Aalborg Golf Klub har mere end 100 år på bagen. Men banen er ganske vital – og bider fra sig

Tekst: Peter Bugge
Foto: Jens Morten

Der er noget helt særligt over at besøge landets ældste klubber. Og med mere end 100 år på bagen og klub nr. 2 under DGU, bliver det ikke meget ældre end Aalborg Golf Klub.

Helt tilbage i 1908 fik Eugen Schmidt en god ide. Han var en særdeles alsidig atlet og vandt såmænd guld i tovtrækning ved OL i 1900. Under et ophold i England og Skotland lærte han golfspillet at kende, og da han var tilbage i Aalborg, gik han straks i gang med at lede efter et egnet område til en golfbane.

Klubben har siden flakket rundt på tre forskellige lokationer omkring Aalborg, men i 1968 blev den nuværende bane ved Store Restrup taget i brug – og det er her, klubbens medlemmer har drivet og puttet lige siden.

Da Golfbladet ankommer til klubben en regnfuld sommerdag, er der trods vejret fyldt godt op på parkeringspladsen. Golf er populært i Aalborg, og coronaen har gjort spillet endnu mere populært. Klubben har fået mere end 100 nye medlemmer, og har måttet genindføre en gammel kending fra 1990’erne: Ventelister.

Der er nu god plads på banen, da vi finder vej til 1. tee. Anlægget består nemlig af tre, vidt forskellige sløjfer af hver ni huller, så der er plads til både klubbens mange medlemmer og de mange greenfeegæster, der hvert år finder vej til Nordjyllands hovedstad.

Danmarks Augusta

Vi lægger ud med gul sløjfe. Den er generelt temmelig flad, men med masser af udfordringer. Og så er det her, vi finder et af mine absolutte golfhuller i Danmark. 8. hul er et mellemlangt Par 3-hul på 144 meter, der leder tankerne hen på Augusta Nationals ikoniske 12. hul – især om foråret, hvor de blomstrende Rododendron-buske på smukkeste vis omkranser green. Men selv på en sommerdag, hvor blomsterne for længst er væk, er det et særligt hul at spille.

På vej til 1. tee på rød sløjfe skal vi bestige dagens eneste bakke. Det er dog ikke noget at regne – det er ganske let at komme rundt. Også hvis man er kommet lidt op i årene og bentøjet ikke er, hvad det har været. Sløjfen starter let nok, men fra 4. hul tager den ved, og herfra gælder det virkelig om at holde tungen lige i munden. Rød sløjfe er klart den sværeste af de tre.

Det er kombinationen gul/rød, der kvalitetsmæssigt er klart den bedste bane at spille. Her nytter det ikke noget bare at pumpe løs med driveren, du er nødt til at tænke strategisk for at komme rundt i en god score.

Fra gul tee er banen meget menneskelig, men når man rykker tilbage til hvid, har du alle problemerne i spil. Banen er let tilgængelig – men du skal tænke dig om. Se bare på scores fra Ecco Touren: Spillerne har haft gode forholde de sidste to år, og så kunne man fristes til at tro, at de kunne skyde den helt i stykker med rigtig mange under par, men det sker næsten aldrig.
default
Der er masser af vand på banen.

Skovhuller smadret af orkan
Den findes endnu en sløjfe, blå, som vi selvfølgelig også vil prøve kræfter med. Her finder vi anlæggets nyeste huller, der åbnede i 2006. Det var egentlig meningen, at det skulle være skovhuller, men det lavede en orkan i 2005 om på, så i dag er blå sløjfe ret åben, og her der rig mulighed for at slå sig løs med driveren. Blå sløjfe er den letteste.

Fælles for hele anlægget er, at det under vores besøg er i utrolig god stand. Og så er banen fair. Når man som jeg ikke altid går den snorlige vej fra tee til green, men gerne tager nogle afstikkere til både højre og venstre, er det altid muligt at finde boldene. Men det koster i reglen et slag at komme tilbage på rette spor. Faktisk lykkedes det at komme rundt på alle 27 huller uden at gøre det store indhug i boldbeholdningen – bortset fra de par stykker, der blev doneret til søer og vandløb.

Greens er noget større, end man som regel ser. Men de er ikke umulige – tværtimod. De er til at læse, og der er helt bevidst fra klubbens side. Det er klubbens ambition at støtte den gode golfoplevelse, det skal være muligt at komme ordentligt rundt – også på green.

Konklusionen er, at Aalborg Golf klub er en smuk, gammel dame – med masser af vitalitet. Og som man gerne besøger igen og igen.

Fakta:
Aalborg Golf Klub
Jægersprisvej 35, 9000 Aalborg. Tlf: 98341476. mail@aalborggolfklub.dk, www.aalborggolfklub.dk
27 huller (fire forskellige teesteder)
Greenfee: 450 kr for hele dagen.
Gul/Rød: Par 71 Længde: 6.190-4.775 (fire forskellige teesteder)
Rød/Blå: Par 71 Længde: 6.149-4.816 (fire forskellige teesteder)
Blå/Gul: Par 70 Længde: 5.869-4.625 (fire forskellige teesteder)

Faciliteter:

Proshop – ja,
Restaurant – ja
Udlejning af golfbil – ja
Par3-bane – ja og Pay’n’Play
Øl/vand kaffeautomat – ja
Omklædning/bad – ja
Læskur mod lynnedslag – nej
Vand på banen – ja, tre steder

Forrige artikelTirsdagsanekdoten om bæredygtig tee lavet af kaffegrums
Næste artikelMøn Golf Center og Præstekilde Hotel skifter ejer
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.