En fortryllende vandudsigt, kuperede åbne huller, dogslegs, og dertil ondulerede og godt beskyttede greens. Man kommer uvilkårligt til at tænke på links.

Da vi har passeret Kalundborg bevæger bilen sig lidt opad i landskabet på den langstrakte halvø Røsnæs. Spidsen af halvøen med Røsnæs Fyr er Sjællands vestligste punkt og bliver hver sommer besøgt af tusindevis af turister, der kommer for at nyde den specielle natur med overdrev, istidsformationer og kig til havet. Alt dette kan man også opleve på en runde på Kalundborg Golfklubs bane. Fra golfbanen er der udsigt mod Sejerøbugten til den ende side, og vender man blikket blinker vandoverflader i Kalundborg Fjord ganske nær.
Kalundborg Golfklub blev stiftet i 1974 som klub nr. 25 i Dansk Golf Union, men da kommunen mod forventning ikke kunne stille jord til rådighed, måtte man begynde uden golfbane – den kom langt senere. Banen som er tegnet af Jan Sederholm blev anlagt af to omgange. De første huller blev taget i brug i 1982, og i 1997 blev den udvidet til 18 huller.

Tryk på naturplejen
I foråret 2020 er der skåret en lille bid – svarende til et teested – af Hul 9. Det skyldes anlæggelse af en ny cykelsti, som kun kunne anlægges på det nuværende sted af hensyn til biodiversiteten. Og, netop biodiversitet ligger chefgreenkeeper Jesper Bentsens hjerte nær. Den tidligere professionelle golfspiller kom til Kalundborg i 2018, og ud over en plejeplan blev der taget fat på naturpleje: Tre overdrev har i dag fuldstændig urørt rough, der er opsat insekthoteller, bigård med to stader og stærekasser – stærene spiser nemlig stankelbenslarverne.
Kalundborgs Golfklubs bane er bestemt ikke overrendt, og det er en stor fordel, at man har mulighed for at spille i lige præcis det tempo, man ønsker. Klubben har blot 534 aktive medlemmer, men til gengæld meget aktive klubber-i-klubben. Proen Thomas Andersen har været træner i Kalundborg Golfklub siden 2004, og i dag varetager han tillige jobbet som klubbens manager.
I 2020 har medlemmerne fået et særlig godt tilbud om træning; nemlig 2 gratis lektioner hos Thomas Andersen, og hvis man slår sig sammen med andre i en gruppe, bliver lektionerne forøget med antallet af deltagere.

En høj urt
Åbningshullet er et indbydende par3-hul med et kig til Sejerøbugten. Der er 155 m til flaget fra Gul Tee med en sø i venstre side. Huldet falder en del – og med overvejende vestenvind er et godt tip er, at bruge et jern mindre.
Hul 2 er et par4-hul som er lidt tricky og svært at gennemskue. Udslaget er blindt, og selv om baneguiden viser åen og søen langs med fairway, så er det sin sag at lande bolden mellem sø og bunkers. Hul 4, et super spændende par5-hul på 479 m, er en udfordring fra tee. Fra Gul Tee skal der slås et solidt drive på omkring 200 m for at være sikke på at undgå de to søer på begge sider af en smal fairway. Det lykkedes ikke, fordi vi var for overmodige – hellere slå lidt kortere fra tee, så strafområderne bliver taget ud af spillet.
De første ni huller, som spilles på den ene side af landevejen har flere blinde huller, og det gælder om at nærstudere baneguiden. Søer og åer er i spil, og roughen skal man bestemt også undgå.
Banen måler 5.579 fra Gul Tee og 4.756 fra Rød Tee, og det meste af banen er pakket ind i høje græsser og vilde blomster, som udgør en aldeles saftig rough. Her skal man ikke lande sin bold.

Gode ondulerede greens
Vi blev også udfordret af de til tider meget ondulerede greens, der i øvrigt var i topform. Greens er hele vejen rundt lungeformede, enten på langs eller tværs af fairway, og der kræver naturligvis præcis længde på de smalle greens, der går på tværs.
Hul 8, et par5-hul, der måler 513 meter fra Gul Tee, er ikke underligt banens sværeste. Det kan kun lade sig gøre at komme på green i regulation med tre solide slag. Med et langt drive får man i 2-slaget mulighed for at slå over søen, der skærer fairway, ellers må man lægge op og udfordres at skulle slå knap 200 meter fra søkanten indtil green.
På bagni er hullerne mere kuperede og mere åbne. Allerede på hul 10, som spiller fra et af banens højeste punkter, har man udsigt til en fairway der først falder i en kløft for derefter at hæve sig stejlt op mod green.

Nyd udsigten!
Hul 13 skiller sig ud, og er et tricky par4-hul på blot 264 m. Både gul og rød tee er placeret foran søen, og bolden skal flyve henholdsvis 130 og 80 m for at nå den anden side. Og, derfra er der et kort jern ind over en bakke og ned i en gryde, hvor flaget er placeret. Kommer man nogenlunde fornuftigt over søen er der en god birdie-chance.
Husk at løfte blikket og nyd udsigten på vej over bakken til green på hul 13. Og, det samme skal man gøre på de næste huller, der spiller tættest på skrænten og fjorden.
Der er mange eksempler på spektakulære golfhuller, og det gælder også Hul 16, hvor man fra Gul Tee både har udsigt til søen foran fairway og til fjorden i det fjerne.
Fairway falder smukt mod fairway for derefter at stige op mod green. Green er pakket ind i tre bunkers på række i forkanten, så bolden skal landes meget præcist på den smalle green.
Der er mange gode oplevelser at dele, når man sidder på klubbens terrasse efter en runde og nyder en øl.

Kalundborg Golfklub
Røsnæsvej 225
4400 Kalundborg
Email: info@kalundborg-golf.dk
www.kalundborg-golf.dk/

Greenfee
Hverdage 300 kr.
Weekend og helligdage 350 kr.

Forrige artikelFrida og Mette nyder golfen sammen
Næste artikelKoerstz Madsen spiller DM i slagspil
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.