Neder Kjærsholm Vin logo

Da Dronning Margrethe for to år siden besøgte den statelige hovedgård Neder Kjærsholm ved Thorning syd for Viborg med historie tilbage til 1500-tallet, diskuterede hun bl.a. vin med værtsparret, Tove og Thorbjørn Risgaard. Pigen, der overrakte hende blomster, var deres barnebarn Dicte, som dronningen fik et ekstra minde om, da hun fik overrakt noget, der tilsyneladende var en bog, men som indeholdt to flasker Dicte Vin.

Dronning Margrethe besøger Tove og Thorbjørn Risgaard på Neder Kjærsholm

De kom fra gårdens eget vineri, der er et af de tre ben, som gården har stået på, siden ægteparret Risgaard erhvervede den i 2006.

Det ene er en stor gårdbutik, der sælger via nettet hele året, men er fysisk åben i tre måneder fra oktober, og hvor man kan købe stort som småt i høj kvalitet: Brugskunst, antikviteter, marmorfigurer, glaskunst og ikke mindst julepynt i alle afskygninger.

Det andet er det store, romantiske selskabslokale Annekset med plads til 70 personer og det perfekte sted at fejre alt fra konfirmationer til bryllupper. Efter en fest er der mulighed for at overnatte i bygningens fire store dobbeltværelser.

Neder Kjærsholm produkter

Det tredje er vingården, hvor alle kræfter er sat ind på at overkomme de naturlige udfordringer, man har som vinavler i Danmark. De 6000 vinstokke, man finder på markerne omkring Neder Kjærsholm, passes af Krasimir, der har over 30 år års erfaring i branchen.

Druerne, 55% grønne af sorterne Solaris, Ortega, Orion og Riesling (usædvanligt i Danmark) og 45% blå Rondo, Cabernet Cortis og Regent, håndplukkes nænsomt og håndsorteres derefter i vineriet. Så kommer de under behandling af Thorbjørn Risgaard med hjælp fra vinmagere som Abi Duhr fra Luxembourg, ekspert i rød-, hvid- og rosévin, samt Jacques Marquette fra det franske Champagne-distrikt, der har speciale i mousserende vine, som danske druer egner sig godt til.

Neder Kjærsholm vinery

Derefter må man vente tålmodigt, for vinene frigives ikke, før de har været lagret i typisk 2-3 år for hvidvine og 5-7 år for rødvine, så de ikke er så skarpe, tillukkede og syrerige, som de er fra start.

Produktudvikling
Neder Kjærsholm har lige fra første dag forsøgt at lære af sine erfaringer for at undgå de faldgruber, der er i vinproduktion. Desuden udvider man hele tiden produktporteføljen. Først kom de stille vine,; siden er tilkommet druebrændevin, mousserende vine på druer og æbler, solbærrom og solbærlikør.

Spændende er det, at markernes beliggenhed gør dem modtagelige for svampevæksten bobrytis, der kan trænge gennem druernes skal og få vandet til at forsvinde, mens sukkeret sidder tilbage. Det giver nogle særligt søde og koncentrerede druer, som virkelig kan gøre en vin kompleks.

Salg

De fine, omhyggeligt lagrede vine har tiltrukket opmærksomhed fra mange af de bedste jyske restauranter, og de golfspillere og klubber i klubber, der fx benytter sig af Hotel Amerika i Hobro i forbindelse med konceptet Golf & Gourmet, vil bl.a. finde vinene fra Neder Kjærsholm i det fascinerende vinskab, der har plads midt i restauranten.

Neder Kjærsholm

Desuden sælges produkterne fra en række butikker i Midtjylland.

Neder Kjærsholm Hovedgaard, Vattrupvej 28, 8620 Kjellerup. Tlf. 28582028. E-mail: info@nkvingaard.dk

Denne artikel er sponsoreret

Forrige artikelGolfbladet – December 2020
Næste artikelNu er Emily bedste dansker i verden
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.