De 18. meget varierede huller i Gilleleje snor sig mellem mose og bakker i Esrum Ådal. Greens er af ypperste karat, mens man bliver udfordret af et stort antal bunkers, vand og en sej rough.

Gilleleje Golfklub ligger i landlige omgivelser ca. 7 km fra havnebyen Gilleje, og tæt på Dronning Mølle med Sophienlund Gods som nabo. Der hersker fred og ro, så snart man lukker bildøren og bevæger sin hen til sekretariatet, hvor jeg venligt bliver modtaget. Jeg bliver forsynet med en baneguide og styrer mod driving rangen, der byder på frie træningsbolde.
Baneguiden er vigtig, hvis man skal slippe godt fra mødet med Gilleleje, der kræver en god portion course management. Scorekortet afslører at banen er forholdsvis lang, 5.780 m fra Tee 58, og med en slope 133 fra denne tee.

Hul 1, et par5-hul på 472 m fra Tee 58, spiller forskelligt alt efter om vinden er med – vestenvind – eller det modsatte. Udslaget kan godt drille, fordi der er bunker i landingsfeltet i den højre side og en række træer tæt på out of bounds i venstre. Indspillet er meget smukt til en stor nyreformet og aflang green med et run off-område, der fylder godt op i venstre side af green.
Der er hele fire teesteder i Gilleleje, og de er markeret med den banelængde som de repræsenterer, dvs. 49 – 53 – 58 – 61.
Efter et langt par3-hul på hul 2, kommer man til det flotte par3-hul, der taler til alle sanser og bør nok spilles med lidt forsigtighed. At dømme efter handicapnøglen, som er 14, bør der ikke være de store problemer. Hullet måler blot 280 m fra Tee 58, og den største udfordring er ganske enkelt at placere bolden på det smalle stykke i doglegget, så der er plads til at spille uhindret op til en green, der er omgivet af vand til tre af siderne.
Hvis man vil forberede sig inden runden, så kan det anbefales at besøge klubbens hjemmeside. Her finder man en video optaget af en drone, der flyver hen over hvert hul.

Hegn og træer fylder godt
De første huller er lidt trange. Hegn og de mange træer fylder godt i layoutet, og et skævt træf bliver hurtigt straffet med et ekstra slag for at komme ud fra træerne.
Hul 5. er et af banens mest spektakulære, hvor man i udslaget står hævet over en fairway med masser af plads til at lande bolden, selv om træer i begge sider godt kan drille.
Til venstre for hullet breder mosen sig, og de næste to huller spiller ligeledes i et fladt moseområde, der kan være meget tunge og fugtige på fairways.
Hul 9, et par5-hul på 441 m fra Tee 58 har alle ingredienser til et godt goflhul. Fra teestedet er det direkte udsyn til flaget og til en fairway der bugter sig op og ned. Der er ingen grund til at satse hele butikken i udslaget på det forholdsvis korte par5-hul. Indspillet til en eleveret green, der ikke kan ses er super svært; to greenbunkers tager de bolde, der er for korte og de lange fortsætter ned ad bakken på den anden side af green.

Fodrer ræven
En runde på Gilleleje er også en naturoplevelse. Beliggenheden i og omkring Esrum Ådal giver gode betingelser for dyr og planter. Mose, og de mange buske og hegn tiltrækker småfugle, mens rådyr gumler sig igennem markerne bag ved.
Da vi går frem mod teestedet på hul 7, dukker en ræveunge op. Først står den lidt væk og drikker lidt vand fra en vandpyt, og kigger samtidig undersøgende på os. Vi virker åbenbart tillidsvækkende, for ræven kommer os i møde, smyger sig lige bag ryggen og kigger på os med tiggende øjne. Vi forstår signalet og sender et æble i gabet, og den kommer straks igen og bliver fodret med et stykke myslibar.
Et par af klubbens medlemmer spærrer øjnene op. Næ! De har da ikke set en ræv før. Til gengæld oplever de masser fugle omkring golfbanen. Der er sat mange fuglekasser op i 2019, og tårnfalken som bor i en af dem, har fået to unger. Man kan også spotte musvåger, glenter, gæs og hvis man er heldig fiske- og havørne.

Nogle af Danmarks bedste greens
Gilleleje har været vært for flere store turneringer og mesterskaber, herunder DM i slagspil i august 2014 og DM for seniorer, veteraner og superveteraner 2019.
Gilleleje Golfklub blev etableret i 1970, og medlemmerne har spillet på andre og mindre golfbaner omkring Gilleleje indtil den nye bane tegnet af den svenske banearkitekt Jan Sederholm åbnede i 1988.
Gilleleje Golfklub har med hjælp fra banearkitekt Henrik Jacobsen re-designet et par huller samt skabt to nye, der blev taget i brug i 2014.
Gilleje er kendt for sine flotte greens. De er let ondulerede med en oveflade der er jævne som billardborde – og det er en ren fornøjelse!
De sidste ni huller er lidt mere kuperet og med flere blinde huller.
Hul 12 er for nogle år siden blevet beriget med en stor ny sø, og er nu et super risk/reward-hul. Det nye Hul 17 er også værd at fremhæve – et superflot par3-hul med stort fald og en monsterdyb bunker, mens afslutningshullet, det kuperede par5-hul, fuldender en god golfrunde.

Gilleleje Golfklub
Sophienlund Allé 13
3250 Gilleleje
Tlf. 49 71 80 56
info@ggk.dk
www.ggk.dk

Greenfee
Priserne er variable afhængigt af årstid – fremgår af Golfbox.
Højsæson 25. juni – 17. august, alle dage: 475 kr.

Forrige artikelCallaways smarte striber
Næste artikelNyt afsnit af TEE BOKSEN
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.