Mange af de personer, der har været fremtrædende i golfhistorien, kendes ikke af ret mange i dag. Det, mener Tirsdagsanekdoten, gælder i særdeleshed Shirley Spork, der døde forleden i en alder af 94 år.

Jin Young Ko og Shirley Spork (Getty)

Hun har ellers ikke været fraværende ved store kvindebegivenheder som Solheim Cup og majors, som man kan se på billedet, hvor hun er sammen med Jin Young Ko i Founders Cup 2021, som Ko netop havde vundet. Spork rejste også til England i forbindelse med den seneste Solheim Cup, og hun havde ordet i sin magt efter sin livsvarige kamp for anerkendelse af kvindegolf. Fx udtalte hun under Founders Cup 2014:

Det var en stadig kamp. Når en turnering var færdig, måtte vi, før vi tog hjem, finde en telefonboks og have mønter nok til, at vi kunne fortælle Associated Press, Golf World etc. resultaterne.

Hele livet har vi måttet blæse i vores horn, og jeg er glad for, at jeg stadig formår at gøre det.

Shirley Spork var født i Michigan som nabo til en golfbane. Når boldene havnede i familiens have, vaskede og solgte hun dem, og som 13-årig brugte hun indtjeningen til at købe sine første golfkøller.

Som amatør og studerende vandt hun adskillige collegemesterskaber, og en dag, hvor hun havde gjort det godt i en turnering, tog Babe Zaharias hende i ærmet og sagde: – Du bør blive professionel. Vi mangler spillere som dig.

Spork spurgte, hvordan man gjorde det, og Babe forklarede hende: – Du siger bare til starteren, at du er professionel. Så er det klaret.

LPGA-grundlæggere på Pinehurst. I forreste række længst tv ses Shirley Spork. DE to spillere yderst th i bageste række er Babe Zaharias og Patty Berg (Getty)

I 1950 var Spork blandt de 13 kvinder, der grundlagde LPGA, og en aprildag i 1953 så hun sig omkring på Tamarisk CC i Rancho Mirage, Californien, hvor hun spillede en turnering. Standarden hos de mange almindelige spillere, hun så, var sådan, at hun på et øjeblik besluttede sig for at begynde at undervise. Hun opsøgte klubbens bestyrelse og spurgte, om ikke de manglede en teaching pro. Det gjorde de. Hun blev ansat og underviste resten af livet – helt op i 90rne – hendes, altså, når nogen ønskede det.

Da LPGA oprettede sin afdeling for Teaching and Club Pros i 1959, stod hun i spidsen for den, og det var passende, at da hun skrev sin selvbiografi, fik den titlen ‘Fra Tee til Green’.

Hun var til stede og frisk for nylig ved Chevron Cup, så hun fik den afsked med livet, de fleste af os håber at få. Hurtig og kontant.