Hvad koster det at komme godt i gang med golf. Her er en lille guide til valg af det første nødvendige udstyr.

Siden coronaen ramte Danmark har de danske golfklubber oplevet en markant medlemsfremgang. Over hele landet melder klubberne om masser af nye medlemmer, både tidligere golfere, der er vendt tilbage til sporten, og helt nye golfere, der for første gang skal ’klædes på’ udstyrsmæssigt til golf.
Hvad skal de vælge, og nok så vigtigt, hvad koster det?
Vi tog en tur til Golfexperten i Kolding og satte os i nygolferens sted.
Butiksassistent Mikkel Jessen guider os igennem valg af udstyr, bolde, tilbehør og sko.
”Mange bliver måske lidt skræmt over hvad golfudstyr kan koste, og derfor synes jeg, at det er en god idé at starte med et samlet begyndersæt, som i dag er af en rigtig god kvalitet og sagtens kan følge golfspilleren de første sæsoner.
Vi har to forskellige sæt; et fra Wilson med seks jern, en hybrid, en fairwaykølle, en driver og en putter samlet i en fin bærebag med stativ, og et fra MacGregor, hvor der er et jern mere, en hybrid mere og en lidt større vognbag. De koster henholdsvis 2.499 og 2.999 og man får virkelig meget for pengene. Det er letspillede cavityback jern, designet til begyndere og lidt øvede,” siger han.
Køber man Wilson-sættet, behøver man ikke også at købe en trolley, mens Mikkel anbefaler, at man supplerer MacGregor-sættet med en trolley, og her synes han ikke at man skal spare.
”Køb en ordentlig trolley med det samme. Det kan godt være at den koster lidt, men den holder jo i mange år, og skulle man helt miste lysten til at spille, er den let at sælge brugt.”

Alt det andet
Det er ikke nok med et golfsæt, en bag og eventuelt en trolley til at køre bag’en på. Man skal også have sko, handsker, tees, pitchfork, markeringsmærker og en paraply i tilfælde af regnvejr.
Tøjet er i første omgang mindre vigtigt, siger Mikkel. De fleste har en polo, et par komfortable lærredsbukser eller shorts, som er fint egnet til golf.
”Jeg anbefaler begyndere at vælge en slidstærk handske i syntetisk læder. Man bliver overrasket over hvor hurtigt man slider en handske især hvis man træner meget. Her kan man enten vælge en handske fra Wilson til 99 kr. eller en fra FootJoy til 149.”
I stedet for at købe det forskellige tilbehør separat, såsom tees, pitchfork (til at rette nedslagsmærker op på green, dette nævnt fordi selv erfarne golfere ofte synes at glemme den) og scoretæller, så anbefaler Golfexperten en samlet pakke med det hele. Den indeholder også en børste til at rense grooves med, markeringsmærker og en blyant til at notere scoren med. Den koster 99 kr.
En speciel golfparaply, der er ekstra stor og har særlig forstærkning så den kan holde til vinden, koster fra 249 kr., og bolde har Golfexperten altid på en eller anden form for tilbud. Mikkel anbefaler en billig distancebold til begyndere, og her fås et dusin for 200 kr., nogle gange endnu billigere. Det afhænger helt af dagsaktuelle tilbud.
”Mens tøjet er mindre væsentligt – man kan spille golf i næsten al slags tøj – så er det ret vigtigt at få et par ordentlige sko. Almindelige sportssko kan bruges om sommeren, når banerne er tørre, men så snart der er lidt fugt, så kan man ikke stå fast. Det er helt individuelt hvilke modeller, man bedst kan lide, men de moderne sko, der har ’dupper’ i stedet for cleats eller spikes, har den fordel at de ofte også kan benyttes som en fritidssko udenfor golfbanen. Jeg vil klart anbefale at man køber en vandtæt sko, og at man ikke sparer netop her. Man går langt, og ens fødder har ikke godt af at man går i dårligt fodtøj,” siger Mikkel. Han fortæller, at man kan få gode golfsko fra ca. 700 kr. og op til 2.000 kr., vi vælger en rigtig komfortabel sko fra Skechers golf til 1.299 til vores eksempel.

Regnestykket
Her er så regnestykket for hvad det koster at komme i gang med golf ud fra de nævnte anbefalinger og forslag.
* Wilson begyndersæt incl. 6 jern, en hybrid, en fairwaywood, en driver og en putter i bærebag. Kr. 2.499. Eller MacGregor *) begyndersæt med 7 jern, to hybrider, en fairwaywood, en driver og en putter i en vognbag. Kr. 2.999.
* Sko, f.eks. Skechers Go Elite 4, kr. 1.299.
* Golfhandske, enten Wilson, kr. 99 eller FootJoy kr. 149.
* Golfbolde, et dusin Wilson Duo Soft+, kr. 199.
* Golfparaply fra Masters Golf, kr. 249.
* Tilbehørspakke med tees, pitchfork m.v., kr. 99
* Golfhåndklæde, kr. 69 (man kan også bare bruge et hjemmefra)
* I tilfælde af vognbag *), en golftrolley, f.eks. Big Max IQ Plus på tilbud til ca. kr. 1.400.
Samlet pris: Fra kr. 4.513 (Wilsonsæt, billigste handske) til kr. 6.463 (inkl. trolley, dyrere handske og MacGregorsæt).

DEL
Forrige artikelUgens tv-golf: Tyvstarter i aften med Tiger og Rory
Næste artikelElisefarm – en moderne succes i et klassisk herregårdsmiljø
Avatar
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.