Landets golfklubber håndterede corona-nedlukningen vidt forskelligt, og nogle steder blev debatten grim

Dansk Golf Union blev ikke udpræget populær i store dele af Danmark, da unionen anbefalede at lukke landets baner ned, netop som sæsonstarten gik i gang.
Omkring 25 klubber valgte ikke at følge unionens anbefalinger, og så fik dét sindene i kog.
Nogle steder stak uviljen mod de ’egoistiske baneejere’ helt af. Blokhus Golf Center blev ramt af hærværk, da ukendte gerningsmænd hældte Roundup ud over adskillige forgreens og teesteder. Baneejer Dan Stage var helt overbevist om, at hærværket skyldtes vrede over at han holdt golfbanen åben – trods DGU’s anbefalinger.

Tvangslukket
Mange medier greb bolden, og benyttede anledningen til at puste til de gamle fordomme om golfspillere som velhavende, ældre egoister, selvom langt størsteparten af klubberne faktisk fulgte DGU’s anbefaling og lukkede baner og træningsfaciliteter. Da DGU senere reviderede deres anbefaling til en stille åbning med spil i to-bolde, 15 minutter mellem starttiderne og lukkede klubhuse, kom alle klubber i gang igen, undtagen én. Holbæk Golfklubs genåbning blev nemlig bremset af kommunen.
”Vi fulgte til at begynde med DGU’s anbefaling og lukkede banen, men da de sagde ok for at åbne igen nåede vi kun at spille i to dage, før Holbæk Kommune meddelte os, at det var bestemt, at alle idrætsfaciliteter i kommunen skulle holdes lukket – også golfklubben,” siger formand Bjarne Kjærside.
”Kommunens anden golfklub er privatejet og ligger på privat jord, så de var ikke underlagt kommunens krav, men det var vi, da banen ligger på kommunal jord. Medlemmerne blev godt sure, og vi måtte ind og bede om at der blev holdt en ordentlig tone i debatten, for den blev noget hård,” siger formanden, der trods uenighederne roser kommunen. ”Vi har haft en god dialog. De holdt fast på at aktivitetsforbuddet skulle gælde alle, og det måtte vi acceptere, selvom vi ikke var enige. Nu er alt heldigvis godt igen. Vi har nok mistet nogle indtægter, men kunne også spare ved at sende medarbejdere hjem og få kompensation. Og så var vores naboklubber i SGO-samarbejdet meget søde og velvillige til at lade os spille hos dem, selvom de ikke kunne spille hos os.”

Bookinger
Og spillet blev der. Ifølge Golfbox’ direktør Christian Færgemann, var antallet af spillede runder i april og maj rekordhøjt: ”Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger han. ”Der var næsten en kvart million bookinger alene i den første halvdel af maj, og tendensen fortsatte måneden ud.”
Også april var travl. Golfbox registrerede 329.105 runder, 10 procent flere end i ’19, men det hører med til historien, at man i halvdelen af april var begrænset af kun at måtte spille i to-bolde.
Netop Golfbox har spillet en vigtig rolle i forhold til at der har kunnet spilles og trænes under ordnede forhold. Det har været muligt for klubberne at tilføje booking af specifikke træningsområder og udslagsmåtter, så man på den måde har undgået unødig kontakt og for mange mennesker samlet på et sted samtidig.
Corona-krisen har dog også kostet penge. I Hals Golfklub skønner formand Hans Henrik Fløe, at han har mistet 200.000 kr. i en kombination af tabte greenfees, ubetalte kontingenter og sponsorer, der har trukket støtten på grund af corona. Han er dog fortrøstningsfuld i forhold til at kunne tjene det tabte ind igen. ”I maj måned lå vi over maj sidste år i greenfee-indtægter,” siger han.

Forrige artikelVentede søskendesejre
Næste artikelSucces og travlhed i en krisetid…..!
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.