Filippinerne er ikke nogen stor golfnation. Ikke endnu, i hvert fald. Men de baner, de har, er fra allerhøjeste hylde, skåret i dybfrodige og eksotisk naturlandskaber. Golfbladet dyppede tåen i en håndfuld af ørigets over 100 golfbaner.
Golf i Filippinerne er lig med frodighed. Ayala Greenfield er et super eksempel. De fem kilometers kørsel fra den bevogtede indgang til anlægget vækker forventning om golf i en hengemt jungle. Og det får man. Udsigt til bjerge hele vejen rundt og slag hen over og langs mørkegrøn, bredbladet bevoksning.
Man forstår, hvorfor golfbanerne i Filippinerne er godt gemt væk. Det gør nemlig golfoplevelsen så fredsommelig, at man næsten glemmer, hvor udfordrende de fleste slag er. Hvis du er heldig at få en caddy med golfkvalifikationer, kan Ayala Greenfield blive en hel fornøjelse, selv om den er svær. Par 3-huller hen over mørkegrøn tæt vækst synes at være den foretrukne måde at drille dødelige golfere på. Så læg den op på en tee, og få endelig luft under, og din caddy vil klappe ad dig.


Afskærmet luksus i højlandet

Mange filippinske baner er privatejede og finansieret af aktionærmedlemmer. De slider ikke for meget på græsset og sikrer en aura af luksus og eksklusivitet. Det mærker man især på Tagaytay Highlands. Ikke bare på banen er jeg med som gæst ifølge medlem. Det gælder også i restauranten. Jeg er i god tid og bestiller en sandwich. Men den må jeg ikke få, før min vært ankommer.
Jeg beslutter mig i stedet for at tjekke driving range ud. Man slår ud fra græsterrasser, der leder tankerne hen på risplanter og vinranker. Man slår ud over en dal, hvor der ikke er skyggen af ”range”. Der er kun skyggen fra rå og uplejet busk og krat, som en stakkels medarbejder før eller siden skal ind under og fiske dine træningsbolde ud fra.

Udsigt og underholdning

Tagaytay Highlands er underholdende, med vilde udsigter til høje bjergspidser og den gudesmukke Taal-sø i baggrunden. En bold hopper på unfair vis out of bounds. Men det er hurtigt glemt, takket være udsigt over søen med dens småøer, der ligger strøet som peberkorn i Taal-søen. Midt i det hele en potent vulkan ved samme navn. Hvis du vil score på Highlands, skal du spille så klogt, at underholdningen er dømt til at gå fløjten. Den anden og mindre eksklusive bane, Tagaytay Midlands, ligger nede for foden af bjerget. Den er en hel anden fornøjelse, med plads til brede drives og glæden ved fair og forudsigelige opspring.

Hajens drilske græs
Vi bliver ved Taal-søen, som ligger en stor times kørsel fra hovedstaden Manila. Så hvis man ikke lige har rum i kalender og budget til at flyve ud i det filippinske øhav og opsøge golfbaner, er der spændende baner tæt på. Splendido Taal er Greg Normans værk. Den australske haj fik ikke bare fjernet 13 mio. kubikmeter jord. Han hev den sjældne græssort evergreen op fra hjemlandet ”down under”. Evergreens græskorn og -strå vokser i alle retninger. Det giver dig to muligheder: Enten rammer du kuglen så rent, som mesteren selv var en vaskeægte haj til. Eller også sørger du for at ramme den lille kugle, før du rammer den store. Mellemting findes ikke.

Evergreen på greens
Når du kommer op til de store greens, skal der altså læses med lup for at gennemskue det fald i puttet, som evergreen-sortens vildtvoksende strå er kendt for. Hvem siger, golf skal være nemt? Ikke Greg Norman i hvert fald.
Evergreen holder ovenikøbet den dybgrønne farve, selv i den tørre periode af året. Det giver faktisk Splendido Taal en konkurrencefordel i et land, hvor golf er dyrt, både for spillere og for baneejere. Evergreen er nemlig ikke så tørstig som de andre importerede græssorter, der dominerer andre filippinske baner. Rund din runde af med et måltid mad og en drink på terrassen i det smukke klubhus, udført i spansk kolonistil og yndet som bryllupsarena.

Lufthavnsgolf
Alle siger undgå Manila. Men det er nu engang dér, lufthavnen ligger. Og lige ved den er der en pragtfuld golfbane ved navn Villamor Air Base Golf Course. Som mange baner i Filippinerne står militæret bag anlægget: Derfor navnet og beliggenheden et stenkast fra lufthavnen. Så hvis golfkløen rammer dig allerede ved ankomst eller inden afgang, skal den med på listen.

Til rimelige priser får du noget, jeg ellers ikke mærkede meget til i Filippinerne, nemlig klubliv. En ægte og upoleret golfoplevelse midt i storbyen. Du får også en caddy med garanteret forstand på golf, mens flyene letter og lander behageligt over hovedet på dig. Og banen? Den er en mesterskabsbane men med plads til alle, både i ord og handling. Dejlig flad som de landingsbaner, der løber langs dens fairways.

Forrige artikelTirdagsanekdoten om NIL-kontrakter
Næste artikelDerfor lukker golfbanerne om vinteren