerne ALT hvad jeg vidste, og så udelukkende på hvad putteren gjorde i hænderne på golfspillerne. Gjorde folk noget andet, end det lærebøgerne siger? Ja, det viste det sig at de gør.”
Søren Müller havde mere end 100 golfspillere igennem sine uformelle tests, og noterede alt ned. Han kom frem til, at skaftets placering og vægtbalancen i putteren var altafgørende, og begyndte at tegne en putter, der kan justeres til perfektion.

Søren Müller med sin Danish Golf Design putter, der fås i to farver, sort og rød, og kan indstilles i en uendelighed af indstillinger.

Lang proces med R&A
I Søren Müllers Danish Golf Design putter kan skaftet flyttes frem og tilbage i forhold til køllehovedets center, samtidig med at to 87 gram tunge vægte kan flyttes i forhold til hinanden og skaftets placering. Det giver ham mulighed for at tilpasse putteren i en nærmest uendelighed af muligheder.
”Fra jeg fik ideen til i dag, hvor jeg har sat putteren i produktion, er der gået mere end syv år. Jeg har haft uvurderlig hjælp af to mennesker, som dels har tegnet og dels produceret prototyper med en entusiasme, jeg sjældent har oplevet lignende. Jeg skylder dem en stor tak. Det er bestemt ikke ligetil at få en golfkølle godkendt hos R&A. Det er meget lang proces. Jeg har nok lavet 40-50 forskellige modeller. R&A skal bruge 28 arbejdsdage på at teste en fremsendt model, og de svarer enten ’approved’ eller ’not approved’, og det sidste oftere end det første. Det er ofte helt bittesmå detaljer der ikke accepteres, som f.eks. én millimeter her eller der. Hver gang man får et afslag, skal man i gang igen. Ikke forfra, men man skal finde nye løsninger på det problem, der er, uden at vide, om der er andre ting, som heller ikke kan godkendes. Der går en måned – mindst – hver gang inden man får svar, og der skal laves nye modeller,” siger Søren Müller, som siden han fik den endelig godkendelse fra R&A, har fået masser af input fra spillere i sit omfattende netværk.
”Der er en Europatour-spiller, som har sagt, at hvis jeg tog 20 puttere med ud til en turnering på touren og lod spillerne prøve dem, så ville jeg have 20 puttere med i turneringen. Jeg har bevidst valgt at tale med folk, som jeg ved vil sige deres ærlige mening, uden at ville please mig. Jeg er kun interesseret i reel og brugbar feedback, men jeg tror, jeg har fundet noget her, som virkelig fungerer,” siger han.
Han synes ikke det er relevant, hvad udviklingseventyret har kostet af penge, men det er væsentligt mere tid og menneskelige ressoucer end du kan forestille dig, siger han. ”Projektet er drevet af passion og kærlighed til spiller, krydret med uendelige timers studeren og tænkning,” siger Søren Müller.
Nu skal Søren Müller i gang med at sælge sine puttere, og han håber også her, at hans netværk blandt PGA-proer kan komme ham til gavn.
”De seneste mange års videnskabelige udvikling er noget af det sjoveste, jeg har prøvet. Nu kommer jeg så til en ny del. Forretningsdelen, og det synes jeg også er spændende. Jeg går ind til det som jeg gik ind til golfturneringer. Jeg lægger en gameplan, analyserer mine styrker og svagheder, og virker plan A ikke, så skal jeg have en plan B parat. Jeg har tid nok,” siger Søren Müller.

Lyntest
GOLFBLADET har haft mulighed for kort at afprøve ideen. Og det fungerer. Ved at flytte de to vægte, påvirkes balancen i putteren efter den måde den enkelte foretrækker at bevæge putteren på. Der er en utrolig stabil længdekontrol, og så er den særdeles tilgivende overfor mishits. Selv putts slået bevidst helt ude på tåen eller på hælen holdt farten og linjen. Skaftet kan rykkes fra 100 % center og ud ad, og ved at ændre connecteren, kan man også justere lie. Vi ser frem til at teste putteren i spil på banen.

Forrige artikelMange danskere med i toppen af Ledreborg Palace Golf Masters
Næste artikelUS Open – med Rahm, Johnson, McIlroy … og Højgaard
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.