Den hæderkronede fynske klubs eksistens er reddet på kort sigt, men man har ikke oplevet den ønskede medlemstilgang

Jørn N. Nielsen er formand for den hæderkronede Sct. Knuds Golfklub i Nyborg, og det er noget nær et fuldtidsjob for den tidligere bankmand, der slås for at redde klubbens eksistens.
I sommer kom det positive budskab, at klubben er sikret året ud, fordi man med bankens velvilje har fået bevilget, at man ikke skal betale renter i år af den gæld på 15 mio. kroner, klubben bærer rundt efter sin klubhusbyggeri for 10 år siden.
”Det er det helt store problem, at vi skylder 15 mio. kr. i klubhuset, som i sin tid kostede 20 mio. at bygge. Knapt var vi færdige med byggeriet, før finanskrisen ramte, og det begyndte at blive svært at rekruttere nye medlemmer for dem, der afgår ved helt naturlig afgang. Siden da er vi blevet ramt af medlemsflugt i flere omgange. Først tog Great Northern omkring 70, da de åbnede i 2017, og ved årsskiftet i år mistede vi yderligere 70, der helt naturligt var bange for om Sct. Knuds ville overleve. 70 færre medlemmer betyder en lille halv million mindre i indtægt, hvilket jo ikke gør opgaven lettere,” siger Jørn N. Nielsen.

Hvor de fleste danske klubber melder positivt ud om stigende medlemstal denne sommer, som en senfølge af coronakrisen, så siger Jørn N. Nielsen, at Sct. Knuds ikke på samme måde har nydt godt af danskernes øgede fritid i foråret.
”Vi havde nedsat et rekrutteringsudvalg, der havde en masse gode idéer og planer, og så ramte corona, og forhindrede os i at gennemføre dem. Samtidig tror jeg, at medieomtalen om klubbens økonomi, formentlig har afholdt mange fra at melde sig ind her. Vi har mange konkurrenter inde i landet, og de har i højere grad fået gavn af tilgangen,” siger formanden, der dog stadig ser optimistisk på situationen.

Stabil tilstand
”Medlemssituationen er lige nu stabil. Vi har i dag 530 fuldtidsmedlemmer, med økonomien baseret på 500, og 660 når vi tager juniorer og flex med. Og så har vi haft en pæn stigning i antallet af greenfee-gæster. Den del af regnestykket er sådan set godt. Vi må og skal have banken med på en langsigtet plan for klubbens økonomi, i stedet for at vi skal forhandle et år ad gangen, og så kan vi måske kigge på de forpagtningsaftaler vi har. En del af banen ligger på kommunal jord, en andel del forpagter vi af Juelsberg Gods og det er til en helt anderledes høj pris. Den eneste del af jorden vi selv ejer, er den klubhuset ligger på, og skulle det ulykkelige ske, at klubben går konkurs, så er et stort, flot klubhus uden en golfbane jo ikke meget værd. Vi arbejder intenst på en handlingsplan, og jeg har en god mavefornemmelse for klubbens fremtid.”

På især ét punkt er Sct. Knuds Golfklub udfordret; medlemsskaren er meget moden. Det er vigtigt at klubben i fremtiden får fat i yngre medlemmer, der kan videreføre klubben. De gamle traditioner spænder også lidt ben, erkender formanden.
”Vi er fra 1954 og har altid haft et højt serviceniveau. Hvor især de mindre og yngre klubber er startet på baggrund af stor frivillighed, har medlemmerne i Sct. Knuds været mere forkælede, og det mærker vi i dag. Det er sværere at skabe den frivillighedsånd, der er nødvendig. Men vi har fået nedsat nogle velfungerende frivillighold, der hjælper til med at vedligeholde bunkers, områderne omkring klubhuset, tømme affaldsbøtter og den slags, så måske har situationen alligevel været et wake-up call for mange,” siger Jørn N. Nielsen.

Sct. Knuds Golfklub har måtte opsige sin golfmanager, René Bøgh Larsen, hvis opgaver fremover vil blive varetaget af klubbens pro, Simon Møller og hans kone, der driver shoppen, og klubben har ikke genbesat stillingen efter en greenkeeper, der gik på pension, og må klare sig med tre mand i grenkeeperstaben.

Forrige artikelLET: Trippletriumf indenfor rækkevidde
Næste artikelDANMARKS ENESTE TOPTRACER
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.