Hvorfor smider Els sin bold væk, når han har fået birdie? Hvorfor spiller Tiger Woods sidste runde i rødt? Hvorfor havde Jack Nicklaus altid tre mønter i lommen?

Ernie Els får en birdie. Øjeblikket efter søger han efter en fan i tilskuerskaren og kaster bolden til ham. Et skønt minde for modtageren, en Els-birdiebold, og en nødvendig handling for sydafrikaneren, der mener, at når han har fået birdie/eagle¸ har bolden ikke mere held i sig, og han må have en ny.
Et eksempel på den overtro, der uundgåeligt opstår, når marginalerne er så små, som de er i golf, men hvem tør i øvrigt afvise overtro? Atomfysikeren Niels Bohr chokerede en gang en gæst, fordi han havde sat en hestesko over sin dør.
– Du tror da ikke på den slags?
– Nej, men tænk, hvis den nu virker alligevel!

Beklædning
Tiger Woods spiller altid finalerunder i rød bluse. Det skal bringe ham held og sejr. Rickie Fowler spiller i orange, farven fra hans college, og Paula Creamer kaldes The Pink Panther, fordi hun spiller sidste runde i pink og med pink bolde. Til overflod har hun brugt et Lucky Horseshoe Belt (et lykkebringende hesteskobælte).

Bolde
Ben Crenshaw har aldrig villet bruge bolde med tal højere end fire, fordi det er det maksimale antal slag, han accepterer på noget hul – ingen Titleist 8 her!
Olin Browne havde længe en caddie, der kun gav ham bolde med lige tal. Ulige betød uheld.
Adskillige spillere har kysset deres bold før en vigtigt putt for at påkalde sig heldet.

Markører
Flest viser deres overtro i valget af markeringsmærker. Davis Love III bruger fx altid mønter, der skal være ældre end fra 1970.
Alvaro Quiros har brugt en lykkechip fra et pokerspil, men mest bemærkelsesværdig er Zach Johnsons markør. Den er en gave fra hans kone og har påskrevet adskillige bibelcitater, som han hyppigt bruger på rejserne til golfturneringer.

Andet
Anna Nordqvist mener, at en runde vil gå i fisk, hvis hun ikke har brugt samtlige køller i sin opvarmning.
Adskillige har skrevet ting indvendig i deres kasketter eller under kraven, og for mange er det vigtigt, hvad de har i lommen.
Det gælder fx Jack Nicklaus, der altid har præcis tre mønter – værdien er uvæsentlig. Det var den ikke for Tom Weisskoff, der altid havde tre 1-cents og tre tees i lommen.
Lee Trevino spillede aldrig med gule tees, fordi han mente, at gul er kujonernes farve.

Litterært er gul falskhedens farve, så det må også være et godt argument.
Mere farlig er Tyrell Hattons tro på, at fører han sit scorekort, får han bogey på det følgende hul, så han husker sin score runden igennem. Formentlig en farlig ting at efterligne for de fleste.
Der er mange generelle lykke/ulykke-dogmer: Brug aldrig en søbold, hvis de skal slå over vand; brug ikke en funden bold før tidligst på din næste runde; vask ikke din lykkebold; brug ikke røde tees, for rød betyder fare etc.

Tro ikke på nogen af dem – men det er måske klogt at gardere sig lidt – ligesom Niels Bohr,

Forrige artikelKronjysk Golf produktudvikler i Østen
Næste artikelSkønne Bornholm
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.