Julesnapsen får klokkerne til at ringe, bryllupper er aldrig mere romantiske end i Gildestuen, i gårdbutikken løber man alt fra rødvin til pårtvin, og vil du have konsulenthjælp til din egen vindyrkning, kan du få den her på det, som en journalist har kaldt Chateau Skødstrup

I Skødstrup på Djursland øst for Aarhus kan man købe adventskalenderen 8541 Skødstrup med lokale produkter fra NORD Roastery, Bolcheværk og Hedegårdens Vinavl. De første meldinger lyder på, at de meterhøje stabler hurtigt kræver påfyldning, for ingen lokale er i tvivl om, at såvel kaffe som bolcher og vin er i topklasse.

Hadegårdens butik

Indholdet af de enkelte låger er en overraskelse, men kaffe er jo kaffe, bolcher er bolcher, og på Hedegaardens Vingaard får man en vin, der overrumpler alle med fordomme om, at der ikke laves skøn vin i Danmark.

Kan man håbe på, at der i kalenderen vil være Pårtvin? Navnet er Simon Hedegaards protest mod, at man ikke kan kalde noget uden for Portugal for Portvin, og han spøger med, at han om nødvendigt vil få navnet godkendt af Margrethe Vestager.

Simon Hedegård

Fjerde søndag i advent må næsten have julesnapsen 2020, – som får klokkerne til at ringe, men for en sikkerheds skyld må jeg nok sige, at det er den slags klokker, der sidder i et kirketårn, joker vinbonde Simon.

Han har i det hele taget en humor, der får latteren til at skylle igennem det vineri, han fik færdigt i 1907, når han har rundvisninger og vinsmagninger, ikke mindst for vinglade golfspillere.

– men kommer jeg til at overdrive eller lyve en lille smule, gør jeg det altid, så det er gennemskueligt, forsikrer han.

Indgang til Hedegårdens vinbutik

Hedegaarden er oprindelig bygget som Kirstinesminde i 1830 og er en af få gårde, der aldrig har været underlagt herregården Vosnæsgaard. Måske, fordi den altid har været ejet af frihedselskende personer med fantasi og en nysgerrighed, som de ikke var bange for at forsøge at tilfredsstille.

Den nu 62-årige Simon Hedegaard, der er sygeplejerske, mente, at han efter årtusindeskiftet burde udfordre sig selv. At det blev med vinavl skyldes, at han i 2004 benyttede sig af Foreningen Dansk Vins tilbud Åben Vingaard. Den dag besøgte han adskillige vinbønder, og året efter plantede han 2500 vinstokke.

Druer fra Hedegården

– Livet som vinbonde er fantastisk. 90% af tiden, fra en vinstok i gode år bliver til en flaske vin, tilbringes i marken, hvor man ikke kun passer sine planter, men også nyder blæst, dufte, fasaner, rådyr og rovfugle.

– Så er der spændingen om årets resultat. 2018 var et drømmeår, mens der blev mere end 2000 flasker færre ud af 2019.

Nysgerrigheden gør også, at man hele tiden udvikler nye produkter. Hvis du vil købe Hedegaardens produkter i gårdbutikken, kan du i dag vælge mellem 10 forskellige druevine, ti forskellige frugtvine og 35 forskellige kryddersnapse, af hvilke Simon for tiden ikke mindst anbefaler den kastanjelikør, han laver på kastanjer, han aktuelt får fra Frankrig, men han har egne kastanjetræer på vej.

Desuden har han lige lavet sin første isvin, og hvordan man fremstiller denne delikatesse, må vi anbefale dig at tage til Skødstrup og finde ud af.

Omgivelserne, vinrankerne og det perfekte festlokale Gildestuen gør, at der jævnligt fejres glædelige begivenheder på gården. I september fx et bryllup med vinudsmykning.

– Mere romantisk kan intet være, så det er næppe sidste gang, det lokale er starten på ´og de levede lykkeligt til deres dages ende’, konstaterer Simon.

Det har han formentlig ret i, og man kan gætte på, at bryllupsmiddagens vine også har været vanedannende.

Indholdet af denne artikel er sponsoreret

Forrige artikelUgens TV-golf: Hyldestparade for Emily
Næste artikelDen skeptiske franskmand fik et chok
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.