Den lille 9. hullers Pitch & Putt ligger i 1.850 m over havet i Alpe d’huez, især kendt for sine mange motionscyklister, der tester sig selv opad de 21 hårnålesving, mens andre sidder tilbagelænet på en E-bike.

I udkanten af Alpe d’huez lige før vejen ender for at blive overtaget af en mikroskopisk flyveplads ligger golfbanen. Da vi kommer, er der fuld aktivitet uden for det lille træhus, som udgør klubhuset. I dag har proen Sébastien Lonchamp samlet en gruppe af børn, der måske for første gang kaster sig ud i golfspillet.
Vi træder ind i klubhuset, der præcis har plads til en skranke og en del golfbags med køller, som kan lejes. Vi får udleveret et scorekort, som helt kort oplyser hullernes længde og par.
Men der er heller ikke brug for mere information for at begå sig på de 9 hullers Pitch & Putt-bane. Her kommer golfspillere først og fremmest for at spille det korte spil, og ikke mindst for at nyde den storslåede udsigt til de omgivende bjerge.
De første huller spiller stejlt opad, mens de næste fire og til og med hul 7 er mindre stejle og er placeret på terrasser i bjerget.
Det gælder om at løfte blikket en gang imellem. Til den ene side ser man ind over en del af Alpe d’huez, som ud over nogle enkelte gamle huse består af en masse hoteller, tøjbutikker med beklædning til outdoor, der kan tilgodese folk, der cykler, vandrer og løber. Om vinteren er det helt og aldeles ski, der sætter sit præg på byen, og skisportsstedet er meget populært blandt danske skiløbere. Skiområdet i Alpe d’huez kan prale af en højdeforskel på hele 2.210 meter. Det laveste skipunkt ligger i landsbyen Vaujany i omkring 1.250 meter, mens det højeste skipunkt er Pic Blanc i 3.300 meter.

Greens er i top
Der bliver gjort meget ud af vedligeholdelsen. Hele fire greenkeepere er i gang denne formiddag i slutningen af juli. En slår græs med en noget bedaget traktor påført en klipper, en anden skærer bunkerkanter, mens endnu to greenkeepere er i gang med at rydde rough.
Resultatet af greenkeepernes arbejde ses ikke mindst i de flotte greens og greenområder. Det er i sagens natur ikke de største greens, men for et Pitch & Putt bane bestemt ej heller minimale. Greens er tilmed let eleverede og med en super jævn overflade.

Over Col de Sarenne
Med hjælpemotoren på den lejede mountain bike når vi toppen af Col de Sarenne i fin stil, stiller cyklerne og kravler op på udsigtspunktet, hvor en flok fuglekikkere og deres kraftige kikkerter har taget opstilling. Wauw! Vi står få skridt fra afgrunden, og når vi ser ud i rummet fyldes synsfeltet af snebeklædte bjerge, også i juli måned.
Fra klippekanten på Col de Sarenne i 1.999 meter ser vi næsten lodret ned på den lille landsby Clavans le Bas, som ligger i 1.350 meter. Vi spørger fuglekiggerne om der er mulighed for at få frokost dernede, og svaret kommet prompte ”Ja”.
Det er som om nedkørslen fortsætter i det uendelige. På intet tidspunkt går det ligeud, blot nedad. Indtil vi kommer igennem lidt skov og når La Haut Clavans, som er den første landsby vi kommer til efter den drabelige nedkørsel.
Vi passerer gamle stenhuse, kører forbi en rindende vandpost, der må være flere hundrede år gammel, mens vi uden held leder efter et spisested. Videre til næste landsby, Clavans le Bas, hvor vi på magisk vis bliver ledt ind i den snørklede landsby og direkte hen til vist nok byens eneste restaurant.
Helt nede på kræfter og energi fortæller en imødekommende ung hotelmedarbejder at restauranten er lukket om eftermiddagen, men hun vil gerne gå ud i køkkenet og tilberede et par sandwich. ”Og, vores lokale bager er kendt for sit brød,” fortæller hun, da vi får serveret lækkert rustikt brød med sortbrændte skorper og velsmagende ost og pølse imellem.

Går tør for E-power
Med vores E-power føles det nemt, når det går opad, og arbejdet er ganske meget lettere end de cyklister på ultra lette racere, vi forcerer bjerget sammen med.
Cirka 15 hårnålesving og andre mindre sving skal forceres for at komme fra Clavans le Bas til tilbage til Col de Sarenne, som vi passerede før frokost. Cyklen kommer naturligvis på overarbejde, og derfor er det en god idé at tjekke om der er nok strøm på cyklens batteri til at køre turen hele vejen tilbage.
Hvis man kommer i bekneb er det muligt at oplade sin E-cykel i en særlig stander, som står på terrassen på Auberge du Savel, og for den sags skyld flere andre steder i omegnen af Alpe d’huez.
Displayet på Rossignol-cyklen viser, at batteriet er mere end halvt opladet, og derfor kører vi med vished om tilstrækkelig power fra dalen og op mod Col de Sarenne. Men forudsætningerne ændrer sig hurtigt – efter en halv time med opkørsel skrifter displayet udseende og viser en rød bjælke, og der går ikke lang tid før at al E-power forsvinder. Fra nu af og den sidste stigning op over toppen afhænger det udelukkende af egen muskelkræft. Og det lykkes – dog med støtte fra cykelmakkerens skulder – at komme hele vejen tilbage til Alpe d’huez.

Fakta:
Alpe d’huez

Rejsen dertil
Vi fløj med fly fra København til Lyon (varighed 2 t 15 min) og derfra i bil ca. 1,5 time til Alpe d’huez. Det er også muligt at flyve til Geneve i Schweiz.

Golf de l’Alpe d’Huez
9. huller Pitch & Putt
Adresse
Chemin de Fond Morelle
38750 Alpe d’huez
Åbent 15. juni til 15. september
Greenfee 90 kr.
Leje af golfsæt (et halvt sæt) 60 kr.

Forrige artikelRory vinder Tour Championship
Næste artikelTirsdagsanekdoten om penge i golf
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.