For tre år siden var klubben lukningstruet, nu har man fejret 50-års jubilæum i Bornholms Golf Klub med tro på fremtiden.

Der er flag ved indgangen til Bornholms Golf Klubs lille, hyggelige klubhus udenfor Rønne – og en rød løber.
Det nymalede klubhus er dog næsten tomt, bortset fra et bugnende præmiebord, for henved en fjerdedel af klubbens medlemmer er ude på banen hvor de spiller ’Jubilæumsmatch’. Om aftenen skal der være fest. Og der er virkelig noget at fejre.

Ikke alene et 50-års klubjubilæum, som i sig selv er en bedrift, men faktisk også, at der overhovedet stadig er en golfklub i Rønne.
– For tre år siden var klubben alvorligt truet på livet. Kassen var næsten tom, der var en massiv afgang af medlemmer og greenfee-indtægterne på ferieøen var svigtende, siger klubbens unge, kvindelige formand Mette Munch Mikkelsen mens hun spiller jubilæumsmatchen.

Hun når knapt nok at fortælle om den dystre periode i 2019, før hun med største selvfølgelighed sænker et birdieputt på 4. hul, og storsmilende kommer tilbage til os for at fortælle videre.
– Der var to muligheder dengang i 2019; enten så lukkede klubben eller også gav vi det ét forsøg mere.
Heldigvis valgte klubben den sidste mulighed, og blandt andet takket være folkeaktier på beskedne beløb som 1.000, 1.500 og 2.500 kroner, som medlemmerne købte, fik man bragt den skrantende klub på fode igen.
– Alle donationer var og er anonyme, fortæller Mette efter at have drivet ud midt i fairway på 5. hul i selskab med klubbens eneste helårsansatte, chefgreenkeeperen Leif Nielsen, og to af hans kolleger fra naboklubberne på øen.

Medlemslån
– Der var ingen der skulle føle, at de var mindre værd end andre fordi de ikke kunne eller af anden grund ønskede at købe en folkeaktie. Det er i dag kun vores kasserer og klubbens revisor, der ved, hvem der har aktier og for hvor meget og sådan forbliver det, siger hun.

Folkeaktierne er formelt set et lån, som det er hensigten skal betales tilbage om fem år, hvis klubben har råd til den tid. Og det har den, hvis det står til den unge formand, der er fysioterapeut i sit civile liv, og er vokset op i klubben, hvor hendes far også engang var formand. Hun var ikke formand da rekonstruktionen af jubilæumsklubben blev besluttet, men var netop blevet valgt ind i bestyrelsen efter en stor bestyrelsesudskiftning, og sad som næstformand, da den siddende formand af personlige årsager måtte træde tilbage og så sad hun ’i saksen’. Ved den seneste generalforsamling, blev hun genvalgt, og hun fortæller, at der heldigvis er en super bestyrelse omkring hende, der påtager sig ansvar og opgaver. Og at intet er topstyret.
– Alle arbejder frivilligt for klubbens bedste. Vi har én fuldtidsansat, og to sæson greenkeepere. Søren driver proshoppen, og Torsten passer caféen. Damen på kontoret er frivillig, og det var på frivilligt initiativ at klubhuset lige er blevet malet op til jubilæet.
– Et af vores aktive medlemmer er malermester og han sagde, at han ville stå for malerteamet, hvis han fik lov til at bestemme farven. Dagen efter var 20 mand i gang med at male klubhuset. Men da det er mange år siden at det er blevet malet sidst, så sugede det lidt mere end forventet, så vi er faktisk løbet tør for maling inden vi nåede at få et par mindre sidebygninger malet færdig, siger Mette Munch Mikkelsen mens et par små koncentrationssvigt koster på scorekortet, og vi lader hende i fred ude på banen.

Stabiliseret klub

Inden da når hun dog at fortælle, at hun synes at fremtiden for klubben ser ganske god ud. Det er stor søgning til klubbens golfskoler, hvor man har nået 43 ud af årsmålsætningen på 50 nye, regnskabet har været positivt de seneste år og medlemstallet har stabiliseret sig omkring de 450. I klubbens velmagtsdage var der 800 medlemmer, men det kommer ikke til at ske igen, erkender formanden.

Det er hendes målsætning, at klubben skal tilføres yngre blod, for aldersgennemsnittet er meget højt, og så arbejder klubben på at få øget antallet af greenfee-spillere på den usædvanlige, men også usædvanligt charmerende golfbane.
– For mange år siden var standen af banen herude bestemt ikke god, og den slags hænger ved. I dag er det en anden sag, banen står rigtigt flot, og så har vi en bane, der supplerer de øvrige golfbaner på Bornholm rigtigt godt. Når folk spørger mig hvilken bane de skal spille herovre, så svarer jeg; alle fire! De har alle hver deres særpræg og charme at byde på. – Hidtil har vi været for dårlige til at markedsføre Bornholms Golf Klub overfor turisterne på øen, måske fordi især den privatejede Rø Golfbaner oppe i nordpå har en helt anderledes kommerciel profil end os, men det skal vi blive bedre til i fremtiden, lover formanden.

Golfbanen ved Rønne er tegnet af Frederik Dreyer for 50 år siden, og er meget kort, men ikke desto mindre ganske drilsk og finurlig. Man skal først og fremmest slå lige, men flere steder er længde trods alt også en fordel. Greens er forholdsvis små og generelt godt beskyttede og så har man seks rigtigt fine par3 huller, med banens 8. hul som en værdig perle. En stor sø foran green på det ca. 170 meter lange hul tvinger mange til at lægge op kort.

Greenfee er beskedne 350 kr. alle ugens dage, og gælder hele dagen, så skulle man efter et stykke mad i klubhuset få lyst til at se om har afluret den korte, tricky bane kan man sagtens nå en runde mere inden aften.

Fakta
Bornholms Golf Klub. Plantagevej 3B, Rønne. Tlf.: 3080 6833. E-mail: bgk@bornholmsgolfklub.dk.
Robbedale-banen: 18 huller, par 68. Længde: Gul: 4.792 m. Rød:4.182 m. Grøn tee: Er en kombi af Gul/Rød.
Greenfee: 350 kr. alle dage (hele dagen). Juniorer halv pris.

Forrige artikelMagnus har en mission
Næste artikelUgens tv-golf: Få danskere, stor spænding
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.