Hvilket dyr er det eneste, man i Danmark må skyde om hele døgnet 365 dage om året, fordi det er et invasivt rovdyr, hvis indflydelse på naturen er ødelæggende?

Nu har du set overskriften, så du gætter naturligvis på mårhunden, men formentlig er du ikke klar over, hvorfor alt sættes ind på et bekæmpe dette dyr, der ikke optræder naturligt i Danmark, men som har forfærdelige følger, hvis det først er der.

En mårhund udrydder alt, hvad der er i dens nærhed af fugleliv: Ænder, svaner, blishøns, fasaner etc. og da den ikke har noget problem med at svømme, hjælper det ikke fugle, at deres reder befinder sig på øer eller i boer, hævet på pæle. Den tager i øvrigt også små pattedyr, padder, bær og korn, ådsler og affald, så den er ikke kræsen.

Den yngler i lyntempo. En hun bliver kønsmoden på et år og er kun drægtig i 60 dage, før den føder op til 12-13 hvalpe.
I Sønderjyllands GK har man problemet. På ganske kort tid er alt fugleliv i søerne på banen pist væk, og klubben henvendte sig derfor til et tidligere medlem, Søren Steffensen, der har jagttegn.

Da det er nattedyr, blev der etableret nogle foderpladser, hvor der blev opsat vildtkameraer. Derefter bliver de skudt ved hjælp af en såkaldt pard007, en lysforstærkende IR kikkert som monteres direkte på ens riffelkikkert.
– Den findes indtil videre i Danmark i Sønderjylland, Vestjylland og på Djursland, og der bliver skudt flere og flere år for år, i 2020 ikke mindre end 11.000, fortæller Steffensen, der ikke er i tvivl om, at mårhundene på Sønderborgs bane kommer fra Mjang Dam, der ligger lige op til hullerne, og som alene i juli nedlagde syv hvalpe og to voksne dyr.
– Der er ikke så meget som en ælling eller et andeæg tilbage, og ingen er i tvivl om, at det haster med at få mårhunden bekæmpet, forklarer Steffensen, der også håber, at denne beretning kan få andre til at indse, hvorfor deres fugleliv forsvinder, og måske sætte yderligere fart i jagten på dyrene.

Det skal helst ikke gå som i Polen, hvor den blev landsdækkende på 15 år, eller Finland, hvor man i sommermånederne kan tælle op til 100 pr. 1000 hektar.

Forrige artikelSvensk føring i Køge
Næste artikelDM for midage i Greve GK
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.