Golf er en gammel sport, båret af mange gamle traditioner, som hen ad vejen også er blevet en slags vaner.

Og det er jo med vaner, at de findes i både gode og mindre gode udgaver.

De senere år, hvor tilslutningen til golfsporten er stagneret, ja ligefrem er faldet, har man internt i golfkredse diskuteret hvordan man kan forny golfsporten, så den bliver mere tidssvarende og bedre harmonerer med de krav og ønsker moderne mennesker stiller i dag.

På et tidspunkt dedikerede TaylorMade sig til at gå forrest i kampen for en fornyelse af golfsporten, og foreslog bl.a. markant større hulkopper og forsøgte at give deres bud på anderledes udstyr, der ville gøre golfspillet meget lettere. Essensen i tiltaget var at forsøge at bevare så meget af golfens DNA som muligt, men alligevel revolutionere spillet. Referencepunkterne hentede man i andre sportsgrene, som i USA med stor succes havde formået at udvikle sig. 5-mands basketball har kastet two-on-two til én kurv af sig, og spillet spilles på alle åbne pladser i USA i dag – og tænker jeg, også over resten af verden.

Volleyball fik en aflægger; Beach volley, der er blevet en global succes og er en af de mest sete olympiske idrætsgrene, og selv amerikanernes elskede Baseball fik en blødere og mere tilgængelig variant; Softball, der dyrkes professionelt og er blevet en selvstændig sport.

Listen kan fortsættes med hvordan den alpine skisport har ført snowboarding med sig, og diverse akrobatiske aflæggere, som har en høj underholdningsværdi og tiltrækker et stort, ungt publikum.

Mere end nye spilformer

Golfen har det været lidt sværere at rykke ved, selvom vor egen hjemlige Flemming Astrup har været blandt foregangsmændene for alternative spilformer, bl.a. GolfSixes og ShotClock golf, der stadig forsøges på European Tour. Det ovenfor nævnte TaylorMade-sponsorerede tiltag døde en meget stille død i løbet af få måneder, hvor det blev ivrigt debatteret.

De tunge traditioner hviler imidlertid stadig over golfen, som har vist sig ikke at være så fleksibel endda når det kommer til at reformere sporten. Et forsøg for år tilbage med to flag i greens; et svært og et let, døde næsten hurtigere end det tager at spille et par3-hul, men golfsporten har brug for nye tiltag, der er mere end blot nye spilformer og færre huller. Parkgolf, som kollega Svend Novrup skrev om for nylig, er lige præcis noget af det, der måske kan revitalisere golfsporten. Det kan føre de unge ind i sporten som en sjov ’leg’, og mange ældre kan måske kombinere deres traditionelle golfspil med den mindre krævende parkgolf. Jeg er vild med ideen.

Inspiration på tv

Når det kommer til spilformer, så er det mit klare indtryk, at slagspil og stableford, mest det sidste, er ALTdominerende.

Men de seneste ugers tv-transmitterede velgørenhedsmatcher kan måske være med til at bane vejen for andre, og ofte meget sjovere, spilformer; scramble, hulspil, greensome og foursome – eller skins, hvor der er lidt på højkant på hvert hul. Det behøver jo ikke være 100.000 $, en 10’er kan sagtens gøre det. Spil det i 4-bolde og eventuelt i hold.

På nogle punkter er det dog så småt lykkedes at ændre golfspillernes indgroede vaner. Jeg ser i dag flere og flere (ældre) mænd, der helt automatisk spiller fra Tee51 i min hjemmeklub og ikke fra det ’gamle’ herretee, Tee56. Og i takt med at man kan regulere handicap for 9-hullers runder helt ned til 4,5 i handicap, ja, så bliver korte runder også mere og mere udbredt. Det vi måske stadig mangler er, at klubbernes turneringsudvalg laver regulære 9-hullers matcher. Det tror jeg kunne være populært. Både hos dem, der deltager og hos dem, der bare gerne vil på golfbanen i weekenden og pr. automatik, bliver irriteret når banen er lukket på grund af match.

Det vi lærte af at se superstjernerne i tv, i en noget mere afslappet og tilbagelænet udgave end vi er vant til, kunne meget vel være at vi også kan tage golfsporten lidt mere afslappet. Det gælder i forhold til de stadig ganske rigide regler (undtagen, naturligvis i handicapregulerende runder), i forhold til krav til påklædning, i forhold til spilformer, omgangsform og -tone.

Hvis jeg skulle vise en video et sted, hvor jeg skulle lokke nye mennesker ind i golfsporten, ville jeg ikke vise en finalerunde fra Masters eller The Open, hvor ikoniske de turneringer end er. Jeg ville vise dem en optagelse af parkgolf, og af Tiger og Phil i shorts, spille mod et par ’amatører’ og lave sjov. Jeg ville vise dem Rickie Fowler og Rory McIlroy grine og hygge sig, og hvis jeg havde magt som agt, så ville jeg sørge for at stemningen fra opvisningsmatcherne, med interviews undervejs, indlagte konkurrencer og en afslappet tøjstil, blev en fast del af enhver professionel golfturnering. Det ville give højere underholdningsværdi, og det ville tiltrække flere nye medlemmer til klubberne.

 

Forrige artikelWoods-matchen satte store tv-rekorder
Næste artikelFascinerende og grundig norsk hjemmeside med golfhistorie
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.