I Spanien er padel den næststørste sportsgren, fordi alle aldersgrupper kan dyrke spillet, som er ideelt til det sociale samvær, spanske familier elsker at samles om.

Padel blev opfundet i 1962 af mexicaneren Enrique Corquera, der bl.a. fandt på at indhegne banerne, så boldene ikke hele tiden skulle hentes hos naboerne.
– Padel spilles på en 20×10 m bane med høje vægge og et net på tværs. Det spilles hyppigst som double med bat, som man ikke må fornærme padeldyrkere ved at kalde for ketsjere, for uden strenge er de mere i familie med bordtennisbat, fortæller Gustav Enrum fra Enrum Sporting og fortsætter:
– I sin natur er spillet omkring 80% tennis og 20 % squash. Boldene er som tennisbolde, men med mindre kompression, så de ikke er helt så sprælske, og da væggene er i spil, kan duellerne blive lange og dramatiske.
– Man kan spille såvel uden- som indendørs, og da der til høje loops helst skal være 8-9 meter højt over banen, holder mange af at spille udendørs.

Antallet af padelbaner nærmer sig 40 i Danmark. De findes såvel i selvstændige padelhaller som i tilknytning til tennisklubber. Dansk Padel Forbund er fyldt med ildsjæle, der passioneret bygger sporten op i DanmarkS ammen med familiefirmaet Enrum Sporting har det sikret, at Dansk Padel Forbund har spanske Bullpadel som sponsor.

Faderen Kim Enrum og hans sønner Sofus og Gustav gør, hvad de kan, for at være synlige så mange steder som muligt ved padel: Som sponsorer, som aktive deltagere og med en Bullpadel salgsbod. Desuden har en af familiens venner etableret en gruppe på 154 medlemmer, af hvilke 24 mødes hver søndag til alle-mod-alle-spil på 6 baner i Ballerup – unge og ældre, begyndere og elitespillere – alle kan være med.

Padelbaner kan leveres som en totalløsning, i hvilken fundament, baner, udstyr og software indgår. Desuden tilbyder Enrum Sporting i samarbejde med fx Manzasport og Bullpadel kontakt til internationale spillere og trænere.
Padelbat kan fås i mange prislag.Alt afhænger af den kvalitet, man ønsker sig. En rigtig Bullpadel koster fra 749-2500 kr. Der findes bat med forskellig vægt, balance og form, og meget afhænger af, hvor dygtig eller ambitiøs man er. Det er en god ide at søge rådgivning, før man gør sit køb.

Man lejer sin padelbane på timebasis, normalt til 200-240 kr., dvs. 50-60 kr. pr. deltager. Typisk kan man leje padelbat, så man kan prøve spillet, før man køber sit eget bat.
Padel er internationalt organiseret med turneringer som EuroAmerica Padel Cup, der i juli spilles som en dyst mellem USA og Europa i format som golfs
Ryder Cup.

Det er oplagt at etablere padelbaner i tennis- og golfklubber, hvor det skaber ny synergi og giver medlemstilvækst. Padel er let at komme i gang med – den er ekstremt social og sjov.
Den hollandske neuropsykolog Feri Kovács har sagt: Padel is good for your brain. Padel is good for your personal and social development. Padel is good for your body.
Padel er ved at indtage verden.

Forrige artikelMedvind til frivilligheden i Dejbjerg
Næste artikelClarke har åbnet den 148. The Open
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.