50-års jubilerende Kokkedal Golfklub er i konstant udvikling og man har stadig store planer og drømme for fremtiden.

Det sidste man kan beskylde Kokkedal Golfklub for er at hvile på laurbærrene. Den nordsjællandske golfklub fejrer i år 50-års jubilæum, men hvor det i begyndelsen i 1970’erne gik langsomt med anlægningen af banen, har der i de seneste 20 år været en blomstrende udvikling i klubben. Hver gang man besøger klubben synes der er at være sket noget nyt og spændende med banen.
Der har været omlægninger af 6. og 18. hul for en otte-ti år siden, så var der ændringen af hulforløbet, som delte vandene i medlemskredsen i en sådan grad, at bestyrelsen efter en medlemsafstemning besluttede at vende tilbage til det oprindelige hulforløb. Der har hele tiden været større og mindre løbende forbedringer, men har man ikke besøgt Kokkedal de seneste par år, vil man blive overrasket over hvor meget der er sket.

Stort set samtlige greens og greenområder er blevet renoveret. Eksisterede bunkers er enten blevet ændret, nedlagt, delt op eller på andet måde forbedret. Et par greens har ændret markant udseende og strategien når man spiller banen er blevet helt anderledes.
I stedet for bunkers har man etableret run-off områder og små, kuperede ’mounds’, som giver den midaldrende bane et langt mere ungdommeligt og tidssvarende design.
– Der var mange gode argumenter for at foretage ændringerne, siger formand Lars Gundorph, der har haft formandsposten i næsten 18 år. – Vi har fået nogle meget mere moderne greenområder, men vi har også fået fjernet nogle bunkers, som nærmest ikke var i spil, som gjorde arbejdet besværligt for greenkeeperstaben og som var så store, at der lidt for ofte var spillere, som ’glemte’ at rive efter sig. Det nye design, med run-off områder og færre, men mindre og mere strategiske bunkers, gør banen vanskeligere for de bedre spillere, mens det giver gennemsnitsspillerne langt flere muligheder, siger Lars Gundorph.

Alt arbejdet er udført af klubbens egne folk med landets måske dygtigste greenkeeper Anders Linnet i spidsen efter tegninger og anvisninger fra den internationalt anerkendte banearkitekt Ron Kirby. Prisen har ifølge golfmanager Ken Lauritsen været ’en tiendedel af hvad det ville have kostet med folk udefra’.

Formand Lars Gundorph og Golf Manager Ken Lauritsen på 18. green, foran Kokkedal Slot Copenhagen, der gennem årtier har indgået i klubbens både planer og drømme.

Svær og langsom start
De næste planer handler om en stor klubhusudvidelse. Man er nået så langt at tegningerne er sendt til nabohøring. Ifølge Ken Lauritsen, kan man i bedste fald indlede klubhusudvidelsen til næste november. – Men det er nok mere realistisk, at der kommer til at gå to år, siger han.
Det tog også en rum tid tilbage i 1970’erne inden den nystiftede Kokkedal Golfklub omsider fik sin egen bane at spille på. Klubben blev stiftet i 1971 af en kreds af ildsjæle, der blev bakket op af det faktum, at den nærliggende Rungsted Golf Klub allerede havde lukket for tilgang. Man havde udset sig de smukke arealer omkring Kokkedal-Sophienberg, der i lokalplanen var udlagt fra landbrug til rekreative formål, herunder golf. Men det skulle vise sig at være en vanskelig øvelse, at få lov at anlægge golfbanen. Gang på gang blev banearkitektens tegninger forkastet af forskellige myndigheder, og der opstod sågar en stærk borgermodstand mod projektet. Klubben fik lov at anlægge en lille seks hullers par3-bane og et spartansk klubhus, som blev indviet i 1972, men først i 1980 kunne man indvi den nuværende 18 hullers bane. Så lang tid skulle der gå inden de forskellige myndigheder var blevet enige om hvad de ville tillade på det fredede areal.

Kokkedal Golfklub er anlagt på kommunalt ejet jord og lejekontrakten er senest forlænget til 2047. Men det er fortsat fredet område, og klubben skal spørge om lov til alt.

