Da vi svinger ind på parkeringspladsen ved Give Golfklub, er både vinduesviskere og chauffør lettere overanstrengte. Vejret er absolut ikke med os denne morgen.

De fleste golfspillere i Danmark ved, at et godt regnsæt er en nødvendighed at have på disse breddegrader, og ligeså mange er enige om, at spillet som oftest præsenterer sig bedst, når vejret arter sig. Denne morgen, i den første uge af skolernes sommerferie, mødes vi foruden af regnvejr også af en større gruppe telte som Gives juniorer, der for 14. år i træk afholder golfcamp, har overnattet i. Lettere klatøjet efter nattens våde strabadser indtager de unge mennesker morgenmaden i klubhuset og gør sig klar til endnu flere strabadser på de kortklippede grønne arealer.

Girafferne i Give
I Give har man i de senere år, i modsætning til flere andre golfklubber i landet, oplevet en opblomstring i juniorafdelingen. Foruden den almindelige juniorafdeling med de ældste juniorer, hvor spillerne er fra 9-18 år, og som vi denne morgen stifter bekendtskab med, har man også en yngre gruppe kaldet Gives Giraffer. Det er en underafdeling, der fokuserer på børn fra 5-8 år, og har det primære fokus på at lege golf og lave aktiviteter på børnenes præmisser. Den store berømte løvepark i Givskud ligger blot et langt drives afstand fra golfklubben, og blandt disciplinerne er sjovt nok junglegolf, som er et hit hos de små giraffer. ”Det betyder reelt set, at de lærer at spille golf uden, de opdager det”, siger klubbens juniorudvalgsformand Bent Poulsen. Så handler det om at holde fast i dem gennem juniorårene, hvor man også i Give, som i mange andre golfklubber, ofte oplever store frafald, når de unge pludselig får andre interesser.

På med ”ja-hatten”
Således dejligt opmuntret tager GOLFBLADETS udsending denne regnfulde morgen skeen i den anden hånd. Golf skal naturligvis nydes – også i regnvejr! Så på med regntøjet. Ude i elementernes våde rasen gør Give Golfklub sig da også ganske positivt bemærket. En velholdt og imødekommende bane, der for de fleste klubgolfere bør være en god oplevelse. Selvom banen ikke kan klassificeres som hverken decideret vanskelig eller spektakulær, giver de 4 forskellige teesteder alligevel mulighed for udfordringer for spillere i alle handicaplag. Banen er par 72 og spænder fra 4765 til 5980 meter.

Gode muligheder for at holde sig tørskoet
Efter en særdeles overkommelig start møder man på 2. hul udfordringer. Det reelle landingsområde ca. 200 meter fremme er ganske smalt, hvilket er svært at gennemskue fra teestedet, og bunkeren i venstre side er med garanti flittig besøgt. Herfra er der er et svagt dogleg mod højre til en green beskyttet af to bunkers. En i venstre og en bagved i højre side. Greenen er, som de fleste andre greens i Give, fair og generelt i fin stand og ikke specielt store. Andre golfhuller udmærker sig også. Det korte par 3 hul 6. går let ned ad bakke til en green omkranset af skov 139/118 meter fremme. Den lille bunker foran green, der ligger på lur til at sluge bolde, skal man gerne over, hvis man skal lave en par. På par 4 hullet 11., er det for en sjælden gangs skyld et større strafområde med vand, der driller. Kun på 3 andre huller er der reelt vand i spil. En bæk løber det meste af vejen op langs venstre side af fairway. Ca. 80 meter før green skærer den ind over fairway og afskærer dem, der måtte have tendenser til fra tid til anden at slå bolden langs græsset for denne mulighed her. Den aflange smalle green nyder beskyttelse af en bunker i hver side. På det 457/364 meter lange par 5 hul 16. betyder et dobbelt dogleg, først til venstre og så til højre, at man skal tænke sig godt om, og have styr på sin course management. Runden afsluttes med et forholdsvis simpelt par 4 hul, hvor et svagt dogleg højre og et par fairwaybunkers skal regnes ind i ligningen i forberedelsesfasen på teestedet.

Høj stemning i ly for regnen
Tilbage i klubhuset efter runden har de unge søgt ly for regnen efter 9 huller. Stemningen herinde er anderledes høj end den var 4 timer forinden under morgenmaden. Der hygges med spil, snak og en fælles frokost. Klubhuset har egen lille proshop, sekretariat og en cafe. Den forhenværende landejendom har da også sin charme. Søndergaard, som gården og de tilhørende 55 hektar jord blev kaldt, blev opkøbt i 1991 efter Give Golfklubs stiftende generalforsamling, og 1,5 år efter kunne det første golfslag slås i Give.

Økonomiske mørke skyer
I dag besøges banen årligt af ca. 4000 gæster udefra, og klubben tæller 710 aktive medlemmer, hvilket må siges at være ganske pænt, hvis man tager byens beskedne indbyggertal på ca. 4500 in mente. Til trods for et fint medlemstal er klubben meget økonomisk udfordret, fortæller klubsekretær Lone B. Neupart. Det skyldes ikke mindst coronakrisen, hvor der var lukket ned i 2 mdr. Også i Give Golfklub nyder man godt af den øgede tilslutning til det frivillige arbejde, som en stor del af de danske golfklubber i dag er nødt til at gøre brug af. Her i Give supplerer de frivillige hænder de 3 greenkeeperes arbejde på banen og hjælper lidt til, hvor der ellers måtte være brug for hjælp. Som så mange andre golfklubber har det for vane i disse år, er Give også en del af en fritspilsordning, hvor man for 800 kr. oveni det egentlige seniorkontingent på 5800 kr. kan spille 7 andre baner. Heriblandt glimrende baner som Kellers Park, Birkemose, Herning og Dejberg.

Fakta:
Senior greenfee: 300 kr.
Junior greenfee: 150 kr.
Pay & play greenfee: 50 kr.
Baneguide: 20 kr.
Golfbil: 200 kr.

Forrige artikelEn fornemmelse af Spanien og gammeldags charme
Næste artikelKaren Fredgaard fortsætter i USA
Avatar photo
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.