I Aabybro er der ingen fine forhold. Til gengæld er her højt til loftet, hyggelig stemning – og en glimrende golfbane

Tekst og foto: Peter Bugge

En bondeklub. Sådan har det ofte – lidet flatterende – lydt om Aabybro Golfklub. Især fra folk, der ikke har spillet banen. Men hvor andre klubber ville blive fornærmede over den beskrivelse, opfatter medlemmerne i den nordjyske golfklub betegnelsen som et adelsmærke.
Det handler om mådehold, snusfornuft, hygge og godt selskab.

Ved første øjekast gør anlægget ikke meget væsen af sig. Udgangspunktet er bygningerne på den gamle gård, Høbækgaard. Sekretariatet er henlagt til en pavillon på gårdspladsen. Det er en anelse primitivt – på den hyggelige måde.

Der er en god grund til, at der ikke er postet dyre penge efter at få alle faciliteterne i tip top stand. Som så mange andre golfklubber har Aabybro også været i økonomiske vanskeligheder, selv om det efterhånden er en del år siden, men i dag passer pengene, og der er plusser på bankbogen. Man har lært af de hårde tider og sætter tæring efter næring. Bogen med fremtidige projekter er tyk, men de bliver først sat i gang, når der er råd til det. På god, snusfornuftig og nordjysk manér.

Det skal være sjovt og hyggeligt
Det stod ikke skrevet i stjernerne, at der skulle være golfbane på den gamle landbrugsejendom. Ejeren havde i 1991 erhvervet sig gården og 40 hektar land og havde egentlig forestillet sig, at der fortsat skulle være landbrug på området. Men han fik i stedet ideen til en golfbane, da han selv spillede golf. Og der var ikke langt fra ide til handling – allerede 28. november blev Aabybro Golfklub stiftet. I 1993 åbnede de første huller, og siden 2005 har man rådet over en fuldvoksen golfbane på 18 huller.

Da arkitekt Henrik J. Jacobsen slog sine streger til de første huller i Aabybro, skrev han, at ”arealet er ikke velegnet til en smuk, spændende og varieret bane”, men at det derimod var velegnet til ”en bynær, sjov og hyggelig bane”. Her var han måske lidt hård i sin bedømmelse, for Aabybro er faktisk en glimrende golfbane.

Den er flad som et markeringsmærke, men det gør den let at komme rundt på. Også for de lidt ældre spillere, som er i klart overtal i klubben. Der er ganske kort mellem fra green til tee, så man bliver ikke pålagt en masse unødvendige kilometer i benene. Sværhedsgraden er ikke at kimse af, og det overrasker mange.

De første mange huller er dogleg – faktisk skal vi helt frem til hul 8, for at finde det første lige hul. Tendensen fortsætter på de sidste ni, men her er vinklerne rettet noget ud. Det stiller krav til præcisionen, men generelt er der meget plads, så en enkelt lille skævert gør ikke det store.
Greens er ikke de sværeste, men er typisk ret store, kun let kuperede og hastigheden er moderat.

Udfordringerne på banen er vandet. På alle måder. Der er vand i spil på 12 huller, men vand har generelt fyldt ret meget i klubbens historie. Banen ligger meget lavt, og havde tidligere svært ved at komme af med vandet, når det regnede mere end normalt. Det gjorde det eksempelvis i 2014, hvor klubben blev hårdt ramt af de ca 80 millimeter regn, der faldt på en måneds tid.

Fra vådt til flot
Derfor besluttede man sig for at sætte gang i et omfattende dræningsarbejde, og det har i den grad båret frugt. 2019 var et vådt år, men takket være den intensive dræning havde klubben kun få lukkedag pga vejret. Modsat mange andre klubber. Da Golfbladet var på besøg, har det også væltet ned i et par dage forinden, men det var ikke til at mærke på banen, som tværtimod var i rigtig fin stand.

Skal man fremhæve et par huller, må det blive det lange 12., som slutter med indspil til green stort set omkranset af vand. Og så er hul 17 også lidt specielt. Det er et kort par 3-hul, hvor man skal slå over træer i et læhegn for at ramme green.

– Jeg synes, vi har Nordjyllands flotteste bane lige nu. Vores greenkeepere har gjort et kæmpe arbejde, og banen er i tip top stand. Vi får masser af ros for fairways og greens fra både greenfee-gæster og vores egne medlemmer, fortæller Ole Nøhr, der er formand i klubben.

Aabybro Golfklub har mistet mange medlemmer de senere år. Både på grund af naturlig afgang, men også fordi man havde en del ”til låns”, da et par nærliggende klubber udbyggede deres baner og derfor begrænsede spilletiden. Nu er man godt 620 tilbage – men de er til gengæld særdeles aktive. Hus og Have-gruppen arbejder således ikke bare på klubhuset, men hjælper også greenkeeperne, hvor de nu kan.

Det betyder, at Aabybro ikke behøver at opkræve mere end 5300 kr. i kontingent – et af det billigste i Nordjylland. Men de har samtidig fået skabt et anlæg, som efterhånden også trækker greenfeegæster til udefra. I uge 29 sidste år forsøgte man sig for første gang med et særligt sommer-trækplaster med et tilbud om greenfee plus sandwich og en øl for 165 kr. Det blev en så stor succes, at man gentager den i år.

Da vi kommer ind fra runden, står der et fad smørrebrød klar til os i køleskabet i klubhuset. Og på bordet står brød og agurker klar til frikadellerne, som venter på herreklubben, når de er færdige med dagens match. Det hele kommer udefra – klubben har ingen restaurant, men man kan bestille mad fra nærliggende hoteller og restauranter som klubben har gode aftaler med.

Der er hyggeligt, afslappet og helt nede på jorden i klubhuset. Ligesom hele stemningen er det i klubben. Så hvis Aabybro er en bondeklub, er jeg også en bonderøv. Og vil gerne være med i klubben.

Fakta
Aabybro Golfklub

Skeelslundvej 3
9440 Aabybro,
Tlf: 96961400, info@aabybrogolf.dk, www.aabybrogolf.dk
18 huller, Par 71
Længde; 5642/4800 meter (Gul/rød)
Greenfee: 350 kr

Faciliteter:
Proshop Ja
Restaurant Nej. Men med mulighed for at bestille mad udefra
Udlejning af golfbil Ja. Kr. 150,-
Øl/vand og kaffeautomat Ja
Omklædning Ja
Lynshelters 3 stk.
Vand på banen I gården efter hul 9

DEL
Forrige artikelSejr efter 2702 dage
Næste artikelDM blev afgjort af usædvanlige scoreserier
Golfbladet.com
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.