Årets første major er også den mest sagnomspundne – med alle sine ritualer og traditioner.

Årets første major venter lige om hjørnet. Og det er den mest prestigefyldte af dem– i hvert fald, hvis du spørger spillere og fans uden for de britiske øer. The Masters er med sine mange traditioner både mystisk og magisk, og et af golfårets absolutte højdepunkter.
Ideen blev fostret i hovedet på amatørmesteren Bobby Jones i samarbejde bankmanden Clifford Jones. De ville gerne skabe en bane, der ville kunne bruges til US Open, og købte en gammel planteskole i en afsides liggende del af staten Georgia, hvor Jones designede Augusta National sammen med arkitekten Alister Mackenzie. I 1934 var det klar til den første udgave af det, der senere skulle blive til Masters.
Augusta National Invitational Tournament, som turneringen hed de første år, havde dog svært ved at tiltrække både tilskuere og dermed omsætning i lokalsamfundet. Trods en på det tidspunkt eksorbitant førstepræmiepulje på 1.500 dollars.

I 1939 fik turneringen sit nuværende navn, men havde fortsat svært ved at tiltrække tilskuere. Man skulle helt frem til 1966, før der for første gang kunne meldes alt udsolgt. Sådan har det stort set været lige siden, og i dag er det stort set umuligt at få adgang til Magnolia Lane, den verdensberømte allé, der fører op til klubhuset.
Men slipper man alligevel gennem nåleøjet, er det en god ide at læse op på reglerne inden ankomst. Der stilles nemlig en lang række krav til tilskuerne – eller Patrons, som de kaldes på Augusta – som ikke går andre steder. For eksempel er brug af mobiltelefoner strengt forbudt. Opdages en eventuel overtrædelse, bliver du sporenstregs bedt om at forlade anlægget. Det er også forbudt at løbe på området, du må ikke sidde på græsset (det skal ske i stole), bare tæer er bandlyst, og det samme er en omvendt kasket på hovedet. For bare at nævne nogle af de mange regler, der håndhæves strikst.
Men det er de mange regler og ikke mindst turneringens mange traditioner, der gør The Masters til noget helt specielt. Det gælder ikke mindst den grønne jakke, som vinderen af turneringen har kunnet iklæde sig siden 1949. Kun den regerende mester af turneringen må tage jakken med sig, alle de andre tidligere vinderes jakker hænger i et specielt garderoberum i klubhuset. Jakken er også den formelle påklædning for medlemmer af Augusta National – heller ikke de må fjerne deres jakker fra klubbens område.

Tiger serverede burger
En anden speciel tradition er Champions Dinner, der altid finder sted tirsdag aften inden turneringen. Her er det den forsvarende mester, der bestemmer menuen, og det benytter især internationale spillere til at præsentere specialiteter fra deres hjemlande. Der er både blevet disket op med Haggis efter skotten Sandy Lyles sejr, og Wienerschnitzel a la Bernhard Langer. Det vakte også opsigt, da Tiger Woods efter sin første af foreløbig fem Masters-sejre serverede Cheeseburgers, chicken wings og milkshake for sine gæster i 1998.
Flere danskere har deltaget i turneringen, siden Thomas Bjørn som den første kvalificerede sig i 1999, han har siden haft 12 optrædener. Bedste danske resultat i turneringen stod Thorbjørn Olesen for i 2013, da han blev nummer seks.

En runde på Augusta National står nok højt på ønskelisten hos de fleste golfspillere, men det må få de allerfleste forblive en våd drøm. Klubben hører til blandt de mest private og mest eksklusive i USA, og det er nærmest umuligt at få adgang. Den letteste er nok faktisk at blive blandt verdens 50 bedste golfspillere, der får en invitation. Er du journalist, er der også en lillebitte mulighed. For den udvalgte skare, der får lov at dække turneringen, deltager nemlig i en lodtrækning om retten til at spille en runde dagen efter turneringen.
Ellers skal man håbe på en invitation fra et af klubbens blot 300 medlemmer – men det er nok de færreste, der har nummeret på Bill Gates eller Warren Buffet, der begge har adgang til de hellige haller. De første mange år var det privilegie for øvrigt forbeholdt hvide, den første afroamerikaner blev optaget i 1990. Kvinder fik først muligheden for medlemsskab i 2012, hvor Condoleezza Rice og Darla Moore blev budt velkommen som de første.

Forrige artikelMed hjertet på rette sted
Næste artikelVejret driller Masters – afkortet par-3-turnering og udsat æresstartere