Overskriften er formand i Åskov Golfklub Kristian Hansens egen beskrivelse af banen – og undertegnede er tilbøjelig til at give ham ret. De beskedne 5155 meter fra gul tee (4407 m. fra rød), som par 71 banen måler, er ikke meget. Alligevel bliver man udsat for en interessant test, i alle golfspillets facetter, når man prøver kræfter med banen!

Åskov Golfklub er placeret 25 km. sydvest for Herning nær den lille by Sdr. Felding med blot 1400 indbyggere. Trods byens beskedne indbyggertal har disse og områdets øvrige beboere siden 1992 kunnet spille golf på den lokale bane. De første 10 år på 9 huller, inden der i 2002 kom yderligere 9 huller til, så man nu kunne begå sig på en rigtig 18 hullers golfbane. En bane, der i udgangspunktet er næsten pandekageflad, men små pukler rundt langs adskillige fairways, kan den give udfordringer i både stands og leje. Puklerne bliver dog aldrig mere end et par meter over fairwayniveau, så sådan rigtig kuperet bliver det aldrig. Hvad banen ikke har i længde og højdedrag, har den til gengæld i andre små udfordrende finurligheder. Smalle fairways, træer langs fairways, utallige out of bounds pæle, små greens, samt talrige mindre, men strategisk velplacerede søer og bunkers betyder, at jeg flere gange på runden i mit stille sind konstaterer, at klubformanden har ret i sin påstand. Banen er langt hen ad vejen en ulv i fåreklæder. Det er absolut ikke let at score 36 point her i Åskov, hvor den typiske klubgolfer har et par slag færre at gøre med end på mange danske andre baner.

Udfordringer allerede på 2.
Efter en overkommelig start med et simpelt par 3 hul, bliver man allerede på hul 2 mødt af samtlige af de føromtalte udfordringer. På det 318 meter lange par 4 hul, der figurerer som banens sværeste på scorekortet, skal der lægges fra land med et svært drive. Der er out of bounds i højre og en række træer lige til venstre for den smalle fairway. Hvis man klarer skærene i drivet, begynder det dog først for alvor at blive svært. Greenen beskyttes foran af en golfboldhungrende sø, der bliver til et vandløb op langs venstre side og omme bag den brede, men meget korte green skal man tage sig i agt for en bunker. Under banebesøget var pinden placeret frækt i venstre side, og her gør man klogt i at sigte et godt stykke højre om i approachslaget med mindre, man er helt skarp på sine længder med de forskellige jern. I store dele af venstre side af green har man ikke mere end 7-8 meter at lande bolden på, hvis man vil undgå vand eller sand.

Lidt for enhver smag
Undervejs udfordres man også af flere interessante huller. Eksempelvis på par 4 hullet 4., der med sine 229 meter indbyder til, at man forsøger at drive greenen i teeslaget, hvis man har lidt længde i sine slag. Det korte par 3 hul 9., er med en lille sø og en meget smal og aflang green også sjov at spille. Og på det 528 meter lange dogleg venstre par 5 hul 16., er det for en gang skyld mere en test i længde end i præcision. Her skal man dog tage sig i agt for bunkers hele vejen op langs fairways i både højre og venstre side, inden man i sit indspil slår op mod en let hævet stor green. Også 17. er et spektakulært golfhul at prøve kræfter med – om man kan lide designet eller ej. Fairway er delt i en højre og venstre side – først af en sø og efterfølgende af en række træer midt i fairway, så man bør på forhånd i sit teeslag beslutte sig for, om man vil spille op ad venstre eller højre side ad fairway. Greenen er igen godt beskyttet af hele 4 bunkers. Som på første hul afsluttes runden med et overkommeligt par 3 hul. Denne gang dog med klubhuset i baggrunden. Fra klubhusets terrasse har man et ganske fint overblik over den smalle aflange green, der har bunkers på begge sider til at tage imod eventuelt ”vildfarne” bolde. En fin afslutning på en runde på en bane, der overrasker positivt efter det det første kig på scorekortet, der jo afslører en ganske kort og umiddelbart simpel bane.

Flere medlemmer er velkomne
Åskov Golfklub må for første gang i klubbens 27-årige historie konstatere en medlemsnedgang. ”Vi har haft den sædvanlige medlemsafgang på ca. 60-70 personer. Problemet er bare, at der ikke har været den sædvanlige tilsvarende tilgang”, fortæller klubbens formand, da jeg får en får en snak med ham efter runden. Klubben tæller pt. 560 medlemmer, men kunne godt bruge 30-40 medlemmer mere, siger han. Han fortæller endvidere, at man har iværksat en række tiltag for at styrke klubben i en økonomisk vanskelig tid, der betyder, at klubben for første gang nogensinde kom ud af et regnskabsår med røde tal i omegnen af 25.000 kr. Tidligere så det ud til at underskuddet kunne blive endnu større, men man har fundet besparelser på 400.000 kr., blandt andet ved at nedlægge en sekretærfunktion og undlade at ansætte en ny greenkeeper for en, der gik på pension. Ligeledes har man – for at styrke likviditeten her og nu – på et nyligt overstået bestyrelsesmøde besluttet, at medlemmerne kan indbetale kontingent for 2020 i oktober måned og få det til den samme pris som i 2019. Formanden fortæller desuden, at man fra og med 2020 ikke kommer uden om at skulle hæve kontingentet fra de nuværende 4850 kr. Sidst men ikke mindst har klubben, som så mange andre golfklubber, øget antallet af frivillige hænder. ”På min liste står der over 150 navne, der bidrager med frivilligt arbejde. Det er vi meget tilfredse med. Vores frivillige er en meget vigtig ressource for at få tingene til at køre. De hjælper med alt fra lavpraktiske opgaver som at tømme skraldespande og holde parkeringspladsen, til at rive bunkers og lave administrativt arbejdet”, beretter formanden.

Mere end blot en golfbane
På klubbens hjemmeside, møder man sloganet: ”Åskov Golfklub – Mere end blot en golfbane”. Da jeg forholder klubformanden sloganet, siger han, at det er mange små ting, der tilsammen gør, at han mener sloganet passer meget godt på banen og klubben i Åskov. ”Vi er ikke en eliteklub, der råder over en mesterskabsbane. Det er vi udmærket klar over, men vi har et socialt sammenhold i klubben, som er fantastisk! Vi er lige vendt hjem fra en klubrejse til Spanien, hvor ca. 35 medlemmer de sidste 4 år har været afsted, og hen over vinteren spilles der hver tirsdag forskellige spil i klubhuset for dem, der har lyst. Det er med til at styrke det sociale samvær i en tid, hvor der naturligvis ikke spilles helt så meget golf. Selvom hovedparten af vores medlemmer kommer fra de nærliggende byer Kibæk, Sdr. Omme og Sdr. Felding, har vi også en del medlemmer, som kommer langvejs fra. De fleste nævner det sociale fællesskab som den primære årsag hertil”, afslutter formanden.

Faktabox
Greenfee priser:
Nedenstående priser gælder for alle ugens dage:
Seniorer: kr. 250
Juniorer: kr. 125
Det er muligt at leje buggy efter forudgående bestilling på tlf. 28 87 91 07
Pris: kr. 200,00
Egne medlemmer: kr. 100,00