Det er som regel vestkysten, der løber med opmærksomheden, når man snakker om Jyllands kyster. Men der er også masser at opleve mod øst.

Tekst: Peter Bugge
Foto: Søren Larsen, Martin Mouret, Poul Steen Nordhagen og Peter Bugge

Lige ved Mariager Fjord finder vi et af landets nyeste – og mest specielle hoteller. Det er Løvtag, og som navnet måske antyder, bor man bogstageligt talt i løvets tag – i toppen af træerne midt i skoven. Hotellet åbnede først for gangbroerne og værelserne i trætoppene sidste sommer. Det er ikke helt billigt, til gengæld er oplevelsen unik. Og da der kun er tre hytter, skal man reservere i god tid.

Lidt derfra ligger en anden naturoplevelse i særklasse – nemlig Lille Vildmosecentret. Det dækker et kæmpestort område og er et sandt eldorado for naturelskere. Og det er vist nok det eneste sted i Danmark, man kan opleve elge – i forbindelse med et genopretningsprojekt blev der nemlig udsat 20 styk af de kæmpemæssige dyr i området sidste år. Men man kan også komme helt tæt på og opleve andre dyr i deres naturlige habitat: Krondyr, vildsvin samt konge- og havørne.

På Voergaard Slot ved Dronninglund regerede Stygge Krumpen i mange år – i dag er det historiske slot åbent for offentligheden. Slottet har en unik kunstsamling – og masser af ”uhyggelige” oplevelser. Man kan blandt andet besøge fangekælderen eller tårnværelset, hvor der findes en mystisk blodplet, som ikke kan fjernes – for det er efter sigende uskyldigt blod. Trods flere afslibninger kommer pletten altid frem igen efter et par dage…
Og nå, ja, som alle andre slotte har Voergaard selvfølgelig også sit eget spøgelse i form af den hvide dame, der bevæger sig rundt på slottet om morgenen.

Lige nord for Hals ligger en af Danmarks bedste strande – den ca. seks kilometer lange Bisnarp Strand. Den er omkring 25 meter bred og bølgerne er sjældent store, så det er også en meget børnevenlig sandstrand.

Siden 1744 er der hvert år solgt heste, givet håndslaw og pruttet om priser på Hjallerup Marked. I år måtte kræmmere og andet godtfolk dog undvære de gode handlere, men markedet slår dørene op igen i juni 2021.

Kattegat-kysten har et hav af restauranter, som er et besøg værd. Ifølge lokalkendte ligger en af landets bedste fiskerestauranter i Frederikshavn – nemlig Essens. Restauranten har ikke noget decideret menukort, maden bliver lavet fra dag til dag – og time til time – alt efter, hvad naturen kan levere pågældende dag.
En anden restaurant i området, som fremhæves af kendere, er Havkatten i Hals. Den ligger yderst på havnen med smuk udsigt over Limfjorden og har et menukort i den klassiske afdeling.

Andre golfbaner i området:
Frederikshavn Golf Klub
Sæby Golfklub
Aalborg Golflub
Ørnehøj Golfklub
Rold Skov Golfklub
Mariager Fjord Golf