Kan en lille flække, der kun huser ca. 350 indbyggere både have egen zoologisk have og en 18 hullers golfbane? Ja, i hvert fald i vestjyske Haunstrup, der ligger 10 km vest for Herning. Her har man i mange år været ”berømt” i nærområdet for sin zoologiske have, Jyllands Parkzoo, men siden 2005 har man også kunnet muntre sig i den lokale golfklub.

De ydmyge rammer man møder, når man svinger ind på parkeringspladsen ved Aktiv Fritid, som anlægget kalder sig, vidner om, at man ikke har de samme økonomiske muskler her som i mange andre golfklubber. Baneejer Ulrik Møller og hans kone Lise-Lotte passer og plejer selv det 35 hektar store pay and play golfanlæg, hvilket i sig selv er en bemærkelsesværdig bedrift. Selvom golfbanen i Haunstrup ikke er en bane, der kan bide skeer med de bedste baner i Danmark, er det alt taget i betragtning en rigtig god oplevelse at besøge klubben. De lokale medlemmer er venlige og imødekommende, og ligeså er baneejeren. ”Her er alle velkommen”, siger han.

Rimelige priser og god plads
En greenfee på 175 kr. i hverdagene og 220 kr. i weekender skræmmer ingen væk. Til gengæld kan det, at man kan spille banen uden at have DGU-kort, og dermed skal dele banen med pay and play spillere, godt give anledning til lidt betænkelige miner hos nogle typer af inkarnerede golfspillere. Ikke mindst fordi det ofte betyder, at det går ud over spilletempoet. Denne fredag eftermiddag i maj, hvor vi for første gang i dette forår for alvor kan mærke, at solen står højt på himlen, er det dog ikke noget problem. Med kun 200 medlemmer er der som regel god plads på banen, fortæller baneejeren.

Den lille i klassen
Når man er en af de mindste i klassen, og man ligger placeret i et golfmæssigt smørhul omgivet af massevis af stærke ”storebrødre”, må man forsøge at skille sig ud fra mængden, hvis man vil have opmærksomhed. Det forsøger man på flere forskellige måder. Som nævnt kræves der ingen banetilladelse. I vinterhalvåret kan man holde vinterrusten i ave indendørs på en driving range i en ombygget lade, og man kan købe et års medlemskab til blot 2900 kr. Ligeledes har man anlagt et par 6 hul, som bryster sig af at være Danmarks længste med sine 644 meter. Så der er flere gode grunde til at overveje en tur til Haunstrup, frem for til de mere kendte klubber i Herning, Ikast-Tullamore, Trehøje, Holmsland, Holstebro eller hvad der ellers findes af glimrende golfbaner i ”nabolaget”.

Frem med det store værktøj
Par 6 hullet 11. er fra rød tee blot 60 meter kortere end fra gul tee, så hvis nogen skulle have flere drivere i udvalget, er det i dag, at den langskaftede med massevis af trampolineffekt skal ud af skammekrogen. Allerede 120 meter væk fra rød tee møder man dog et forholdsvist kraftigt venstre-dogleg, som betyder, at man enten skal krydse en meget høj rough eller kunne slå en draw mod venstre. Fra doglegget er der igen to mindre knæk på fairway. Først til højre og så til venstre inden man endelig når frem til en vanskelig placeret green, hvor der er en sø i spil i venstre side. Samlet set et særdeles udfordrende og anderledes golfhul, som for de fleste spillere kræver 4 fremragende slag, hvis man skal nå op omkring green med chance for en par.

Golf kan også være pulstræning
Foruden det monsterlange hul 11, møder man her på bagni, efter en ordinær forni uden de store udskejelser, flere spektakulære golfhuller. På det 354 meter lange (fra rød tee 274 m.) par 4 hul 13. skal man fx prøve kræfter med en halvø-green, mens både golfsvinget samt hjerte- og lungesystemet bliver testet på par 3 hullet 15. Golfbolden og kroppen skal nemlig finde vej til en green placeret ca. 20 meter over og 171 meter væk fra den gule teeboks, og undertegnede nærmede sig da også max puls, da vi nåede op til green – sådan føltes det i hvert fald. Måske man alligevel skulle investere i sådan en el-trolley…


Slå ikke et større brød op end man kan bage

Samlet set var det, som nævnt i starten, en fin oplevelse at spille banen i Haunstrup. Man fornærmer næppe nogen ved at konkludere, at banen ikke helt har samme stand, som baner med 3-4 fuldtidsansatte greenkeepere. Det er ej heller forventeligt af en klub med blot 200 medlemmer og et kontingent på under ca. det halve af, hvad de fleste andre golfklubber forlanger for at kunne spille golf på 18 forskellige huller. Hvad banen mangler i tætte mørkegrønne fairways og hurtighed på greens, har den til gengæld i smuk natur og idyl. Særligt den kuperede bag-ni er med en blanding af åbne vidder, skov, små søer og masse af fuglekvidder en naturoplevelse på højeste niveau.

Et ”sportsresort” i Haunstrup
”Det har heller aldrig været intentionen at hamle op, med de traditionelle klubber i Danmark, som har helt andre resurser end os. Vi forsøger ikke at skjule noget, folk ved, hvad de får herude hos os”, fortæller baneejer Ulrik Møller. Det er blandt andet masser af hygge i en lille og mulighed for at medbringe familier og venner, som ønsker at prøve kræfter med golfspillet på en fornuftig bane. En mulighed som en del faktisk benytter sig af. ”Sidste år rundede vi 6.000 gæster, hvoraf ca. halvdelen var pay and play-spillere. Den andel halvdel var reelle greenfee gæster”. Baneejeren fortæller endvidere, at det hele startede tilbage i 2005 med 9 huller, men få år efter lykkedes det at få lov til at udvide, således at man i dag har en rigtig golfbane med 18 huller. ”Ja, nu vi nu havde solgt vores heste og havde jorden, så kunne man jo lige så godt anlægge en golfbane”, siger baneejeren, som i øvrigt ikke selv spiller golf. Foruden golfbanens 18 huller har man også mulighed for at prøve kræfter med tennis og squash, ligesom det også er muligt at bestille overnatning med morgenmad hos Aktiv Fritid. ”Vi har hvert år nogle faste grupper af gæster, som kommer for at spille golf og overnatte, men det er ikke noget vi gør så meget ud af at reklamere for”. Med lidt god vilje og en frisk marketingstrategi kunne Haunstrup som by – og baneejeren – måske brande Aktiv Fritid som det lille ”sportsresort” i det vestjyske, hvor alle er velkommen.

Fakta:

Golf – 18 huller – hverdage
Senior 175 kr.
Junior 100 kr.

Golf – 18 huller – helligdage og weekends
Senior 220 kr.
Junior 125 kr.

Golf for alle – hul 10-18 alle dage
Senior 150 kr.
Junior 90 kr.

Forrige artikelGOLFREJSER TIL SPANIEN I DENNE COVID19 TID.
Næste artikelTæt løb i Dubai, men danskerne hænger efter
Avatar photo
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.