Juelsminde tiltrækker med sin smukke og velpassede bane tusindvis af greenfeegæster fra ind- og udland, og de falder for klubbens atmosfære

Når Juelsminde Golfklub hvert år i uge 28 indbyder til årets Juelsmindeuge, står deltagerne i kø, og der bliver lynhurtigt udsolgt til de fem turneringer i anden halvdel af juli. 700 spillere dyster til et matchfee på 100 kr. pr. turnering, bl.a. 250 til foursome onsdag, hvor der afsluttes med helstegt pattegris og musik med Lune Carlsen. Er man trofast og deltager alle fem dage, får man yderligere et gavekort på 100 kr.
Det trækker, men allermest trækker den atmosfære, der er omkring det lyse klubhus, i restauranten og på terrassen uden for, hvor man såvel møder gamle venner som træffer nye mennesker – og så er der jo banen, som man ikke får bedre noget sted.

Smuk og udfordrende
18 huls-banen ligger med udsigt over Juelsmindebugten og videre i Kattegat til Endelave, Æbelø og Fyn. Hullerne er lagt elegant gennem de fede morænebakker med krat og trærækker på siderne. Der er et pænt antal bunkers, som er holdt forbilledligt, og der er vand i spil på en del huller.
De første ni huller er forholdsvis flade, mens bag-9 er temmelig kuperet og på flere huller har snævre passager på fairway.
Husker du det anderledes, er årsagen formentlig, at man byttede for- og bag-9, så man fik det bedste flow, hvis spillere kun ønskede at spille ni huller.

Mindeværdige huller
Banen har mange huller, som man mindes bagefter. Sidste del af hul 3 par 4 er med sikkerhed blandt dem. Man slår over en bakke, og på den anden side ser man ned til et skovbryn med en romantisk green, der bevogtes af en bunker i højre, vand foran og krat bagved. Mellem green og næste udslagssted ligger desuden en bygning med græsbevokset tag.
Hul 14 har udslag fra et eleveret teeslag over et massivt krat og en sø, og kommer man heldigt over, er der out of bounds i højre og et drilsk vandløb i venstre.
Handikapnøgle 1 har hul 7, der er par-5 på 413/419/498 m fra de tre sæt klodser, men det frygter højhandikappere normalt mindre, fordi man kan slå uden om forhindringerne: Et stort vådområde i venstre, tæt skov i højre og adskillige bunkers.
Der er adskillige andre udfordringer, ikke mindst eleverede greens, hvor boldene især kan rulle langt ned, hvis de bliver slået over.
Det er en bane, hvor man får bonus for jævnligt at vende sig om og nyde natursceneriet bagud. Det har været svært at vælge billeder til denne artikel, fordi man har lyst til at bringe ualmindeligt mange.

Startede som Horsens GK
De første ni huller blev åbnet i 1975 som Horsens GK. Da det ikke i første omgang var muligt at udvide til 18 huller, flyttede denne klub i 1985, og i stedet blev Juelsminde GK stiftet omkring Palsgaard. Godsets ejer, Herbert Schou, var dog så positivt indstillet, at det i løbet af de følgende ti år blev muligt at udvide til 18 huller, ligesom Palsgaard bekostede et nyt klubhus, der blev indviet i 2008 og stadig er centrum for klublivet.

Hård konkurrence
Juelsminde ligger i et område med mange attraktive golfbaner, og derfor er der kun en vej til at få medlemmer nok: Man må have en sund økonomi, en perfekt bane og et livligt klubliv – så det har man.
Kontingentet er 6500 kr. årligt, og for dem kan man ikke bare spille golf, men har tilbud om foredrag, spisninger, vinsmagninger og musikarrangementer med fx Poul Krebs, Peter AG og senest flere gange Lune Carlsen.
Klubben driver selv cafeen, som derfor bare skal løbe rundt med populære priser. At den alligevel kommer ud med overskud, skyldes frivillige hjælpere, der assisterer en enkelt fast ansat. Frivillige er der i det hele taget mange af blandt de i alt 600 medlemmer. Nogen tager sig klubhuset, andre af blomster og bede, atter andre af bunkers etc.
Klubben har en pro, Peter Mason, der ikke mindst gør et stort arbejde med da ca. 60 juniorer og unge, og som driver en velforsynet proshop. Der er tre helårs greenkeepere og en enkelt løst ansat, og til at binde det hele sammen har man manageren Helle Larsen, der synes, at hun med større ret kunne kaldes for blæksprutte.

Sportsligt
Medlemmerne er meget aktive i klubbens turneringer, og der spilles i sæsonens løb matcher mod andre klubber, ligesom der er udflugter og om vinteren en tur sydpå. Senest var 28 spillere i tyrkiske Belek.
I DGUs turneringer har man hold i kvalifikationsrækkerne for herre- og seniorhold, man har et 1. divisionshold for superveteraner, og man deltager med seks hold i regionsgolf.
Et vellykket tiltag er fredagsgolf, hvor man først spiller ni huller og derefter spiser buffet sammen til et samlet indskud på 100 kr. Et initiativ, der også har bredt sig til nogle søndage.

Greenfeegæster
Afhængigt af vejret er der 5-6000 greenfeegæster årligt, og de betaler alle samme greenfee på 350 kr., da man ikke tager Golfhäftet. Vil man spille billigere, skal man være medlem af en af klubberne i Østjysk Golfring, hvis medlemmer for 920 kr. årligt kan spille frit på hinandens baner.

Forrige artikelDe 10 bedste golfhistorier i 2019 #5
Næste artikelDe 10 bedste golfhistorier i 2019 #4
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.