Midt i skoven med de stolte douglasgraner venter en totaloplevelse med fornem golfbane, Himalayagreen, fodboldgolf og glimrende mad

Hver aften kører ejeren af Langesø Golf, Hans Berner, en runde for at være sikker på, hvad der skal gøres ved banen den følgende dag. Hvor skal der gødes? Hvor skal der klippes? Er det greens, fairways eller rough? Er krat eller træer kommet for tæt på?
Ofte kører han igen om morgenen, og så stopper han tit og fotograferer roughens ilinger eller optager lyden af de tusindvis af fugle. Han elsker naturen så meget, at det gør helt ondt at klippe roughen ned, når den er så smuk.
– Men det skal jo gøres, for ellers kommer der et tordenvejr og slår den ned, og så er den ikke køn længere, og det bliver desuden håbløst at finde sin bold, forklarer han.

Hans Berner


Totaloplevelsen

– Vi arbejder hårdt for, at et besøg her skal være en totaloplevelse, ikke kun en golfrunde. Den skal starte med glæden over naturen i tilkørslen. Parkeringen skal være let. Douglashuset (klubhuset) skal betage med sit smukke træværk, der alt sammen er fra egne douglasgraner. Det er bygget efter tøndeprincippet, så der ikke er bærende konstruktioner.
Udsigten fra Douglashuset er bjergtagende. Til venstre den specielle Himalayagreen, lavet efter inspiration fra den berømte green på St. Andrews, samt sidste del af hul 18 ned ad den store bakke, over søen på tværs til green. Ligefrem ser man til trærækken foran første hul, og i højre dukker vejen ud af den frodige Langesø Skov.

Banen

De første ni huller er blandt de bedste, arkitekten Philip Spogárd har designet. Det skete i meget tæt samarbejde med Berner, som har en stor respekt for Philips evner og deler hans respekt for naturen, som skaber en naturoplevelse ud over det sædvanlige.
Der er fire teesteder, der ligger således, at man uanset handikap får en fin oplevelse.
– Hvis man vel at mærke spiller fra den tee, som ens drivinglængde passer til. Overvurderer man sin længde, kan man få problemer, betoner Berner.
Til oplevelsen hører udsigten over hullerne fra teestederne. På hul 1 ser man ud over hele hullet på 366 – 456 m. På andet hul ser man gennem den smalle åbning ud mellem buske og træer til fairway, osv.

Teknik og course management

Banen kræver teknik og course management, så man vil formentlig få en bedre score for hver gang, man spiller den; så man ved, hvordan fairways og greens skråner; så man undgår bunkers og wasteområder. Så man ved præcis, hvor lang carry man skal bruge over rough og søer.
På et flertal af hullerne har man et risk/reward-valg. Hvor modig er man? Rough og wasteområder er barske at ligge i, så man skal slå lige.
De sidste ni huller er bestemt udmærkede, men knap så elegante og gennemtænkte, så Spogárd har lavet forslag til ændring af flere af dem, og når økonomien tillader det, bliver de løbende gennemført.
Et fint træk er, at selv om man nu og da kan høre, at man ikke er alene på banen, ser man kun ind imellem bolden på hullet foran. Hullerne er adskilt af skov og trærækker, og hver gang man dukker ud fra en gennemgang og ser næste hul, begejstres man.

Medlemmerne
At Berners bestræbelser er lykkedes, fremgår af, at antallet af greenfeegæster steg med knap 80% i 2020. Medlemstallet er fordoblet til ca. 600 på godt tre år. I 2020 fik man ca. 350 nye prøvemedlemmer, af hvilke ca. 150 blev konverteret til aktive medlemmer. I foråret er der startet 130 nye prøvemedlemmer. Det er leads, som kommer til en endags oplevelse på golfen, og som kommer med ud og spiller fra 100-150 m og ind.

Det samlede personale er på seks greenkeepere, en fuldtidstræner, Christian Heiden Nielsen, en bogholder samt Berner selv og hans søn, som man begge tit vil møde på kontoret, når de hjælper med at skrive scorekort ud, og som kender hele medlemsskaren personligt. Det er medvirkende til, at der udføres et stort frivilligt arbejde.
Man har jævnligt besøg af selskaber, ikke mindst klubber i klubben, og det er intet under.
Langesø Golf er præcis den totaloplevelse, alle kan ønske sig.

Forrige artikelCollin Morikawa vandt The Open
Næste artikelVildt millimeter drama i USA
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.