Serien ”Full Swing” giver et interessant blik ind i kulisserne på PGA Tour, men den er primært henvendt til det knapt så golfkyndige publikum.

Foto: Netflix

– I har valgt et fandens til år at begynde at følge PGA Tour.
Sådan lyder det fra Ian Poulter i anslaget til første afsnit af ”Full Swing”, den nye Netflix-dokumentar, som går tæt på PGA Tour og flere af de største stjerner.
Englænderen henviser selvfølgelig til det chok, der ramte golfverdenen med LIV Golf sidste år, hvor serien er optaget hen over hele sæsonen. Og opbruddet fylder da også en del i den otte afsnit lange serie, men spiller dog kun en birolle. I hvert fald indtil allersidste afsnit.

Hvert afsnit er i stedet båret af en-to af spillerne på PGA Tour. I første afsnit handler det for eksempel om venskabet – og rivaliseringen – mellem Jordan Spieth og Justin Thomas, mens de to rookies, Mito Pereira og Sahith Teegala, også har deres eget afsnit om det første, svære år på touren.
Serien er blevet til i kølvandet på monsterhittet ”Drive to Survive”, der i flere sæsoner har fulgt Formel 1 helt tæt på – og har øget interessen for motorsportens kongedisciplin enormt. Og det er også samme produktionsselskab, Box to Box Films, der står bag den nye golfserie.

Målgruppen er uden tvivl folk med ingen eller meget lidt forstand på golf. I de første afsnit bruges der således plads til at forklare velkendte begreber på bogey, birdie og cutgrænser. Og de fleste afsnit rummer også afgørelsen i forskellige turneringer – set ud fra afsnittets hovedpersons perspektiv. Det kan selvfølgelig være spændende nok, men hardcore golffans ved jo udmærket, at Justin Thomas vandt PGA Championship sidste år. Og husker, hvordan duellen mellem McIlroy og Scottie Scheffler endte ved Tour Championship.
Her er det langt mere interessant, når vi kommer med i omklædningsrummet efter en turnering. Og ser Ian Poulter smide med sine køller i frustration over et misset cut eller Rory McIlroy nyde et glas tvivlsomt rødvin efter en triumf.

Citat: “Dahmen og hans caddie vinder med garanti mange nye fans med serien.”

Full Swing. (L to R) Tony Finau, Alayna Finau and Sienna-Vee Finau in Full Swing. Cr. Netflix © 2023

Endnu mere interessant bliver det, når spillerne inviterer indenfor i privaten. Hvad enten det er i privatflyet eller hjemme i de voluminøse palæer, der er et naturligt hjem for verdens bedste golfspillere.
Der er dog stor forskel på, hvor meget stjernerne giver af sig selv. Dustin Johnson bruger for eksempel mest tid på at forsvare sit skifte til LIV Golf uden at gå voldsomt meget i dybden. Så er det langt mere rørende at følge Joel Dahmen og hans kamp for ikke blot at kvalificere sig til US Open, men også mod et lavt selvværd, som han fortæller meget ærligt om. Dahmen og hans caddie vinder med garanti mange nye fans med serien.

Full Swing. (L to R) Jeff Pierce and Brooks Koepka in Full Swing. Cr. Netflix © 2023

Flere af afsnittene er også meget modsætningsfyldte. For eksempel det med Brooks Koepka og Scottie Scheffler. Koepka var verdens bedste golfspiller for få år siden, men kæmper nu med både spil og resultater. Og samtidig skyder Scheffler til tops – kulminerende med sejren ved Masters. Optur og nedtur, side om side.
”Full Swing” er filmet under et af de mest dramatiske år nogensinde i international golf, og krigen mellem på den ene side PGA Tour og på den anden LIV Golf ulmer hele tiden lige under overfladen. Men først i sidste afsnit får borgerkrigen for alvor fat, da afsnittets hovedperson, Rory McIlroy, der som bekendt er en af de argeste modstandere af den saudisk støttede udbrydertour, fra massagebriksen får sendt en sviner afsted mod Phil Mickelson, der var en af de første til at takke ja til oliepengene.
– Fuck you, Phil, lyder det – til stor jubel fra de øvrige i massagerummet.

Det er for øvrigt lidt af et scoop, at seriens skabere har fået netop McIlroy med i et afsnit – han kom først ombord længe efter, optagelserne var gået i gang. For godt barndommen. Men han fortæller åbent og ærligt om sit syn på krigen med LIV Golf, og er ikke bange for at sende stikpiller mod de spillere, der har forladt PGA Tour.
”Full Swing” er en glimrende serie, som forhåbentlig formår at tiltrække nye fans til sporten. Optagelserne til anden sæson er allerede i gang, og hardcore golffans kan jo så håbe på, at vi kommer endnu længere ind bag kulisserne i den.
”Full Swing” består af otte afsnit hver af ca 50 minutter. Hele første sæson kan opleves på Netflix.

1. Spillerne inviterer TV-holdet med indenfor. Her er vi i privatflyet med Jordan Spieth og Justin Thomas.

2. Tony Finau er en af de stjerner, der giver meget af sig selv i dokumentaren, hvor vi kommer helt tæt på ham og hans store familie.

3. Brooks Koepka kæmper med spillet og resultaterne – og de manglende resultater påvirker ham

Forrige artikelKalundborg spilles i naturskønt område
Næste artikelAlexander George Frances fører på Royal