Ud over fire særdeles varierende golfbaner byder Solskinsøen på charmerende fiskelejer, vandreture i en enestående natur og ikke mindst borgruinen Hammershus.

Det er let at lade sig rive med, når man sidder på havnen i et hyggeligt fiskeleje med en fedtglinsende nyrøget sild i den ene hånd og et glas fadøl fra det lokale bryggeri i den anden. Og heldigvis er Bornholm klar til at modtage alle de gæster og golfspillere, der lige nu har øjnene stift rettet mod hjemlige breddegrader, når ferien skal planlægges.
Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor en runde golf byder på klipper i spil, nemlig i Rø lidt udenfor Gudhjem. Rø med 2×18 huller kan være en barsk omgang, mens banerne i Dueodde og Rønne er mere formildende. Spiller man alle 4 baner på Bornholm, vil man helt sikkert opleve en stor variation af baner og møde noget af Danmarks smukkeste natur.

Klipper i spil på Rø
En kort køretur fra den pittoreske fiskerby Gudhjem – i turistbrochuren betegnet som Danmarks eneste bjergby – ligger golfbanerne i Rø.
Proshoppen, hvor man indskriver sig i Rø er beskeden, og det samme er caféen med salg af blandt andet sandwich og drikke, men betjeningen og venligheden er der rigeligt af.
Vi tester den gamle bane fra 1983, og ingen tvivl om at Old Course på Rø kan være barsk en barsk omgang. Udfordringerne står i kø: doglegs, smalle fairways, små greens og for øjet skjulte søer. Ikke to huller minder om hinanden.
Klippefremspring skyder op hist og her på fairways, og det kan bestemt tilrådes at være ekstra forsigtig med planlægningen af spillet for at undgå at bolden rikochettere som et projektil, når den rammer et klippestykke.
De første to huller er helt lige, åbne, og med green bunkers som eneste forhindringer, men på Hul 3 sker der virkelig noget. En fænomenal udsigt fra et hævet plateau, hvor teestedets sider er omkranset af skov. Et brag af et golfhul, som er let dogleg. Der er sø i venstre og å i hele højre side. Hvis man ikke kan slå snorlige eller med et kontrolleret draw, så er det bedre at lægge op på fairway med et jern.
Så kom klipperne! En ca. 4 meter høj klippevæg står næsten lodret op ikke så langt fra bagkanten af green, dog uden at være i spil. Hul 4 er et meget kort par3-hul med en sø foran, banens letteste hul og meget smukt.
På Old Course er det en god idé at tjekke længderne. Mange af par4-hullerne er ikke så lange, så der er ingen grund til at slå ud med en driver. Old Course kan bedst betegnes som en skovbane. Mange af hullerne er smalle dogleg-huller, hvilket kræver præcise udslag.
På Hul 7, et par5 viser Old Course tænder i mere end en forstand. Drivet skal være super præcist for i 2. slaget at kunne passere to søer og lande bolden på en yderst smal fairway midt i skoven. Og indspillet kan også bliv nervepirrende, fordi der i forkanten af green stikker klipper frem, som i raketfart kan sende bolden i alle mulige retninger. Og det er ikke det eneste hul med klippefremspring omkring green. På Hul 11 og Hul 12 venter lignende udfordringer.

New Course spiller til vandsiden
På de første otte huller på New Course er der flot udsigt til Østersøen, og indimellem kig til Christiansø. På Hul 4 og Hul 5 kommer man tættest på vandet, og her er udsigten bedst. Hullerne byder ikke på de store udfordringer, men vi erfarer hurtigt, at det er en god idé at have respekt for roughen. Den suger bolde.
På Hul 6 skifter karakteren markant. Et kort, men blindt par4-hul, som kræver et præcist udslag for at komme over træerne til green.
Banen er generelt i god stand. Flotte fairways og gode greens, der på flere huller er kuperede.
For-ni er overvejende åbne og let kuperede. Dogleg-hullerne, specielt Hul 7 og Hul 9 er vanskelige, men ellers er hullerne på for-ni lige til at gå til, og der er som regel god plads til at bruge driver i udslaget.
Bag-ni er mere lukket. Mange af hullerne er omkranset af træer, og smalle fairways gør det betydeligt mere vanskeligt at slå drives. Specielt hul 17, et zigzag hul, maner til forsigtighed. På bag-ni kommer der mere sø i spil.

