GOLFBLADET har besøgt Olofström i Sverige, hvor stemningen er afslappet og hyggelig.

Olofström er en typisk mellemstor industriby i det vestligste Blekinge, på kanten af Skåne. Byen voksede frem i 1700-tallet omkring Olof Ohlssons jernværk, og har sit navn derfra. I dag er jernværket for længst nedlagt. I stedet er Volvo rykket ind og Volvos fabrik til karosserikomponenter er byens største arbejdsplads.

Specielt charmerende er byen ikke, men det opvejes af den uendeligt smukke natur omkring den, der præges af Holjeåen og adskillige store søer. Det højtliggende udsigtspunkt Valhall, 40 meter over søen Orlunden, er et yndet udflugtsmål, ligesom det er populært at leje en kano og sejle ture på åen.
11 kilometer udenfor Olofström i retning med Karlshamn stiftede byens borgere i 1989 en golfklub, og i 1991 kunne de første ni huller indvies. Allerede året efter tog man yderligere tre huller i spil, og i 1994 var tiden moden til igen at udvide banen til de nuværende 18 huller. I 2008 og igen i 2014 skiftede golfklubben af to omgange navn til Boa Golfklubb Olofström, og skal man booke tid i Min Golf.se (den svenske pendant til Golfbox), er det Boa man skal søge efter.

Banen er overordentlig imødekommende ligesom den generelle stemning er det i klubhuset og sekretariatet. Fairways er generelt brede, banen er ikke specielt lang og de velplejede greens er anlagt med store bløde konturer, der betyder, at man relativt nemt kan finde linjen, og at det i den grad er en fordel, at ligge under hullet for ellers risikerer man at stå med nogle rigtigt drilske returputts.

Fremragende par3 huller
I højsæsonen er greenfee 450 svenske kroner – ca. 340 danske – og kan på ingen måde siges at være urimeligt.
Golfklubben har vundet en svensk miljøpris, og uden at kende til hvad konditionerne for den var, så gætter jeg på, at det har handlet om at begrænse brugen af sprøjtegifte. Da vi besøgte banen midt i maj var der rigtigt mange mælkebøtter på fairways, og det er selvfølgelig irriterende, hvis man spiller ’om noget’, men er man bare ude for at hygge sig, så kan man jo bare lægge bolden lidt til side og spille derfra, hvis man er uheldig at ligge midt i en blomst.

Fairways var heller ikke helt kommet sig over sidste sommers tørke, som jo ramte denne del af Sverige mindst lige så hårdt som herhjemme, men det hjælper på det, og måske allerede når dette læses er de sidste tørre, bare pletter vokset til igen. Til gengæld kan der ikke sættes en finger på de flotte greens, der løb både jævnt og ganske hurtigt.
Olofström byder på nogle virkeligt gode par3 huller, med 8. hul som en sand perle. Her står man højt og slår små 180 meter (fra gul tee) ned til en stor, dyb green, der er beskyttet af vand langs hele højre side og bag greenen. I øvrigt samme sø, som på 2. hul er i spil både i drivet og i slaget ind til green.

Også 17. hul er en udfordrende godbid af et par3, hvor de omkring 160 meter er den mindste forhindring. Et enormt træ til højre og en sø i venstre stiller reelt et krav om at man skal starte bolden direkte mod søen, for så at fade den udenom træet op på den også her meget store og dybe green. Med hullet skåret helt oppe i bagkanten tæt på søen, var dette dagens sværeste hul, og det var en fryd at gå derfra med en par på kortet.

Karakteristisk for Olofström-banen er de mange skarpe doglegs, både 9. og 10. huller er nærmest 90 grader dogleg højre, og langtslående spillere vil begge steder være fristet af at gå efter green i drivet. I begge tilfælde lurer der dog søer til at straffe de (over)modige.
Der er generelt god plads fra tee, men 12. hul som undtagelsen. Her skal man slå et meget præcist drive ned mellem træer i begge sider af fairway, og er man for langt i venstre – som er den mest sikre side – står et stort, smukt gammelt træ og skærmer indgangen til green. Der er blot tre par5-huller på par 71 banen, og mens både 7. og 13. hul vil friste dem, der slår lidt længere end mig til at gå efter green i to slag, er 16. næppe stedet man tør tage den chance. Greenen ligger højt, omgivet af træer og med out of bounds lurende i højre.

Klubhuset er hyggeligt med en velrenommeret restaurant, som Kicki Olsson bestyrer, og en lille proshop. Bemærk at restauranten lukker kl. 17 alle dage, hvilket virker lidt ulogisk for os, men som er almindeligt i Sverige. Til gengæld er der åbent fra kl. 9. Kører man i campingvogn eller autocamper, kan man slå lejr klos op af klubhuset og benytte klubhusets faciliteter. Der er ti pladser, seks af dem med el-udtag og det koster bare 100 kr. pr. nat.

Fakta
Boa Golfklubb Olofström. 18 huller, Par 71.
Greenfee: Juni-august 450 svenske kroner. September & maj: 400 kr. og oktober & april: 350 kroner.
www.boagk.se. Tel : +46 (0)454-433 66 / +46 (04)54-22 63 84. E-mail: boagk@oktv.se

DEL
Forrige artikelMirakelsejr sender pigerne i guldfinale
Næste artikelDanmark vandt guld i pige-EM
Avatar
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.