Karen Fredgaard, 21-årig dansk landsholdsspiller, står foran sit unge livs største golfoplevelse. Hun skal spille med i Augusta National Women’s Amateur, som spilles ugen inden The Masters. Turneringen, der er en af de største amatørturneringer for kvinder, spilles over tre runder i dagene 31. marts – 3. april. De to første runder spilles på Champions Retreat banen, der ligger lige ved siden af Augusta National GC og finalerunden, for de 34 bedste, spilles på selveste Augusta National.

Da feltet er et af de stærkeste i amatørgolfen, er der ingen garanti for, at Karen skal spille Augusta National i turneringsregi, men alle deltagerne får som minimum en prøverunde på verdens måske mest ikoniske golfbane.

”Jeg glæder mig helt vildt,” siger Karen Fredgaard over en messenger-telefon-linje fra Houston i Texas, hvor hun på andet år går på college. Turneringssæsonen er lige kommet i gang, og for Karen startede den perfekt med en sejr i UCF Challenge. I de kommende uger er der et tæt turneringsprogram, men Karen er allerede begyndt at kigge frem mod uge 13.

”Det bliver så utroligt stort at skulle spille Augusta. Det er jo en bane alle drømmer om at få lov at spille. Men jeg har også talt meget med min coach om, at oplevelsen i sig selv ikke må blive det vigtigste, for så bliver det næsten umuligt at holde fokus på at spille godt og skabe et resultat.”

Stor skuffelse

Karen Fredgaard kvalificerede sig faktisk allerede sidste år til turneringen, og det var derfor en kolossal skuffelse, da den blev aflyst på grund af Covid-19.

”Jeg var virkelig glad for at jeg var kvalificeret, og så fik vi besked om at hele college-sæsonen var aflyst og at vi skulle rejse hjem. Nej, nej, nej tænkte jeg bare, det var virkelig nederen. Da jeg var kommet hjem, fik jeg en mail om at Augusta National Women’s Amateur også var aflyst og jeg blev selvfølgelig helt vildt ked af det, men nederst i mailen, stod der så med småt, at jeg i stedet var inviteret til at spille med næste år, altså nu, og så steg humøret lige et par grader igen,” siger Karen, der kommer fra Asserbo Golf Club, og har spillet golf nærmest hele sit liv.

Hun griner når man spørger om ikke der er rift om at blive hendes caddie den uge, og indrømmer, at der er rigtigt mange, der har budt ind på ’jobbet’. Hvem, der får opgaven er ikke helt besluttet.

”På grund af Covid-19 må vi have tre personer med os. En caddie, en ’designated guest’, som får rejse og ophold betalt og en ekstra, der selv skal betale for turen, men får lov at komme ’indenfor’. Jeg er i øjeblikket ved at finde ud af om min far kan få lov at rejse til USA som min ’designated guest’. Det vil være helt vildt for mig, hvis jeg kan give ham den oplevelse, men jeg ved ikke om han kan få lov at rejse ind i USA og hvad det kræver. Måske kan han også få caddie-tjansen, hvis det gør det lettere at komme herover,” siger hun. Karens far er Asserbo Golf Clubs mangeårige formand, Peter Fredgaard.

Augusta National Women’s Amateur har deltagelse af de bedste kvindelige amatører fra hele verden, og blev første gang spillet i 2019. Dengang blev turneringen kritiseret for at kun én runde, finalen, skulle spilles på den ikoniske bane, men turneringen blev alligevel en stor succes og spillerne havde lutter positive ord at sige om turneringen og arrangementet. Turneringen blev dengang vundet af Jennifer Kupcho, som siden er blevet professionel. Mellem de to turneringsrunder på Champions Retreat er der en officiel prøverunde for alle spillere på Augusta National.

Respekt for amatørgolfen

85 spillere får adgang til turneringen og 28 af verdens p.t. 30 bedste kvindelige amatører er med i feltet. Karen Fredgaard er aktuelt nummer 65 på verdensranglisten, og er næstbedste dansker. Amalie Leth-Nissen er bedste danske spiller som nummer 63, men har ikke fået en invitation, formentlig fordi hun ikke er en del af det amerikanske collegesystem.

I USA er amatørgolf – college golf – enormt stort i forhold til amatørgolfen herhjemme og i Europa. Medierne har fokus på amatørerne, og collegesystemet er den direkte vej videre til en tilværelse som professionel. Det er også Karen Fredgaards plan, men hun har ikke travlt.

”Jeg er på mit andet år i USA og fik jo det første spoleret af Covid-19. Havde det ikke været for det, er jeg ikke sikker på at jeg havde taget alle tre år herovre, men det tænker jeg, at jeg nok gør nu. Det er ikke det ideelle tidspunkt at blive professionel på. Men jeg trives godt herovre. Jeg er glad for at jeg fik et scholarship til University of Houston for det er et rigtigt godt sted, med gode forhold. Der er stor forskel på at gå på Team Danmark-linjen på gymnasiet i Danmark og så på at have et scholarship på college i USA. Folk herovre anerkender virkelig at man er en dygtig atlet og ser op til, at man er så god til sin sport, at man får en god, gratis uddannelse, som langt de fleste andre skal betale rigtigt mange penge for,” siger Karen Fredgaard i en pause mellem undervisning og træning.

Foto: University of Houston.