Er du en af de mange, der oplever smerter i knæene når du går, løber eller spiller golf kan det være et tegn på, at du måske har en fejlstilling i dine fødder. Ofte kan smerter i knæ, hofte, lænd eller ryg nemlig stamme fra et problem i dine fødder. Fejl af denne type kan oftest afhjælpes med et individuelt fremstillet indlæg. Er du platfodet, har en høj vrist eller en nedsunken forfod vil et indlæg også kunne hjælpe dig.

Passer dine golfsko?

Det er vigtigt, at skoene passer til dine fødder. Det kan din fodterapeut også hjælpe dig med at finde ud af. Husk altid at det er skoene, der skal passe til dine fødder og ikke omvendt – også selvom du ikke har brug for indlæg.

Pas godt på dine fødder, så du undgå skavanker

Dyrker man golf, er sporten meget hård for krop og fødder. Ikke mindst fordi bevægelserne, slagene osv. gentages i det uendelige. Man skal ikke undervurdere, hvad det gør at få en fodterapeut til at fjerne hård hud, ordne neglebånd og blive undersøgt for fejlstillinger etc. I virkeligheden kan mange skavanker i hofter og knæ forhindres, hvis man sørger for at pleje sine fødder.

Hvad er et indlæg?

Afhængig af fodterapeutens vurdering af problemet, der skal behandles, og de faktuelle oplysninger om patientens alder, almene fysiske tilstand og aktivitet, træffer fodterapeuten sit valg af metode og materialer.

Forebyggende og/eller aflastende indlæg

Der kan være tale om forebyggende og/eller aflastende indlæg til meget sårbare fødder, hvor der er risiko for sårdannelser. Her vil der typisk være tale om patienter med nedsat følesans, nedsat blodforsyning eller hvor vævet i fodsålen er meget tyndt. Også overvægt taler for et aflastende indlæg.

Korrigerende indlæg

Korrigerende indlæg fremstilles ved forekomsten af medfødte eller erhvervede fejlstillinger i fødderne. Der kan f.eks. være tale om hulfod, platfod, nedsunken forfod, skæve fødder m.m.

Indlæg kan fremstilles på mange måder og med mange formål.
Inden du får fremstillet et indlæg, er det meget vigtigt, at din fodterapeut har de rigtige information om, hvilke lidelser, sygdomme og gener som du måtte have. Når informationerne sammenholdes med en grundig undersøgelse af dig og dine fødder, er der basis for at kunne fremstille et par gode funktionelle indlæg til dig.

Kompressionsstrømper og golf
Bruger man kompressionsstrømper i hverdagen, anbefaler fodterapeuterne, at man tager strømpen af ved løb, og tilsvarende motionsformer, mens man beholder strømpen på ved lange gåture, golf og lign.

Forrige artikelFantastiske Tiger tangerer sejrsrekord
Næste artikelTirsdagsanekdoten om Golfrekorder
John Kristensen
John Kristensen, 57 år, er ejer af MagMedia, som udgiver aviserne GOLFBLADE, TENNISAVISEN og SKIAVISEN. John er uddannet cand.merc. i afsætning fra CBS, og har mere end 30 års erfaring fra udgivervirksomhed. John spiller gerne golf når tiden tillader det.