På grund af corona-epidemien fraråder den danske regering ikke nødvendige rejser til det meste af verden, men det er stadig tillagt at drømme! GOLFBLADET har samlet smagsprøver på fem seaside baner, der venter derude.

Bulgarien

Det er svært at overgå Thracian Cliffs
Fra stort set hver eneste af de 18. huller på Thracian Cliffs i Bulgarien har man imponerende udsigt til Sortehavet. Hullerne ligger på klippeplateauer i flere etager. Det er en gyser at drive over klippespalter, over vand og spille ind til greens på kanten af bjerget, og på trods af dårlige scores kan vi ikke få armene ned efter runden. Vi bliver forført at de sindssygt spektakulære huller, fairways med hamrende lækkert græs, greens på størrelse med små parcelhusgrunde, og naturlig i ypperlig stand – og af fuglene, der overgår hinanden i sang.
Gary Players mesterværk Thracian Cliffs blev færdiggjort i 2011 og fik ikke megen opmærksomhed indtil 2013, hvor Volvo World Match Play Championship blev afviklet. Tv-billeder sælger, og mange golfspillere begyndte at få øje på den nye golfdestination i det gamle Østeuropa.
Allerede inden runden var vi forberedt på, at vi skulle spille en bane, der sparker igen som en hest. Efter sigende, så mister hver spiller i gennemsnit 15 bolde. Et så højt antal mistede bolde var vi dog ikke i nærheden af, men der blev ofret en del bolde. Især på de huller, hvor kravet for i det hele taget at ramme fairway er en carry på minimum 150 meter. De huller er der en del af, når man spiller fra Silver Tee.
Vanvittige højdeforskelle på flere huller får din hjerne på overarbejde. Det gælder ikke mindst hul 6. – det 191 meter lange par 3-hul, der falder mere end 40 meter fra tee til green! Banen er meget åben, men der er buske og træer flere steder, som skal forceres fra tee, og skrænterne over og under os har en rig vegetation.


Singapore

Med udsigt til byens skyline
Når man har spist sig igennem Singapores madmarkeder kan der være brug for at svinge golfkøllerne på Sentosa Golf Club, og samtidig nyde udsigten til byens skyline.
Siden 2005 har Sentosa Golf Club huset Singapore Open, og turneringen blev også afviklet i år på Serapong Course fra den 16. -19. januar lige inden Coronanedlukningen.
På malaysisk betyder Sentosa ”fred og ro”, og det er lige netop, hvad man får blot 15 minutter fra det livlige handelscentrum i Singapore. En lille brise fra vandet gør godt, men det er varmt og fugtigt, også selvom solen gemmer sig bag skyerne.
Inden for i det majestætiske klubhus står en skulptur med påskriften ”Wolds Best Golf Club 2019”. ”Den pris er vi meget stolte af!”, siger en storsmilende unge kvinde, der tager imod golfspillere. Hun fortæller, at klubben har 1.800 medlemmer, og at der betales et éngangsbeløb på ca. 1,25 mio. kroner for at blive medlem. Man kan også vælge at spille greenfee til 1.095 kr. på hverdage og 2.390 kr. i weekenden.
Serapong Course, designet af den velkendte arkitekt Ronald Fream i 1982, er kendetegnet ved sin beliggenhed på øen Sentosa. En del huller spiller ud til bugten og den store havn i Singapore, mens Singapores skyline tårner sig op i baggrunden.
Serapong Course måler 6.675 meter fra de bagerste klodser, og der kræves præcision for at komme rundt på de let ondulerede fairways.
Mange huller spiller langs eller helt ud til vandkanten. Bunkers er placeret faretruende midt i fairways på mange huller, og de eleverede greens med runoffs er ligeledes godt beskyttet af sand.
Det er en fryd at spille på den lækre og helt igennem velplejede bane.

