Nej, der er ingen tvivl, når man bevæger sig rundt på de 18 huller på Søhøjlandet Golf. Man er i hjertet af et af Danmarks absolut smukkeste naturområder!

Landskabet øst for Silkeborg er karakteriseret af store skove, heder, enge, omgivet af store bakker og søer, der er forbundet med Danmark længste å, Gudenåen. Og man får sig dermed foruden 18 ganske glimrende golfhuller også en flot naturoplevelse, når man spiller banen. En par 72 bane, der har fire forskellige spillelængder (4600, 5100, 5700, 6200 meter), og som generelt er designet med masser af variation mellem hullerne. Det koster mange strategiske overvejelser på turen rundt på den velplejede bane, og man får som regel brugt alle 14 køller, hvis der skal laves på den sjove side af 30 point. Hullerne bevæger sig rundt i tre terræntyper. Et let skrånende terræn ned mod klubhuset, en åben let kuperet højslette med en fantastisk udsigt over Gjern bakker og Ådal, samt i ældre skovklædte områder, hvor tungen (og endnu vigtigere slagfladen…) for alvor skal holdes lige i munden, hvis ikke bolden skal ende i en zig-zag kurs mellem træstammerne.

Ingen plads til slinger i valsen
Efter en forholdsvis blid start står man allerede på 5. teested med en nærmest klaustrofobisk fornemmelse. Det er velfortjent banens sværeste hul jf. handicapnøglen, men den lille hvide kan altså også lige så godt ende som en kugle i et flipperspil, som den kan ende på fairway, hvis man bare er en smule uskarp. Hele vejen fra tee til green på det knapt 500 meter lange par 5 hul, er der træer i begge sider af fairway. Det reelle landingsområde i drivet ca. 200 meter fremme, er ikke meget mere end 10 meter bredt, hvis ikke man skal generes kraftigt af træer i 2. slaget. Hvis bolden placeres rigtigt i drivet, skal 2. slaget sendes op langs venstre side af fairway for, at man har de bedste muligheder for at nå ind på green i 3. Efter sådan en omgang er det værste heldigvis overstået, men man skal altså ikke ånde lettet op alt for tidligt. Heller ikke på 6. hul er der plads til alt for meget slinger i valsen. Efter et forholdsvist simpelt drive, hvor man gør klogt i at slå efter højre side af fairway, har man i 2. slaget et svært slag ind mod green. Trækronerne foran green lader ikke meget plads stå tilbage til bolden, når den skal finde ind på det kortklippede areal. Så også her er præcision altafgørende, hvis man skal score sine 2 point. Heldigvis åbner hullerne også fra tid til anden godt op, så man kan få luftet det store værktøj uden at skulle stå over bolden med hjertet halvvejs oppe i halsen. Men hvis der ikke er træer, er der typisk andre udfordringer, der skal tages højde for. På par 4 hullet 8., er der ganske god plads i drivet, men man skal til gengæld passe på søerne i venstre side i 2. slaget.

En anstrengende afslutning
Også på bagni er banen interessant og lidt af en prøvelse. På 11., som også er et par 4 hul, møder man på teestedet en udsigt til træer i højre og en sø i venstre, mens man i 2. slaget skal op mod en green, hvor flaget drilsk kan gemmes godt væk bag søen, hvis man placerer det i venstre side af green. Hvis dette er tilfældet, er det ikke her, man skal gå direkte efter pinden i hvert fald. Det korte par 3 hul 12., er på papiret banens letteste hul, men hvis bolden rammes bare en lille smule tyndt, kan den let havne i bunden af den dybe lavning, som findes mellem teested og green. Afslutningen på runden er en smule atypisk. To par 5 huller, hvor man på 17. skal tage sig i agt for 5 fairwaybunkers i drivet og søer mod afslutningen af hullet. På 18. er der igen er træer i drivet i begge sider, som man bør navigere uden om og en green, som ligger en smule på tværs af spilleretningen, som kan være ganske svær at komme til. Ikke mindst takket være de 4 velplacerede greenbunkers. Særligt på den sidste halvdel af hullet går det let ned ad bakke, så man bliver ført direkte ned i det store sorte klubhus, som både rummer fine omklædningsfaciliteter, en lille proshop og en ganske udmærket restaurant.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masser af muligheder for underholdning

Klubhuset ligger placeret kun få hundrede meter fra hovedindgangen til Feriepark Landal Søhøjlandet. Et veludbygget ferieresort for hele familien med 230 primært privatejede feriehuse. Her er mulighederne mange, hvis man vil have mere sved på panden, end en golfrunde umiddelbart kan give. Her tilbydes både squash, en sportshal og et badeland. Hvis man hellere vil være ude under den åbne himmel, befinder man sig jo som bekendt kun 15 km. fra Danmarks selvudnævnte outdoorhovedstad Silkeborg, hvor mulighederne for kajak, kano, løbe- og mountainbikeruter er utallige. Sidstnævnte er det i øvrigt også muligt at leje på selve resortet. Man kan naturligvis købe golfpakker, hvor både ophold og greenfee er inkluderet. En fast pris i weekender lyder lige pt. på 1295 kr. pr. person for 2 nætters ophold i feriebolig inkl. 2 x greenfee ved minimum 4 person. Ikke en helt urimelig pris, når en weekendgreenfee alene koster 400 kr. Et tilbud som man kan bruge året rundt, da man som udgangspunkt spiller til sommergreens 365 dage om året medmindre Kong Vinter for alvor tager fat.

Ro på efter en turbulent start
Selvom man allerede 2004 byggede de første 9 huller, så åbnede Søhøjlandet som golf og ferieresort med 18 huller først i 2009. Dengang som en del af DanParcs. Allerede året efter gik det dog konkurs. Man havde simpelthen spændt buen for hårdt. Tømrermester Jan Rasmussen stod dog klar til at købe konkursboet og overtog således driften af både golfbane og resort i april 2010. ”Det var sådan set ikke meningen, at jeg skulle have haft golfbanen med, men vi fandt frem til en fornuftig pris, og i dag står jeg pudsigt nok tilbage kun med golfbanen”, siger baneejer Jan Rasmussen, da jeg efter runden får en snak med ham. I 2012 køber Dayz nemlig selve ferieresortet, noget som altså blev solgt videre endnu engang i 2015 til Landal GreenParks, som i dag ejer og driver resortet. Jan Rasmussen kan således koncentrere sig om sine ca. 500 medlemmer og golfklubbens drift. En drift, der den seneste årrække har givet sorte tal på bundlinjen godt hjulpet på vej af ca. 15.000 årlige greenfeegæster. ”Jeg skulle lige lave nogle få økonomiske tilpasninger de første par år, men sidenhen har jeg ikke skullet klage” fortsætter baneejeren. Han afslutter i øvrigt med at røbe planerne om, at man i nær fremtid skal kunne spille golf med fødderne på en nyanlagt fodboldsgolfbane i Søhøjlandet.

Greenfee senior
Hverdage: Kr. 300,-
Weekend og helligdage: Kr. 400,-

Greenfee junior til og med 18 år.
Hverdage: Kr. 150,-
Weekend og helligdage: Kr. 200,-

Leje af trolley – Kr. 45,-
Leje af golfbuggy – Kr. 250,-

Forrige artikelEsbjerg Golfklub fejrer 100-årsjubilæum i bedre form end nogensinde
Næste artikelFredgaard tæt på sejren på Augusta National
Avatar photo
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.