Golf er for mange en stor passion. Men alt for mange golfspillere undervurderer de krav der stilles til fysikken. Efter måneders golfpause springer de fleste direkte ud på banen igen, så snart forholdene er til det. Desværre kan kroppen ikke altid følge med, hvilket ofte resulterer i skavanker, som i værste fald ender som deciderede skader.

Hos Body SDS har vi mange golfspillere på briksen. Alle ønsker de, at få løsnet op i kroppen og mindske de golfrelaterede belastninger.
Det er vi heldigvis gode til og vi kan også hjælpe dig.

Det perfekte sving
Det er ikke ulogisk, at golf udsætter kroppen for store belastninger. På en 18 hullers runde, skal man vride sin krop mange gange for, at kunne sende bolden smukt ned ad fairway. Hvert sving er en stor kraftudladning. Hvis overkroppen ikke roterer, som den skal, eller hvis den nødvendige stabilitet i lænden mangler, så opstår der problemer.
Det perfekte sving stiller derfor store krav til rygmuskulaturens bevægelighed.

Body SDS finder løsninger
Hos Body SDS oplever vi, at de mest almindelige golfrelaterede skader opstår i lænd, albue og håndled. Især i lænden oplever mange smerter, der forhindrer dem i at kunne svinge igennem. Og det kan være et kæmpe irritationsmoment og begrænse glæden ved spillet.
En stor misforståelse er at det gode golfsving kræver styrke og muskelmasse, men det er ikke det vigtigste for at kunne slå det lange og præcise slag. Den frie bevægelighed og stabiliteten i hofterne er altafgørende.

Kroppen kompenserer
Et solidt golfsving kræver derfor smidighed i det meste af rygmuskulaturen. Hvis skuldrene ikke har bevægeligheden til at rotere korrekt, vil andre dele af kroppen automatisk kompensere for at kunne gennemtvinge svinget og sende bolden afsted. Lænden er ofte det sted hvor der kompenseres, da det er her der kan lægges ekstra vægt i slaget. Men når lænden kompenserer bruges den uhensigtsmæssig og vil med tiden gøre ondt. Derfor er det vores vigtigste opgave at give plads i den øvre rygmuskulatur, så man får den gode rotation som i sidste ende skåner lænden.


Gør skuldrene fri og lænden smidig

Når vi har golfspillere på vores briks, finder vores behandlere ofte frem til at smerterne i lænden udspringer af en overbelastning i skulderregionen. Dette kan være overraskende for klienten, da man som oftest forventer at blive behandlet der hvor det gør ondt. Men efter en time på briksen, vil de fleste mærke hvordan trykket i lænden aftager. For at vedligeholde bevægeligheden i skulderegionen gennem hele golfsæsonen, sender vi folk hjem med øvelser som let frigør skuldrene og skaber mere bevægelighed.
Den første øvelse strækker musklerne i skulderregionen. Dette giver mere plads i overkroppen, som gør rotationen nemmere. I øvelse to åbnes der op i ryggen og brystkassen, hvilket også hjælper til at give plads.
Med disse to øvelser, vil du kunne løsne op for spændinger i dit skulderparti og det vil kunne mærkes i lænden. Prøv øvelserne på gulvet derhjemme og mærk hvordan din smidighed i skulder og ryg vil gavne dine præstationer på golfbanen.

SKULDER ØVELSER
1. Udøveren starter med at ligge på maven og støtte på albuerne.
2. Løft højre knæ op til 90°. Underben og ankel skal også være 90°.
3. Tag en dyb indånding, træk højre arm ind under venstre armhule og hvil brystet på overarmen. På udånding synkes ned. (fig. 1).
4. Indånding, fjern venstre albue og støt panden i gulvet, udånding.
5. Indånding, placer venstre arm strakt over på højre arm, udånding.
6. Indånding, venstre arm fortsætter ned langs kroppen, udånding. Indånding, hvis muligt søger venstre arm videre op på ryggen og søger op mellem skulderbladene med hånden, udånding.
Husk altid at lade kroppen ”give efter”, i de forskellige trin og falde til ro, før næste trin. Hvert trin holdes i 30-40 sekunder eller efter anden anvisning fra din terapeut. Gå kun til det trin, hvor du føler dig tilpas og uden smerter.
Når øvelsen er færdig, går man langsomt baglæns gennem trinene, for at nå udgangspositionen. Husk at bruge åndedrættet og stop op undervejs. Skift side for, at opnå bedre balance i kroppen.

ØVELSER MED RULLE (eller et tætrullet håndklæde) (se foto)
1. Læg dig fladt på ryggen på enten et gulv eller et tæppe uden rulle.
2. Placer dernæst rullen lige under skulderbladene (fig. 2).
3. Start med armene ned langs siden. Giv slip på vejret mens du langsomt ”smelter” i ryggen.
4. Løft langsomt armene bagover (fig. 3).
5. Med armene strakt bagover søger de langsomt mod gulvet.
6. Brug vejrtrækningen (udåndingen) til at give slip på spændinger. Hold øvelsen i 3-5 min.
7. For at komme ud af øvelsen fører du langsomt armen fremover og ruller langsom over på din venstre side, hvor det så er muligt at skubbe fra med din hånd/ arm for at komme op og sidde.

Ovenstående øvelse kan ligeledes udføres med rullen under lænden. Fremgangsmåde vil være den samme.
Husk altid at lade kroppen ”give efter”, i de forskellige trin og falde til ro, før næste trin. Gå kun til det trin, hvor du føler dig tilpas uden smerter.
Find flere træningsøvelser til inspiration på vores app.

Hvis din ryg trænger til at blive løsnet og øvelserne ikke er nok, er du altid velkommen hos os i Parken, eller hos en af vores dygtige behandlere i resten af Danmark.
Vi vil meget gerne sørger for, at din golfsæson bliver fantastisk.

Forrige artikelUgens professionelle golf
Næste artikelEn tur rundt i parken
Golfbladet.com
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.