Titleist’s nye T-series jern er ekstremt lette at slå – uanset hvilken model, man passer bedst til.

I seneste udgave af GOLFBLADET skrev vi kort om, at Titleist har lanceret en ny serie af jern med fællesnavnet T-series.
Vi har haft muligheden for at prøve alle fire jern i serien i forbindelse med en eksklusiv fitting-session, lige som dem, danske klubgolfere i disse uger nu kan opleve det, når Titlesit’s danske repræsentanter kommer rundt i landet til fitting days.
Som det også var tilfældet da Titleist’s lancerede deres jern under AP-navnet, er der tale om fire jernsæt i serien, der henvender sig til forskellige typer af golfspillere.

Fælles for de fire jern er at de henvender sig til ’dedikerede’ golfspillere, altså golfspillere, der vil noget med deres spil og har en ambition om at blive bedre. Det er dog ikke det samme som, at man udelukkende henvender sig til ’de bedre golfspillere’, for ønsket om at blive bedre gælder for alle niveauer.
T100 er i dag Titleist’ mest spillede jern på de professionelle tours. Et jern smedet i Japanese Spring Steel i 3-7-jern, mens det er smedet i en blødere carbon steel i 8-jern til pitching wedge. De smedede køllehoveder er blevet gjort mere stabile ved at benytte tungsten i hæl og tå i 3-7-jern, mens tungsten er udeladt i de kortere jern af den simple årsag ’at det ikke er nødvendigt’, som Titleist’s fitting ekspert, Oliver Nyholm, fortæller.

Mere længde
T100S er på mange måder det samme jern som T100, men i en ’distance-opsætning’, med to grader stærkere loft. Man har dog ikke kun bøjet lofterne. Selvom T100S har samme hovedstørrelse og form som T100, har man fjernet noget vægt bag slagfladen og erstattet den med en polymer-indsats, der giver mere trampolineffekt i slagfladen. T100S giver i omegnen af seks-syv meter mere længde end T100, men stadig med det smedede blade-jerns egenskaber.
T200 er væsentligt anderledes end i generation 1 af T-serien. Her er tale om et støbt jern med en smedet slagflade, hvor man har reduceret hovedstørrelsen og offset, så den minder mere om T100, men man har spækket hovedet med teknologi. Man har øget mængden af tungsten i den hule konstruktion, og monteret en polymer-plade på bagsiden, der sparer noget vægt, som så i stedet er benyttet til at gøre jernene meget tilgivende. Også T200 benyttes af tourspillere, således spiller Jordan Spieth med et fuldt T200-sæt, men andre kombinerer T200 med T100 i de korte jern.


Masser af teknologi
T300 er jernet for dem, der søger både længde og tilgivelse på én gang. Det er Titleist’s bud på et spilforbedrende jern, der henvender sig meget bredt. Dels til golfspillere på vej ned i handicap, men også til spillere, der måske tidligere har været i T100 eller T200-segmentet, men som med tiden har brug for lidt ekstra hjælp.
Lofterne er hele 5⁰ stærkere end i T100 – det er altså en hel del – og man har benyttet mere end 40 procent mere tungsten for at øge jernets MOI. Slagfladen har variabel tykkelse, tyndere mod hælen og tykkere mod tåen, og selvom der her er tale om et jern med en relativt bred sål, så er det lykkedes ingeniørerne at få det til at se ganske skarpt ud når man står over det.
Det skal tilføjes, at Titleist’ fortsætter med en uændret version af det mest spilforbedrende jern, T400.

Lette at slå
GOLFBLADET’s udsendte passer efterhånden bedst ind i T300-segmentet. Det kniber både med længden, og med boldtræffet. Tilgivelse er altid godt, og alle baner føles efterhånden grusomt lange.
Det er åbenlyst ved testen, at T300 er enormt lette at slå. Bolden launcher højere end jeg er vant til, og holder sig længere i luften. Uden tvivl noget længere end mine aktuelle semi-blades.
Det interessante ved den nye Titleist-serie er imidlertid, at alle fire jern forekommer utroligt lette at slå. Så snart jeg får det rette skaft i – lette stålskafter eller grafit, det kom ud på et – så var jeg også i stand til at slå rigtigt solide slag med såvel T100, T100S og T200. For en spiller som mig, var de lidt mere bladede jern i T100 og T200 visuelt tiltalende, men jeg vil komme til at mangle længde selv med gode slag i T100. Både T100S og T200 var længdemæssigt på niveau med mine nuværende jern, men med en lidt højere boldflugt, og det er bestemt ingen ulempe.
Kan man leve med det lidt mere kluntede udseende, er T300 dog formentlig den mest ’langtidsholdbare’ løsning for den der støt og roligt er ved at miste længde på slagene. Utroligt lette at slå. Synes man boldbanen bliver lidt for høj, så kan der justeres med skafterne. Mulighederne er næsten utallige, og det gælder naturligvis alle fire jern.

Forrige artikelProfessionel rådgivning
Næste artikelFine runder af Helligkilde i Spanien og Nicolai Tinning på Ledreborg
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.