På den eksklusive Sentosa Golf Club koster et medlemskab et éngangsbeløb 1,25 mio. kroner. Foto: Sentosa Golf Club

Irland
Gigantisk høje klitter på Ballybunion
Med sine gigantisk høje klitter, ondulerede fairways og vinden som modspiller byder Ballybunion på barsk og spektakulær linksgolf.
Ballybunion Golf Club ligger i Kerry-området på den irske vestkyst og består af linksbanerne, The Old Course (1893) og The Cashen Course (1984), men det er Old Course, der er mest populær og hvor det kan være vanskeligt at få en tee time. I løbet af en sæson uden Coronakrise kommer omkring 12.000 gæster, langt overvejende amerikanere og lægger ca. 1.425 kr. i greenfee for at spille Old Course. Og den har alle ingredienser til en uforglemmelig golfrunde
Allerede på hul 1 bliver tonen slået an. Tee er placeret højt ved indgangen til et klitlandskab, som er domineret af kæmpe bjerge af sand med en tæt og genstridig marehalm.
Vinder kommer med en jævn og stabil kraft fra havet, en sidevind, der kan flytte bolde. En lille draw i højre side af fairway er vejen til et fairway-træf.
Baner er i eminent stand. De store ondulerede greens føles som filttæpper, og boldene ruller som en drøm. Fairways er fuldstændig jævne og den faste turf giver en sublimt underlag.
Det er specielt bagni, der spilller ud mod havet, som byder på de bedste huller. Hul 11 er et godt bud på et signaturhul og er opkaldt efter den navnkundige golfspiller Tom Watson. Teestedet ligger ganske højt – et af de højeste steder på banen og på kanten af en skrænt, der leder direkte til stranden. Tom Watson har tabt sit hjerte til Ballybunion og har beskrevet den som ”en bane som mange golfarkitekter burde opleve og spille før de designer en golfbane.”

Portugal
Sanserne bombarderes på Porto Santo
Vinden bliver presset op over de høje klipper og tager fat i kasketten i det øjeblik vi bevæger os mod teestedet på hul 13, og langt under rammer bølgerne klippeskær og kaster hvidt skum. Vi prøver at koncentrere os om at slå et kontrolleret slag til pinden. Langs fairway i hele venstre side truer afgrunden, og den trussel sin indvirkning: Et jernslag, der burde være ren rutine, bliver ramt med tåen og bolden fiser ud over klippekanten i lav flugt.
Sanserne bombarderes på den Ballesteros-designede golfbane, som åbnede i 2004 og tre gange har lagt græs til Europa Tour.
Man spiller på en bjergskråning med tre plateauer og må indstille sig på en del skrå lejer, men der er rigelig plads til at slå en skævert. Fairways er brede som franske boulevarder, og roughen er ganske lav.
Det giver nogle trætte ben og ømme muskler, hvis man går banen rundt. Det kan man sagtens, men er man mere behagelig anlagt kan det anbefales at vælge en golfvogn.

På tee Hul 13 kommer man let til at ryste på hånden og sende bolden ud over afgrunden!


USA

Peeble Beach skaber drømme
En runde golf på den legendariske Peeble Beach Golf Links i Californien, der i 2019 år for sjette gang lagde græs til US Open står givetvis på mange ønskelister.
Når man ankommer til resortet står tre mand parat til at hjælpe dig med dit udstyr og vise vej til indskrivning. Hvis man ikke vil lægge de ca. 3.900 kr. som greenfee koster for ikke residerende gæster, er man stadig velkommen til at gå ind i restauranten og videre ud på terrassen, hvorfra man har en storslået udsigt til de bagerste huller.
Det er især hullerne langs havet; hul fire til hul ti samt afslutningshullet, der henrykker og begejstrer golfspillere fra hele verdenen. Banens stand er uovertruffen, og de ondulerede greens ligeledes i særklasse. Men det tæller naturligvis også, at Peeble Beach Golf Links hele seks gange har lagt græs til US Open og vel nok har noget af den smukkeste beliggenhed, man kan forestille sig.

Forrige artikel
Næste artikelVentede søskendesejre
Avatar photo
John Kristensen, 57 år, er ejer af MagMedia, som udgiver aviserne GOLFBLADE, TENNISAVISEN og SKIAVISEN. John er uddannet cand.merc. i afsætning fra CBS, og har mere end 30 års erfaring fra udgivervirksomhed. John spiller gerne golf når tiden tillader det.