Da Lars Gundorph kom i bestyrelsen i 2002, og året efter lidt tilfældigt blev formand, var én af hans kongstanker at overtage det dengang stærkt misligholdte Kokkedal Slot som klubhus og skabe en reel country club, der også inddragede rideskolen, der er nabo til golfklubben og slottet. Tilbage i 70’erne havde de første baneskitser inddraget skoven og arealet fra slottet og ned mod Øresund – Sophienbergs jorder – og Lars Gundorph og Kokkedal Golfklub har ikke helt opgivet drømmen om at anlægge en række nye huller i det udsøgt smukke areal, selvom der i dag specifikt står i lokalplanen, at arealet ikke må benyttes til golf.
– Den tidligere tourspiller, Søren Hansen, har faktisk lavet nogle spændende tegninger af hvordan der kunne laves en stribe fremragende golfhuller på arealet, siger Lars Gundorph.

Selvom Kokkedal Slot nu er gennemrestaureret og fungerer som luksushotel og spa, så er det fortsat ikke en bedre forretning end at ejerne for to år siden satte det til salg, ikke kunne sælge det og i stedet har forpagtet det ud. Slottet kunne i teorien blive en del af golfklubben, der dermed ville få Danmarks om ikke Europas smukkeste klubhus.
Er det reelle planer eller blot vidtløftige drømme? Ken Lauritsen og Lars Gundorph dvæler lidt ved spørgsmålet. Svaret er nok i virkeligheden begge dele, men en udvidelse af banen er det, de kan enes om trods alt er det mest sandsynlige scenarie, og det kan have endog meget lange udsigter.

Noget for pengene
Lige nu koncentrerer man sig derfor i Kokkedal Golfklub om at skabe så gode rammer som overhovedet muligt for medlemmerne.
– Vi har truffet beslutning om, at vi gerne vil være god ’value for money’. Jeg kan sagtens se mig omkring og finde 200, der vil betale 2.000 mere i kontingent, men vi kigger på vores naboer og lægger os i samme prisniveau, samtidig med at vi gerne vil præsentere en bane i absolut topklasse. Vi ligger på kommunal jord, og føler en forpligtelse til at alle skal have råd til at spille her, og også have lyst til det, siger Lars Gundorph.
– Vi vægter det sociale og sammenholdet højt. Det har altid været en hjørnesten i klubben, og det bærer os i dag. Vi har hørt, at Kokkedal Golfklub er er et rart sted at være og det skal det fortsat være, siger Ken Lauritsen.

Af samme årsag vægter man diversiteten højt. Man vil gerne både have elite og bredde, begge dele føder hinanden, mener man. Ungdomsafdelingen er i vækst, og som i alle klubber fylder de ældre medlemmer meget. Der er planer om at indføre et ’socialt medlemskab’ for dem, der ikke længere rigtigt orker at spille golf længere.

På den måde fylder Kokkedal Golfklub 50 år med store ambitioner om, fortsat at udvikle sig.

Kokkedal Golfklub
18 huller. Fem sæt tees, banen spiller fra 6.300 meter til 3.900 meter. Par 72.
Greenfee: Hverdage fra 400-550 kr. Weekends (efter kl. 12) fra 475-650 kr. inkl. én spand bolde. Mulighed for 9 hullers greenfee: 300/350 kr. Mulighed for leje af buggy. Klubben er medlem af Top Nordic Golf, der giver medlemmerne er række greenfee-fordele i hele Norden.
Café Backtee er åben alle ugens dage fra kl. 10-22. Begrænset åbningstid i vinterperioden.

Forrige artikelMauritius er igen åben for golfrejsende
Næste artikel17-årige Laura er HimmerLands nye Greenkeeper-elev
Avatar photo
John Kristensen, 57 år, er ejer af MagMedia, som udgiver aviserne GOLFBLADE, TENNISAVISEN og SKIAVISEN. John er uddannet cand.merc. i afsætning fra CBS, og har mere end 30 års erfaring fra udgivervirksomhed. John spiller gerne golf når tiden tillader det.