Tony Finau var den sidste, der blev valgt til Ryder Cup. Hans opvækst er utraditionel for en professionel golfspiller.

LE GOLF NATIONAL, PARIS: Historien om Tony Finau er en fantastisk historie. Den sidste spiller til at få et wild card af alle spillere i årets Ryder Cup voksede op under relativ ydmyge kår som søn af en polynesisk indvandrer i Salt Lake City, Utah, og det lå bestemt ikke i kortene at han skulle blive professionel golfspiller og komme til at spille Ryder Cup for USA.

”Jeg er ikke vokset op med golf, for ingen i familien før mig spillede golf. Det var der ikke råd til, golf er en ekstremt dyr sport. Min bedstefar og far spillede rugby, som er den store sport på de polynesiske øer, hvor de kommer fra, og jeg voksede op i Utah med holdsportsgrene som basketball og volleyball. Jeg begyndte at spille golf i sommeren 1997, som niårig, på en lille, lokal ni hullers bane. Mine første køller købte min far til mig for små penge hos pantelånere eller i garagesalg. Det var sådan, jeg kom i gang. Min familie ofrede rigtigt meget for mig, for at jeg kunne komme til at spille golf,” siger Tony Finau, der er 29 år, og blev professionel som blot 17-årig i 2007. Han deltog i reality golf-programmet The Big Break to år efter, og indledte sin professionelle karriere på den Canadiske Tour og Web.com Tour, og også de år måtte han kæmpe hårdt for at få økonomien til at hænge sammen.

Svære år på mini-tours

”Det betød virkelig meget for mig at komme gennem Web.com Tourskolen, for det tog mig seks forsøg, og livet på mini tours er bestemt ikke glamourøst. I professionel golf er det virkelig svært at få økonomien til at hænge sammen, hvis man ikke er på PGA Tour, og de seks år var hårde at komme igennem. Jeg var allerede gift på det tidspunkt. Vi havde vores første barn, så økonomisk var det et stort pres. Da jeg så kom på PGA Tour blev livet lidt lettere, så det var afgjort et stort øjeblik for mig,” siger den uhyre sympatiske far til fire, der stammer fra den polynesiske ø-nation Tonga. Hans far, Kelepi, emigrerede til USA som teenager og slog sig ned i Utah.

Tony og hans bror, Gipper, slog deres første golfbolde ind i et net i familiens garage, med et jern, deres far havde købt til dem for 75 cent i et garagesalg. Han havde også købt en putter, de kunne dele, for 1 $. Derfra tog det fart, og selvom det er Tony, der som 29-årig står på sin karrieres højdepunkt som Ryder Cup-spiller, så var det Gipper, der kom bedst i gang. Han var 16 år, da han blev den yngste nogensinde til at klare cuttet på en Web.com Tour-turnering.

Familien er stolt

”Min familie har støttet mig kolossalt gennem alle årene, og det er naturligvis et meget stolt øjeblik for mig, at stå her i Paris som Ryder Cup-spiller, men det er bestemt også et stolt øjeblik for min far. Han – og min søster – er her og jeg er sikker på, at det også er en meget stor oplevelse for dem. Noget de formentlig kun turde have drømt om kunne ske,” siger Tony Finau, der både efter eget udsagn og efter kaptajn Jim Furyks opfattelse kan spille med hvem som helst på det amerikanske hold på grund af sin åbne og imødekommende facon.

 

Forrige artikelDamernes ven
Næste artikelI Bergamo spilles på kanten af alperne
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.