Startede på en græsmark med kokasser, men i dag er Marbæk en af Europas topbaner, mens Myrtue er undervurderet. Den daglige drift sker i et perfekt samarbejde, der skaber et miljø, som betager greenfeegæster

Da Johannes Eriksen for 12 år siden blev ansat i Esbjerg GK, var det som træner i en klub, der havde flere store, selvstændige enheder. Efter en økonomisk forskrækkelse i forlængelser af finanskrisen er alle afdelinger under samlet ledelse undtaget restauranten, som man arbejder tæt og positivt sammen med.
– Gradvis kom jeg til at deltage mere og mere i det administrative arbejde, og i dag står jeg i spidsen for det med den unikke titel trænermanager, smiler Eriksen og beretter om et sammenhold, der bl.a. befordres af en månedlig spisning for samtlige ansatte, dvs. 18, heraf 11 greenkeepere, af hvilke nogle har været der i 25-30 år, og trænerne, af hvilke Ben Tinning er en institution.

Alt for medlemmer og gæster
Alle i klubben arbejder med ét mål for øje: Den bedst mulige betjening af medlemmer og gæster, og det giver resultat: 1700 medlemmer, heraf 1592 aktive – og af dem kun ca. 30 flex – er stort set, hvad banerne kan bære. Ikke mindst i år, hvor der spilles rekordmange runder, og hvor der i august starter endnu et begynderhold i forlængelse af de ca. 100 nye medlemmer, der allerede er kommet til i år. På travle dage er der omkring 400 spillere på banen.
– Vi prøver at tilpasse os alle de forskellige tider, folk kan spille på. Vi har fx mange off-shore-medlemmer, der er hjemme og væk på skift 3-4 uger ad gangen, og vi har begyndere, der kun kan spille på vidt forskellige tider. Ud over den personlige kontakt har vi Facebook-lister, hvor man kan finde sammen, fortæller Eriksen, som også kan berette om mange nye tiltag, fx belysning på træningsbanen.

Stor ungdomsafdeling
Ungdomsarbejdet er en hjertesag. Elever fra tre skolers 8-9. klasser kommer tre gange om året, og i adskillige år har man sat piger i gang med pigegolf. Desuden arrangerer man sommersjov med børn og bedsteforældre, og resultatet taler for sig selv: Ca. 70 juniorer, heraf de 40 meget aktive. For nylig deltog 26 i en sommercamp.

Klubber i klubben
En særlig facet er antallet af klubber i klubben: Der er 72 i størrelse fra otte til meget store.
Mens man i mange klubber er bange for, at det giver klikedannelse, er man i Esbjerg overbevist om, at det styrker sammenholdet, og med to 18 huls baner til rådighed betyder de aldrig, at man blokerer banen. Ofte er en reservetjans i en klub en vej til en senere optagelse i fællesskabet.

Marbæk og Myrtue
Af de to 1 8 huls plantagebaner har Marbæk i årtier været kendt som en af Danmarks, måske endda Europas, bedste. Her vandt Thomas Bjørn på Challenge Tour 1995 en af de sejre, der gjorde, at han vandt Order of Merit og kom på European Tour. Her er spillet om EM for hold, ECCO Tour og talrige DM-titler, og her har været landsholdssamlinger.
– Det betyder ikke, at vi nogensinde ’glemmer’ at forbedre den, men det betyder, at den anden bane, Myrtue, undervurderes af mange, og det er uretfærdigt, så den prøver vi for tiden at gøre noget særligt for, forklarer Eriksen.

Runde på Myrtue
Efter den anbefaling vælger vi at spille dagens runde på Myrtue, for vi har ’naturligvis’ også altid spillet Marbæk.
Som lovet er Myrtue en stor fornøjelse, hvor de fleste huller dufter berusende af nåletræer.
– Måske skal vi gøre mere for at skabe nogle signaturhuller? Sagde Eriksen, før vi gik ud, men der findes forskellige former for signaturhuller, og ud over de sædvanlige, hvor vi ’bare’ skulle holde os på en smal fairway eller undgå træer og snedigt anbragte bunkers, vil vi ikke glemme par-4-hullerne 7 og 16.
På 7 skal man vælge, om man vil slå venstre eller højre om en lang, aflang, træbevokset bakke. Højre om ser umiddelbart lettere ud, men giver større problemer med tre bunkers på det sidste stykke mod green.
På 16 kan man skære en stor del af længden (fra 269 til 374 m fra de fire udslagssteder) af, hvis man tør sætte hen over et stort stykke wasteland med rough bag, og det fortryder mange, at de turde!
Esbjerg er, som den altid har været, et todages besøg værd med en runde på begge baner, og klubben samarbejder om golfpakker med adskillige overnatningssteder.

Forrige artikelAlly’s fede fødselsdag
Næste artikelTirsdagsanekdoten om danske vingårde og deres produkter
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.