En pressemeddelelse udsendt i eftermiddag fra DP World Tour slutter krigen mellem de to gamle tours, DP World Tour og PGA Tour på den ene side, og LIV Golf på den anden.

Ikke nok med at krigen slutter. De tre tours slår sig sammen i et fælles kommercielt selskab, som i fællesskab vil drive verdensgolfen fremover.

Meddelelsen kommer som et lyn fra en skyfri himmel, og omfatter etableringen af et nyt kommercielt selskab, økonomisk fondet af PIF (Public Investment Fund), som er det saudiarabisk-ejede investeringsfond, som hidtil har finansieret LIV Golf.

PIF’s bestyrelsesformand Yasir Al-Rumayyan vil blive bestyrelsesformand for det nye fælles selskab, mens PGA Tour fortsat vil bevare sin position som administrerende enhed med commissioner Jay Monahan i spidsen. Samarbejdet omfatter også DP World Tour, og selvom tourens direktør, Keith Pelley, ikke i pressemeddelelsen tilskrives en bestemt rolle i organisationen, så står det implicit at alle tre tours får plads i den endelige bestyrelse, som ventes at blive nedsat i løbet af de kommende uger eller måneder.

Planen er at samle alle aktiviteter fra DP World Tour, PGA Tour og LIV Golf under én samlet organisation. LIV Golfs koncept med holdturneringer ønskes bevaret i en eller anden form.

Tilbage som medlemmer

De spillere, der er blevet udelukket fra PGA Tour eller har opsagt deres medlemskab af DP World Tour vil få mulighed for at genoptage deres medlemskab efter 2023-sæsonen, og alle retslige aktioner de forskellige tours imellem er fra dags dato bortfaldet.

Pressemeddelelsen nævner ingen navne på spillere, kun på den nye organisations foreløbige bestyrelsesmedlemmer, og heller ikke Greg Norman, der i dag er direktør for LIV Golf, nævnes med ét eneste ord. Man må næsten tage det som et udtryk for, at Greg Norman er en færdig mand, ikke bare i LIV Golf, men i international turneringsgolf i det hele taget.

De meget store kontrakter LIV Golf har tegnet med de 48 spillere, der på andet år spiller LIV Golf turneringerne, nævnes heller ikke, men da PIF fremover vil være drivkraften i de kommercielle operationer, forretninger og fremtidige investeringer, kan det tænkes at den model som LIV Golf skabte, vil blive videreført i det nye selskab, således at spillerne – i hvert fald de mest højtprofilerede – vil være på fremtidige kontrakter, der sikrer dem en klækkelig indtægt ud over præmiepengene.

Det positive er, at Golf-krigen med ét synes at være fortid. At de bedste spillere igen vil spille under en fælles tour, og at det nye tiltag kan betragtes som en egentlig World Tour.

Det negative, om man vil, er at de saudiarabiske milliarder igen synes at have købt sig ind i en verdensomspændende sportsgren som led i styrets systematiske sportswashing program.

Vi vil forsøge at følge op på sagen de kommende dage, når der kommer flere informationer.

Foto: Yasir Al-Rumayyan (i.m.) og Jay Monahan (t.h.) afslørede deres fælles planer på tv-stationen CNBC i dag. (c)CNBC

 

Forrige artikelLÜBKER GOLF NOMINERET TIL DANMARKS BEDSTE BANE – IGEN
Næste artikelUgens tv-golf: Kvinder og mænd i samme turnering
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.