Torsdag fylder Thomas Bjørn 50, og hvad har han ikke nået på de fem tiår?!

Vi ved meget om hans op- og nedture. Om hans karriere med danske mesterskaber og deltagelse på landsholdet som amatør; 15 sejre på ET og flere i resten af verden som professionel, hvor han indledte med at vinde fire sejre og Order of Merit på Challenge Tour 1995, før han i 1996 blev Rookie of the Year efter bl.a. at have vundet Loch Lomond Invitational på European Tour.

Thomas Bjorn of Sweden holds the trophy Getty Images
Bjørn vinder Loch Lomond Invitational 1996 (Getty)

Vi ved, at det ikke har været lutter lagkage, men vi ved også, at hans betydning for dansk golf er umulig at overvurdere. Hvor professionelle nærmest blev ugleset, hvis de tillod sig at tro, at de som danskere kunne leve af deres sport, vendte Bjørn billedet: HAN kunne – det kunne lade sig gøre for andre, og pludselig vrimlede danske topspillere ud på ET og begyndte at præge den med sejre.

Da Bjørn tog springet i 1995, var spørgsmålet altid: Hvornår får Danmark en professionel topspiller? I dag spørger man kun, hvem der bryder igennem som den næste og når længst.

For tv-seere i Danmark har Bjørn budt på de største ærgrelser, men endnu mere naturligvis på de bedste øjeblikke af eufori.

Lad os tage et par af frustrationerne først. The Open 2003 på Royal St. George var egentlig vundet af Bjørn, og havde vi kunnet fjerne greenbunkeren på 16. hul, havde han vundet stort. To strafslag i runde 1, for mange slag for at komme ud af den i sidste runde. Ben Curtis fik en af tidernes mest uretfærdige majorsejre spillet i hænderne. Året forinden var Bjørn også blevet nr. 2, men det var i kamp om 2. pladsen efter Tiger Woods, der var forsvundet i horisonten for længst.

PGA Championship 2005 gav en ny andenplads. Før Phil Mickelson mandag morgen gik til sin bold, der havde overnattet frygtelig vanskeligt på en bunkerkant, og præsterede et af sin karrieres fineste flopslag, troede vi alle sammen på omspil med Bjørn som deltager.

Men triumferne får det stadig til at kilde frydefuldt i erindringen. Sejren i Loch Lomond 1996; Ryder Cup-debut’en på Valderrama 1997 og sejr – på grund/ og trods/ af kaptajn Ballesteros’ luner.

Dubai Golf X Ross Kinnaird
Thomas Bjørn og Tiger Woods i Dubai 2001/ Getty

Den fantastiske sejr i Dubai Desert Classic efter at have gået fire runder med Tiger Woods, som netop da dominerede mere end nogensinde og præsterede sin Tiger Slam, dvs, var regerende mester i samtlige fire majors – det er stadig ikke gjort efter; ja, da måtte han give sig for Thomas Bjørn efter en indsats, der burde genudsendes lige så tit som Matador og Barnaby.

Sejren i Irish Open 2006 med mandagsafslutning pga. regn og storm. Bjørn er stadig den eneste, der har vundet på ET med en første runde i +6, og han sejrede med birdie på sidste runde mod Paul Caseys par.

Bjørns indsats som Ryder Cup-kaptajn med en utrolig fint planlagt optakt for sit hold, som han bl.a. udrullede for et beundrende publikum på rejsemessen i Herning. Europa sejrede 17½-10½.

Bjørn har seks gange modtaget Den Gyldne Golfbold, og at det ikke er flere, skyldes den naturlige tendens til ikke altid at give æren til den samme for mange gange.

Bjørnen har også været i carambolage med mange journalister i tidens løb, som det er dømt til at ske for de største navne. Jeg mindes, da en journalist før Masters 2013 indledte med at stille ham fem spørgsmål om Thorbjørn Olesen, og han eksploderede i en udpegelse af, at han faktisk havde spillet adskillige udmærkede Masters, og han regnede med at skulle besvare spørgsmål om sine egne forventninger.

The Masters - Preview Day 2 Harry How
Bjørn i Masters 2013/ Getty

Bjørn har sin egen underfundige humor, som af og til bliver misforstået. Han har stor respekt for golfhistorien og hele spillets afvikling. Derfor har han også i en del år været formand for ETs Tournament Committee og er senest i krisetider sat ind i ETs ledelse på en til lejligheden oprettet post i bestyrelsen. Han har mange synspunkter, ret mange af dem banebrydende for golftourenes fredelige sameksistens.

Thomas Bjørn med ‘sin’ gin

Thomas Bjørn har fået en Gin opkaldt efter sig: Thomas Bjørn 15-3 (15 sejre på ET, tre sejre på Ryder Cup). Han har arbejdet hårdt for at hjælpe dansk golf og danske golfspillere, ikke mindst i samarbejde med Flemming Astrup.

Hvis du har tid fredag, kan du på V Sport Golf se Thomas Bjørn og hans karriere hædret i dette omfangsrige program:

9.00  Isbjørnen – Danmarks kølige golfstjerne
11.00 Captain’s Walk
14.30 An Audience with Thomas Bjørn
16.30 Isbjørnen – Danmarks kølige golfstjerne
19.30 Captain’s Walk
22.00 An Audience with Thomas Bjørn
23.00 Isbjørnen – Danmarks kølige golfstjerne

Et kæmpe til lykke til Thomas Bjørn i forventning om, at han også fremover kommer til at præge golfspillets udvikling – i Danmark og globalt.