Nexø Golfklub ved den berømte strand

Golfbanen ligger tæt på den kendte badestrand ved Dueodde, lidt uden for Nexø. Der er 30 km til Rønne.
Dueodde Golfbane er en parkbane med en blanding af åbne og lidt lukkede huller. Der lægges hårdt ud på første hul med et par4-hul på 365 m fra Tee 57, og sider dukker andre meget lange par4-huller op.
Karakteristisk for banen er de mange træer, som omkranset fairways og giver en hel del udfordringer. Hul 12 er et decideret skovhul, et lidt pudsigt hul, der har dogleg på mere end 90 grader.
Derudover er der vand i spil i form af søer eller åer på i alt 15 huller. Specielt de drilske åer, der skærer igennem flere fairways, giver en ekstra dimension til spillet. Det handler om at vælge det rette jern til enten at komme over åen eller at lægge op.
Siden åbningen af det nye Hul 18 i 2009 er banen blevet kendt for ”banen med træet i bunkeren”. Hul 18 er et par5-hul på 483 m. Det er et rigtigt godt afslutningshul, hvor 2. slaget skal flyves over åen, og hvor bolden i indspillet gerne skal blive liggende på green.

Rønne har øens ældste golfbane

Bornholms Golf Klubs bane lidt uden for Rønne er tegnet af Frederik Dreyer. De første ni huller blev indviet i 1977, siden kom fire huller mere og først i 1986 fik klubben en ’rigtig’ golfbane. Dreyer, dansk golfs grand old man, har i den grad præget det danske golflandkort; ca. 30 danske baner blev det til, også Nexø Golfklubs bane.
De 18. huller på Bornholms Golf Klubs bane snor sig i et naturskønt område med vilde frugttræer, vilde orkideer og et rigt dyre- og fugleliv. Banens samlede længde er blot 4.792 meter (Gul tee) – og der er seks par3-huller og 10 par4-huller. Den kan være tricky, og er kendt for sine velplejede fairways og greens.
Flere af hullerne er åbne, selvom vi har skov omkring os.

Dét skal du opleve

I Gudhjem, som har mange overnatningsmuligheder, løber de karakteristiske stejle gader og stræder ned til den godt beskyttede klippehavn. Ud over at være tæt på golfbanerne i Rø er Gudhjem et godt udgangspunkt for at besøge en række attraktioner.
Man kan vandre langs vandet på klipperne mellem Tejn og Gudhjem og komme forbi de op til 20 meter høje Helligdomsklipper, eller følge dybe grotter langt ind i fjeldet. Især Sorte Gryde, hvor man kan trænge godt 60 meter ind, tiltrækker mange besøgende. Ikke langt herfra finder man Døndalen og Danmarks største vandfald, der falder omkring 20 meter. Døndalens nordvestside rejser sig i en 20 meter høj klippevæg, der kulminerer i udsigtspunktet Amtmandsstenen. Herfra har man et smukt udsyn over dalens trætoppe til Østersøen og Christiansø.
Bornholms største attraktion er uden tvivl Hammershus Slotsruin samt den imponerende klippeformation Hammerknuden, der rejser sig lodret op af havet. Der blev brudt granit på Hammeren indtil 1970erne, i dag er de nedlagte granitbrud udlagt som naturområder med de kunstige søer Opalsøen og Krystalsøen.

Almindingen er Danmarks tredjestørste skov. Der finder du både øens største sprækkedal, Ekkodalen, og øens højeste punkt, Rytterknægten. Paradisbakkerne er en unik naturskov med højlyngsmoser og mange sprækkedale i det kuperende klippeterræn.
Dueodde Strand ligger på sydspidsen af Bornholm, og den er øens største sandstrand med sand så fint, at det førhen blev brugt i timeglas. Der er mange mindre strande på Bornholm – ved flere af dem bader man direkte fra klipperne.

Forrige artikelGod dansker-torsdag
Næste artikelTi spillere inden for to slag
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.