De seneste dages afsløringer af den australske Golflegende Greg Normans nye position som CEO for organisationen LIV Golf Investments, der med penge fra den statsejede saudiske investeringsfund Private Investment Fund (PIF), skal stå bag ti turneringer på Asian Tour vil presse European Tour.

I forvejen er én af European Tours store turneringer, Saudi International, flyttet til Asian Tour, og med de saudiske oliesheikers indtog på Asian Tour, risikerer European Tour at miste yderligere turneringer de kommende år.

Ganske vist har Dubai Desert Classic lige forhøjet sin præmiesum til 8 mio. $ og er blevet opgraderet til en Rolex Series turnering, takket være et sponsorat af tech-virksomheden Slync.io. Det er naturligvis godt nyt, men….

Møde i New York

Ved kvindernes Aramco Team Series i New York i sidste måned – Aramco ejes også af PIF, og har samme CEO, nemlig sheik Yasir Al-Rumayyan – var Greg Norman til stede og hilste på spillere og amatører i den eksklusive pro-am. Yasir Al-Rammayyan spillede med, det samme gjorde bl.a. Asian Tours commissioner, Cho Minn Thant – og Slync.io’s CEO, Christoffer Kirchner. Man kan jo ikke vide hvad d’herrer og Greg Norman har talt om på 19. hul, men det vil næppe være overraskende hvis ét af emnerne har været LIV Golf Investments 200 mio. $ investering i ti årlige turneringer på Asian Tour og mulighederne for at tiltrække de bedste spillere i verden til dem.

De ti turneringer ved man meget lidt om endnu. Blot at de er tiltænkt at skulle spilles i Asien, Mellemøsten og Europa. Formatet kunne godt blive noget i retning af Aramco Team Series med ca. 30 holdkaptajner og yderligere 60 pro’er i et kombineret hold/individuelt format med en amatør på hvert hold.

Uanset hvad det ender med, så er det European Tour, der risikerer at stå som den store taber, når Asian Tour nu pludselig får markant vokseværk. Hvis European Tour mister nogle af de store turneringer i Mellemøsten vil det blive endnu vanskeligere at holde på de mest eftertragtede spillere og uden dem, færre tv-seere, og dermed vanskeligere tilgang til sponsorerne.

En af Asian Tours udfordringer med de nye turneringer er, at LIV Golf Investments har lovet at de blev tv-transmitteret world wide, men det bliver kun en succes hvis mange af de bedste spillere i verden er med, og vil de det? Eller måske rettere; må de det? PGA Tours skal give sine medlemmer tilladelse til at spille på andre tours/i andre turneringer end PGA Tours og dermed kan der blive lagt op til en konflikt mellem de største professionelle tours og spillerne.

Foto: Getty Images